Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dat v síti Martina Ambrožová.
Advertisements

Bezpečnost práce na Internetu
Brána firewall a její využití
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Bližší informace o Spyware, adwere, spam.
Obrana PC bez Antiviru a Antispyware Adam Nejepínský.
III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Počítačové viry.
Proč chránit data v počítači
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Softwarové zabezpečení serveru
Informační a komunikační technologie
Počítačová bezpečnost
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Jak na to : Počítačový Virus.
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
T1: Základy práce s počítačem
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Malware - opakování.
Ovládací panely Systém a zabezpečení.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Bezpečnost na internetu,
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ POČÍTAČE A INTERNETU.
Obrana proti virům Antiviry atd.. Co dělat, když je PC infikován  Antivirové techniky programů nejsou všemocné.  Může se stát, že přes zvýšenou opatrnost.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
aneb problém téměř neřešitelný !
Informační a komunikační technologie Zabezpečení sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník:
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
BEZPEČNOST V POČÍTAČI Jiří Beran BezpečnostJiří Beran.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zabezpečení a správa pracovních stanic, virtualizace Jan Písařík – chief of technical support.
Bezpečnost na internetu
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall) Mazal Jan, 4.A.
Počítačová bezpečnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro zabezpečení počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/2/34 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - SEMINÁŘ ING. JIŘÍ BARTA Operační program.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
Mgr. Barbora Pilárová VY_32_INOVACE_09_VIRY, ANTIVIRY Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět:
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Bezpečnost na internetu VY_32_INOVACE_01-60 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh:
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Prohlížeče, vyhledávače, , viry, červy a trojské koně. Nejznámější viry a jejich dopad! Zdeňka Pelová Jana Smitalová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kurz přežití na Internetu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Bezpečnost práce s počítačem
Bezpečnost práce s dokumenty
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Elektronická pošta.
Viry a antivirové programy
Autor: Dominika Vycpálková
Transkript prezentace:

Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň

Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti. Dost často se stává, že čerstvě nainstalované PC bez aktuálních záplat operačního systému a aktualizace antivirového programu je v prvních minutách spojení napadeno. Bránit se ale dá. Chce to hlavně dodržovat určité zásady. A ty je potřeba děti naučit!!!

Jak se bránit? Zálohovat Zálohovat a zálohovat naše data. Použít záznamová média atd.

Jak se bránit? Aktualizovat Operační systém (záplaty).Mít nastavenou automatickou aktualizaci. Doporučuji děti vést ke striktnímu používání legálního softwaru.

Jak se bránit? Provádět kontrolu aktualizací antivirového programu každý den. Antivirový program je nezbytný, ale aktualizovaný!

Jak se bránit? Používat další programy Vyhledávání a odstraňování adware nebo spyware (špehovací programy) z počítače pomocí dostupných utilit.

Jak se bránit? Neinstalovat kde co například: různé lišty do prohlížečů, připojení k různým utilitám (jako například: předpověď počasí nebo automatizace vyplňování formulářů, upozorňovače na y atd.)

Jak se bránit? Firewall Nezbytný doplněk k antivirovému programu. "Základní požadavky" na firewall jsou obsaženy ve Windows XP SP2. Doporučuji: Lépe je používat dodatečný firewall!

Jak se bránit? Být obezřetný na Internetu neklikat na vše, co vidím a nechodit na pofidérní stránky!

Jak se bránit? Pošta Neotevírat podezřelé přílohy a podezřelou poštu! Ani od svých přátel!

Když je už pozdě? Pokud je počítač napaden a nepomohl antivirový program léčení je neúspěšné a to včetně speciálních programů na odstranění viru. Vypněte počítač a zavolejte odborníkům. Děti se musí také naučit, že ne všechny problémy jsou schopny odstranit bez cizí pomoci.

Možné úkoly pro žáky 1, Navrhněte bezpečné heslo 2, Najděte na internetu antivirový program zdarma 3, Přinést dětem virus na disketě a nechat jim ho odstranit 4, Na svém u prostudovat ochranu proti SPAMu

Literatura Doseděl, T.: Počítačová bezpečnost a ochrana dat. Computer Press, Brno 2004, 190 str., ISBN: