Hexion a.s. Havarijní nástřik požární vody Ing. Josef Petr, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Proces stagnace v solární instalaci OHŘÍVACÍ TECHNIKA, a.s. Orlice 170, , Letohrad.
Momentive Specialty Chemicals, a.s.
Momentive Specialty Chemicals, a.s.
ROZTOKY.
PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ
Alkeny.
Nebezpečné vlastnosti látek
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
Chemický děj.
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Kyslík.
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Odháněč amoniaku návrh a provozní zkušenosti
Naše práce PREZENTACE.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
TZ 21 – parní otopné soustavy
Bezpečné použití elektrických zařízení
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 16.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Neutralizace. Je reakce kyseliny s hydroxidem, při které vzniká sůl příslušné kyseliny a voda. Při neutralizaci se uvolňuje teplo – je to exotermická.
NEBEZPEČNÉ LÁTKY NÁZEV OPORY – POŽÁRNĚ TECHNICKÉ PARAMETRY HOŘLAVÉ A VÝBUŠNÉ LÁTKY JOSEF NAVRÁTIL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
TRINS pplk. Ing. Vladimír Vonásek MV - generální ředitelství HZS ČR.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje.
1 / 21 Metody pro odstranění zápachu v lokalitách vyústění tlakové kanalizace Ing. Stanislav Malaník, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
OPAKOVÁNÍ - BILANCE Přehled středoškolské chemie, SPN 1995: PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD
PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU
Zajímavé chemické pokusy
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Základní pojmy.
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Speciální konstrukce –
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Interaktivní test na změny skupenství látek
Teplovodní kotle UT do tepelného výkonu max. 50 kW Vypracovala: Ing
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Technické prostředky v požární ochraně
Důlní požáry a chemismus výbušniny
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Transkript prezentace:

Hexion a.s. Havarijní nástřik požární vody Ing. Josef Petr, Ph.D. vedoucí odboru procesní bezpečnosti, inspekce a ostrahy

Poučme se z věcí, které se staly špatně Poučme se z věcí, které se staly špatně! We can learn from things that went wrong!

Kyselina akrylová technická Kyselina akrylová polymerační Vyráběné produkty Kyselina akrylová technická Kyselina akrylová polymerační Methylakrylát Ethylakrylát n-Butylakrylát 2-Ethylhexylakrylát

Vyráběné produkty Vyráběné produkty jsou hořlavé látky, jejichž páry tvoří se vzduchem výbušnou směs v širokém rozmezí koncentrací. Pokud nejsou produkty dostatečně inhibovány a skladovány při vhodných bezpečných podmínkách, mohou podléhat spontánní radikálové polymeraci, při které se uvolňuje velké množství tepla. Následně může být spontánní polymerace kyseliny akrylové a jejích esterů příčinou rozsáhlých explozí a požárů, což je nebezpečné.

Vyráběné produkty Látka Polymerizační teplo Jednotka Kyselina akrylová 1070 kJ/kg Methylakrylát 960 Ethylakrylát 653,1 n-Butylakrylát 489,9 2-Ethylhexylakrylát 330,8

Rozpustnost ve vodě: 40 g/litr (25°C) Používané inhibitory O OH CH3 Pevná látka Bod tání: 52,5°C Bod varu: 243°C 4-Methoxyfenol C7 H8 O2 Rozpustnost ve vodě: 40 g/litr (25°C)

Rozpustnost ve vodě: 70 g/litr (25°C) Používané inhibitory OH Pevná látka Bod tání: 172,3°C Bod varu: 286°C p-Hydrochinon C6 H6 O2 Rozpustnost ve vodě: 70 g/litr (25°C)

Molární hmotnost: 199,277 g/mol Používané inhibitory Phenothiazin C12 H9 N S N S H Molární hmotnost: 199,277 g/mol

Používané inhibitory Phenothiazin C12 H9 N S Bod tání: 184°C Bod varu: 235°C (2,7 kPa) Rozpustnost ve vodě: nerozpustný Rozpustnost ve vodě: 0,0041 g/litr (20°C) Rozpustnost ve vodě: 0,021 g/litr (90°C) Rozpustnost - kyselina akrylová: 2 % hmot. (20°C)

Maximální skladovací teplota Teploty při skladování a přepravě kyseliny akrylové a esterů kyseliny akrylové Látka Teplota skladování Maximální skladovací teplota Jednotka Kyselina akrylová 15 – 25 30 °C Methylakrylát 5 – 10 35 Ethylakrylát n-Butylakrylát 10 – 20 2-Ethylhexylakrylát

Vznik mimořádné situace Dosažení teploty 45°C, je možné označit za mimořádnou situaci. Teplota 65°C je považována již za nebezpečnou!

