REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Advertisements

Právní rámec katecheze a výuky náboženství v ČR
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Lidská práva.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření16.
Státní zastupitelství Červenková Jitka 4.A. Co to je? Soustava úřadů státu Moc výkonná Čl. 80 Ústava České republiky Právní pramen: zákon č. 283/1993.
Právní postavení náboženských společností v ČR Listina základních práv a svobod Článek 15 (1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Sdružování a shromažďování občanů Přednáška SVNIT M. Horáková.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Nová náboženská hnutí
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Filosofie náboženské výchovy
Právní zakotvení neziskových organizací v ČR - CPO.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Zdánlivé a neplatné manželství
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
PRÁVNÍ ZAKOTVENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ V ČR
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Správa sociálního zabezpečení
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
práva a povinnosti občana ČR
MANŽELSTVÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Rodina jako sociální instituce
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Úřad vlády České Republiky
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ

MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a filosofie  Česká společnost pro religionistiku  Společnost pro studium sekt a nových náboženských směrů sběr informací o různých náboženských společnostech kontrakultovní hnutí legislativní zázemí poradenská centra primární prevence

SPOLEČNOST PRO STUDIUM SEKT A NOVÝCH NÁBOŽENSKÝCH SMĚRŮ semináře společné projekty různých církví publikační činnost poradenská činnost

SBĚR INFORMACÍ O RŮZNÝCH NÁBOŽENSKÝCH SMĚRECH pravdivost zdroj informací emocionální zprávy zprávy odborníků medializace

LEGISLATIVNÍ ZÁZEMÍ V ČR zákon č. 308/1991 o svobodě náboženské víry a o postavení církví a náboženských společností  Každý má právo svobodně projevovat své náboženství nebo víru sám, nebo společně s jinými, soukromě nebo veřejně, bohoslužbou, vyučováním, náboženskými úkony nebo zachováváním obřadů.  Každý má právo změnit své náboženství nebo víru anebo být bez náboženského vyznání.  Každý má právo svobodně šířit svou náboženskou víru nebo své přesvědčení být bez vyznání.  Nikdo nesmí být nucen vyznávat jakoukoli náboženskou víru nebo nucen být bez vyznání.  Věřícím je pro účely tohoto zákona každý, kdo vyznává náboženskou víru. (Listina základních práv a svobod. )  Vyznávání náboženské víry nesmí být důvodem k omezení ústavou zaručených práv a svobod občanů, zejména práva na vzdělání, volbu a výkon povolání a přístup k informacím.  Věřící má právo slavit svátky a obřady podle požadavků vlastní náboženské víry, v souladu s obecně závaznými právními předpisy. (Zákoník práce)  O náboženské výchově dětí do dovršení 15 let jejich věku rozhodují jejich zákonní zástupci. ( Zákon o rodině ) Církví nebo náboženskou společností se podle tohoto zákona rozumí dobrovolné sdružení osob stejné náboženské víry v organizaci s vlastní strukturou, orgány, vnitřními předpisy a obřady.

LEGISLATIVNÍ ZÁZEMÍ V ČR zákon č. 161/1992 o registraci církví a náboženských společností  hlásí-li se k nim nejméně deset tisíc zletilých osob, které mají trvalý pobyt na území České republiky,  hlásí-li se k nim nejméně 500 zletilých osob, které mají trvalý pobyt na území České republiky, a jsou-li tyto církve a náboženské společnosti členy Světové rady církví.  prohlášení, že církev nebo náboženská společnost bude plně respektovat zákony a obecně závazné právní předpisy a bude tolerantní k ostatním církvím a náboženským společnostem a osobám bez vyzvání.

PRIMÁRNÍ PREVENCE výchovné postupy  problémy: sektářství hrozí z vnějšku sektářské myšlenky některých vychovatelů náboženská tolerance versus ochrana před sektářstvím práce s nejistotou:  své situaci nerozumím  cítím se hrozně sám/sama Primární preventivní program 1. Obecný úvod 2. Úvod o škole a charakteristika školy 3. Cíle programu 4. Vlastní obsah programu 5. Závěr 6. Evaluace Minimálního preventivního programu 7. Přílohy

PORADENSTVÍ pro příbuzné  podpora  přijetí relativity času pro člověka, který je v sektě  informace pro člověka, který sektu opustil  podpora  hledání cesty co dál pastorační poradenství poradny, které se specializují na závislosti