Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Vpád Arabů do Evropy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mekka a medina Hudba.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kultura a věda arabské říše
Arabové a jejich výboje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_444.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Islám Arabové.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_458.
Islám Arabové.
VY_32_INOVACE_06-03 Arabská říše
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: Arabská.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Islám Arabská říše.
RISK Náboženství.
Středověk Arabská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Světová náboženství – islám
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_757.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:I V /2Č. materiálu:VY_ 4 2_INOVACE_.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_467.
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
ISLÁM.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Šablona Islám VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D
Digitální učební materiál
Téma (název prezentace)
Arabové, Turci, islám Označení materiálu:
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabská říše.
VY_32_INOVACE_141_Jihozápadní Asie
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465 Jméno autora:Mgr. Blanka Fajkisová Datum vytvoření: Třída:VII. Vzdělávací oblast:Člověk a společnost Předmět:Dějepis Tematická oblast:Křesťanství a středověká Evropa Arabové a jejich výboje Druh učebního materiálu:prezentace

POPIS A POUŽITÍ VÝUKOVÉHO MATERIÁLU  výklad nového učiva a následné procvičování  žák vysvětlí pojem islám  chápe roli náboženství v životě člověka  seznámí se s arabskou vzdělaností a jejím přínosem pro evropské obyvatelstvo

ARABOVÉ A JEJICH VÝBOJE

 islámské náboženství – založil prorok Muhammad z Mekky, bohem je Alláh, víra v posmrtný život  muslimové = vyznavači islámu  Korán = posvátná kniha  víra sjednotila arabské říše => výboje zvané svatá válka za šíření islámu Ukázka arabské kaligrafie Obr. 1

Posvátné místo všech Muslimů - mešita v Mekce a svatyně Kaaba Obr. 2

Medina Obr. 3

Modlitba Obr. 4

Pohled na vnitřek mešity, Líbye Tripolis Obr. 5

Vnitřní strana kopule, Istanbul Mešita Et'hem beu v Tiraně - pohled na Mihráb Obr. 6Obr. 7

 711 se Arabové vylodili na Pyrenejském poloostrově, který ovládali do konce 15. stol. => stát Andalusie, hlavní město Córdoba Obr. 8

Interiér mešity v Córdobě Obr. 9

 mešity a minarety  umění – zákaz zobrazování osob  věda – matematika, fyzika, zeměpis, lékařství  město – lázně, nemocnice, knihovny, školy Korán Obr. 10

Zemědělství  rýže, cukrová třtina, bavlna, citroník, pomerančovník  okrasné zahrady s květinami, vodotrysky Isfahán Obr. 11

 Ibrahím ibn Jákúb – arabský obchodník, hodně cestoval, podal první písemnou zprávu o Praze

1. Co je to islám? 2. Kdo je jeho zakladatelem? 3. Co je mešita, minaret? 4. Čím se liší jejich výzdoba od výzdoby křesťanských kostelů? 5. Kde se nacházela arabská říše? 6. Co se stalo v roce 711? 7. Co Arabové přinesli do Evropy? 8. Znáš arabské číslice?

 Obr. 1 GULZAR, A. Arabic Calligraphy at Wazir Khan Mosque2.jpg. [online] [ ]. Dostupný na WWW:  Obr. 2 MANSURI, A. Supplicating Pilgrim at Masjid Al Haram. Mecca, Saudi Arabia.jpg. [online] [ ]. Dostupný na WWW: < udi_Arabia.jpg>  Obr. 3 NOUMENON. Mescidi nebevi.JPG. [online] [ ]. Dostupný na WWW:  Obr. 4 MELINA, A. Mosque.jpg. [online] [ ]. Dostupný na WWW:  Obr. 5 GALUZZI, L. Libya 5499 Gurgi Moschee Tripoli Luca Galuzzi 2007.jpg. [online] [ ]. Dostupný na WWW: < 7.jpg>

 Obr. 6 WA, Istanbul-Sultan-Ahmet-Camii-Hauptkuppel.jpg. [online] [ ]. Dostupný na WWW: < Hauptkuppel.jpg>  Obr. 7 FINGALO. 07Tirana Et'hem beu Mosque06.jpg. [online] [ ]. Dostupný na WWW:  Obr. 8 MATTAN. Muslimskysvet 750.jpg. [online] [ ]. Dostupný na WWW:  Obr. 9 DUNLOP, S. J. Mosque of Cordoba Spain.jpg. [online] [ ]. Dostupný na WWW:  Obr. 10 EFENDI, A. FirstSurahKoran.jpg. [online]. před 1934 [ ]. Dostupný na WWW:  Obr. 11 MOJTAHEDI, A. Naghshe Jahan Square Isfahan modified2.jpg. [online] [ ]. Dostupný na WWW: < <

 ČECHURA, J.; DUDÁK, V.; NEŠKUDLA, B.; RYANTOVÁ, M., Dějepis pro 7. ročník základní školy a 2. ročník osmiletého gymnázia. 2. vydání. Praha : SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, s. ISBN X.