Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Otevřené a transparentní město Jaromír Beran asistent Mgr. Jana Farského starosta města Semily.
Advertisements

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zájem samosprávy nad zájmy hazardu Mgr. Jan Farský starosta města Semily poslanec PSP ČR za Liberecký.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Transparentní a otevřené město - jak začít? Mgr. Jan Farský starosta města Semily a.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Dobrovolné transparentní zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta města Semily
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
Podmínky pro zadávání VŘ/ZŘ ve vztahu k elektronickým učebnicím Mgr. Monika Málková.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Veřejné zakázky jako nástroj zvyšování zaměstnanosti v obci Výjezdní zasedání Svazu měst a obcí v Chanově, Most,
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – Výzva č. 51 Veřejné zakázky v oblasti ICT.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Výběr dodavatele, veřejné zakázky. Legislativa, informace Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Důležité.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Město Valašské Meziříčí Spolupráce se zahraničím.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Vyhodnocení Programu prevence kriminality Výzvy kola Programu prevence kriminality –1. řádné – ukončeno v únoru 2013 –2. pro obce spolupracující.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Petr Tlustoš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek v projektech OP VK OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Deset procent pracovních míst vyhrazených pro dlouhodobě nezaměstnané ve veřejných zakázkách města Mostu Agentura pro sociální.
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Plzeň
Město Třebíč - Elektronizace veřejných zakázek. Zadávání veřejných zakázek Zadávání veřejných zakázek je upraveno: –Zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
"Neratovice: podpora místních podniků v zakázkách malého rozsahu" Databáze podnikatelských subjektů.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Alena Zieglerová (ASZ), František Jirásek (Město Most)
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Pochybení při zadávání veřejných zakázek
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Veřejné zakázky Robert Páleník
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transparentnost a nastavení procesů zadávání veřejných zakázek s ohledem na ochranu zadavatele Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transkript prezentace:

Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta města Semily poslanec TOP09 a Starostové

2 Výchozí stav 2006 Město Semily obyvatel, ORP -severní část Českého ráje -okresní město -hospodářsky slabá oblast Rozpočet města cca 150 mil. Kč - rozpočty překračovány o desítky procent - upřednostňovány velké investiční celky - závislost na dotacích

3 Korupční momenty v zadávání  Účelové pořizování plnění faktická potřeba zakázky neexistuje (zakázku chce dodavatel)  Příprava zadávací dokumentace (výzvy) zadavatel pracuje na přípravě zadávacích podmínek s dodavatelem  Kombinace zadávacích podmínek účelová skladba vymezení předmětu plnění, kvalifikačních kritérií a dílčích hodnotících kritérií  Nedostatečná transparentnost postupu zadavatel nezveřejňuje informace, nebo je zveřejňuje jen vágně

4 Normální je nekrást Směrnice o zadávání veřejných zakázek Cíle - transparentní podmínky - posílení lokální ekonomiky - efektivita - multiplikační efekt investic – nejen že stavíme, ale co a jak Nástroje - program rozvoje města - soutěž od 20 tis. Kč - oslovování minimálně 10 dodavatelů Podpora místní zaměstnanosti - 10% z celkových bodů mohl uchazeč získat, pokud zaměstnal na plnění zakázky jen lidi ze Semil.

5 Reakce září

6 Novela směrnice listopad 2007 Cíle - transparentní podmínky - posílení lokální ekonomiky - efektivita - multiplikační efekt investic – nejen že stavíme, ale co a jak Nástroje - včasnost - přijatelná velikost zakázky - informovanost - otevřenost Podpora místní zaměstnanosti vypuštěna

7 Základní zásady směrnice  Limit soutěžených zakázek od 30 tisíc korun/výjimky  Povinné zveřejňování celého průběhu soutěže zadání, hodnocení, smlouvy, dodatky  vše na internetu  Využívání objektivních kritérií cena jako preferované kritérium  Minimální stanovený počet obeslaných firem

8 Další nástroje – 4 V  Včasnost soutěžení až s mnohaměsíčním předstihem  vstup širšímu počtu firem i menším firmám, spolupráce  Velikost zakázky velká zakázka rozdělena do subdodávek, což úřad realizuje sám  Veřejnost obesílání potenciálních dodavatelů, vždy zdejší + někdo z okolí  Votevřenost vše na internetu: zadání i výsledky výběrového řízení včetně hodnotící tabulky a uzavřené smlouvy

9 Výsledky  Posílení místní ekonomiky k zakázkám soutěženým až s dostatečným předstihem se dostávají místní firmy  Úspory cca 20 % vydaných prostředků, což odpovídá objemu získaných dotací v minulých letech  Vyrovnaný obchodní vztah odpovědný přístup umožňuje vyrovnaný obchodní vztah

10 Změny 2009  na základě doporučení o.s. Oživení jsme výslovně zakázali účast v komisích politikům  ve spolupráci s Otevřenou společností o.p.s. jsme vložili do vř sociální prvek – zaměstnání nezaměstnaných (zvažovány i místní suroviny, místní firmy) prostřednictvím smlouvy  Veřejná zakázka na rekonstrukci kina Jitřenka  Veřejná zakázka II. Etapa rekonstrukce Riegrova námětí Semily

Náročnost  Rok zakázek nad 30 tis. Kč  Rok 2011 I. Pololetí - 15 zakázek nad 30 tis. Kč

Jak dál?  města zveřejňují, MSP mají zájem, mnoho informací, kudy dál?

Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí14 Děkuji za pozornost! Mgr. Jan Farský starosta města Semily | | | |