P ODNIKATELSKÝ ZÁMĚR. D ŮVODY SESTAVENÍ PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU A) Smyslem sestavení podnikatelského záměru je prokázat sobě či obchodnímu okolí smysluplnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Firma a jejich cíle.
Kdo vytváří přidanou hodnotu
Bilance a bilanční princip
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
Účetnictví.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Podniková ekonomika Financování podniku.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Základy účetnictví 4. přednáška.
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
Základy účetnictví 2. přednáška.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Finanční analýza.
Finanční výkazy obchodních společností a jejich vazby
2.přednáška Bilance a bilanční princip
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Ekonomika a marketing I. ročník Ukazatele firmy
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Základy účetnictví 3. přednáška.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Finanční plán, finanční strategie
Základy účetnictví 3. přednáška
UC_A1_Základy účetnictví
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Seminář 2. Majetková a kapitálová struktura
Finanční výkazy obchodních společností
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
Základy firemních financí
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Základní finanční výkazy. VÝROČNÍ ZPRÁVA Výroční zprávu jsou povinny sestavovat ty účetní jednotky, které mají povinnost auditu účetní závěrky. Podle.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Účet, druhy účtů, účtová osnova, účtový rozvrh
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Aktiva a pasiva podniku
Účetnictví Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
Princip účtování.
Vyhodnocení stavební zakázky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

P ODNIKATELSKÝ ZÁMĚR

D ŮVODY SESTAVENÍ PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU A) Smyslem sestavení podnikatelského záměru je prokázat sobě či obchodnímu okolí smysluplnost a reálnost vybraného podnikání. B) Podnikatelský záměr zachycuje pomocí přehledových tabulek a komentáře v čem (v jakém předmětu podnikání) podnikatel chce podnikat, jaké zdroje-pasiva uvažuje ve svém záměru (vlastní zdroje, cizí zdroje), s jakým majetkem- aktiva bude podnikat a jaký vývoj tento jeho majetek bude mít. K tomu dokládá plánované dosažené tržby z podnikání a k nim příslušné náklady.

P ŘÍKLADY, KDY JE NUTNÉ SESTAVIT PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR 1) Začátek podnikání- podnikatel si musí uvědomit jaké má vlastní zdroje (vlastní vklad), které lze vložit do podnikání, případně jaký druh cizí zdrojů využije. Dále zpracování záměru musí prokázat, že vložené zdroje budou „návratné“ a dokonce, že se firma bude rozvíjet. Tzn., bude generovat (tvořit) nové zdroje (zisk) použitelný na splácení starých závazků či úvěru a bude umožňovat rozvoj firmy (možnost zvyšovat zásoby, pořizovat dlouhodobý majetek,..). 2) Při použití cizích zdrojů (závazky a úvěry) chce znát věřitel riziko splácení (míra jistoty splácení) závazků a úvěrů dlužníkem. To si věřitel vyhodnotí opět podle podnikatelského záměru.

P OSTUP SESTAVENÍ PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU 1.Rozhodni o podstatě (předmětu) podnikání 2.Rozhodni o vlastním vkladu 3.Stanov potřeby pro začátek podnikání (zásoby, dlouhodobý majetek) 4.Sestav počáteční rozvahu (doplň cizí zdroje) 5.V pomocných tabulkách (tržby, přímé náklady, hlavní režijní náklady, mzdy,…) sestav potřebné vstupy pro možnost sestavit Výsledovku 6.Vyplň Výsledovku pro 1.rok podnikání 7.Částečně vyplň rozvahu ke konci 1.roku podnikání tak, aby bylo možno sestavit cash flow (bez stavu běžného účtu) 8.Sestav cash flow pro 1.rok podnikání 9.Doplň rozvahu v položce bankovní účet 10.Opakuj stejný postup pro další roky

K OMENTÁŘ K PODNIKATELSKÉMU ZÁMĚRU A) Slovně vysvětluje, v čem chce podnikatel podnikat a jak si zajistí dostatek zdrojů (lidské, technické, finanční) a v případě cizích zdrojů za jak dlouho tyto cizí zdroje splatí. B) Podstatné body komentáře - předmět podnikání - výše a způsob vlastních vkladů - použití cizích zdrojů úvěrů či půjček, jejich výše, úročení, splatnost - pořízení dlouhodobého majetku, odepisování - počet pracovníků, výše jejich výdělku - při odvodech a daních vycházíme ze současné právní úpravy, tj. poměry r.2012

T ECHNIKA ZPRACOVÁNÍ PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU Komentář musí vysvětlovat všechny základní východiska či změny uprostřed podnikatelského záměru. Soustava tabulek je provázaná, tzn. že z pomocných tabulek se přenáší údaje do základních tabulek. Základní tabulky jsou rozvaha, výsledovka a cash flow. Pomocné tabulky lze přizpůsobit zvolenému podnikatelskému záměru a mají doložit některé položky v základních výkazech. Do pomocných tabulek lze vsouvat potřebný počet řádků. Čím více jsou podrobné, tím může být komentář kratší. Tabulky jsou zpracované v programu Excel a rovněž tomto formátu budou předány.