Možnosti zastavení rozvoje mimořádné události Přímý nástřik vody do skladovací nebo přepravní nádoby je možné použít, pokud již nebylo dosaženo v nádobě teploty v rozmezí 90 – 110°C. Při těchto a vyšších teplotách dochází k nebezpečnému pěnění a zvýšení produkce plynné fáze v důsledku odpařování přidávané vody.

Možnosti zastavení rozvoje mimořádné události Místo přímého nástřiku vody lze použít přímý nástřik vodného roztoku hydroxidu sodného nebo draselného o koncentraci maximálně 5 % hmot., pokud již nebylo dosaženo teploty v rozmezí 100 – 120°C.

Možnosti zastavení rozvoje mimořádné události Při těchto a vyšších teplotách dochází k nebezpečnému pěnění a zvýšení produkce plynné fáze v důsledku odpařování přidávaného vodného roztoku. Vyšší koncentrace vodných roztoků hydroxidů naopak způsobují produkci polymerů a podstatné zhoršení situace.

Možnosti zastavení rozvoje mimořádné události V případě přímého nástřiku vodného roztoku hydroxidu sodného nebo draselného do kyseliny akrylové je nutné počítat se zvýšením teploty v důsledku probíhající exotermické neutralizace. Hodnota neutralizačního tepla je 58,2 kJ/mol = 807,2 kJ/kg kyseliny akrylové. Je proto nutné pečlivě zvážit použití přímého nástřiku vodného roztoku hydroxidu sodného nebo draselného do kyseliny akrylové.

Možnosti zastavení rozvoje mimořádné události Vodné roztoky hydroxidu sodného nebo draselného jsou velmi účinné pro zastavení reakcí, které vedou ke spontánní polymeraci esterů kyseliny akrylové, destilačních zbytků, odpadů s obsahem kyseliny akrylové a esterů kyseliny akrylové a nebo kdy nejsou přítomny chemické iniciátory polymerace. Pro kyselinu akrylovou se použití vodných roztoků hydroxidu sodného nebo draselného nedoporučuje.

Možnosti zastavení rozvoje mimořádné události Pro instalaci přímého nástřiku chladící (požární) vody byly vybrány následující skladovací nádoby: KAE-I Látka T-906 A,B Kyselina akrylová T-203 Kyselina akrylová surová T-801 Destilační zbytky T-803

Možnosti zastavení rozvoje mimořádné události Pro instalaci přímého nástřiku chladící (požární) vody byly vybrány následující skladovací nádoby: KAE-III Látka T-20901 Kyselina akrylová technická T-20903 Kyselina akrylová polymerační 2T-203 Kyselina akrylová surová 2T-602 Destilační zbytky

Možnosti zastavení rozvoje mimořádné události Pro přímý nástřik vody do skladovacích zásobníků by bylo vhodné a nejjednodušší použít stávající potrubní rozvod pěny a provést pouze propojení těchto jednotlivých potrubí s rozvodem požární vody. Vzhledem k umístění ejektoru a pěnotvorné nádoby na potrubním rozvodu pěny bylo rozhodnuto provést technologické zkoušky na některém odstaveném zásobníku. Zkoušky byly provedeny na momentálně nepoužívaném zásobníku T-907 B v termínu 8/2013.

Zkoušky nástřiku požární vody za atmosférického tlaku Zkoušky nástřiku požární vody byly provedeny do skladovacího zásobníku T-907 B za atmosférického tlaku přes potrubí pěny a pěnotvornou nádobu. Protržení skleněné záslepky proběhlo vždy bez významného úniku vody z ejektoru a následné napouštění do zásobníku bylo taktéž bez úniku vody z ejektoru.

Zkoušky nástřiku požární vody za zvýšeného přetlaku Zkoušky nástřiku požární vody byly provedeny do skladovacího zásobníku T-907 B za přetlaku 613 mm v.sl. (6,012 kPa) přes potrubí pěny a pěnotvornou nádobu. Protržení skleněné záslepky proběhlo bez významného úniku vody z ejektoru a následné napouštění do zásobníku bylo taktéž bez úniku vody z ejektoru. Vyšší přetlak než 613 mm v.sl. (6,012 kPa) nebyl pro zkoušky nutný ani použitelný, protože vyšší přetlak by nevydrželo víko pěnotvorné nádoby, což potvrdila zkouška.

Zkoušky nástřiku požární vody za zvýšeného přetlaku Kromě toho zvýšení přetlaku ve skladovacím zásobníku za podmínek spontánní polymerace na 400 – 450 mm v.sl. by znamenalo, že teplota v některých místech zásobníku již dosáhla hodnoty kolem 140 – 180°C, což je teplota již zcela nepřípustná pro přímý nástřik požární vody.

Zkoušky nástřiku požární vody Zkoušky potvrdily použitelnost této varianty pro přímý nástřik požární vody do skladovacích zásobníků kyseliny akrylové a esterů kyseliny akrylové.

Minimální objem nástřiku požární vody Minimální objem chladící vody pro zastavení polymerace je 0,12 – 0,14 kg/kg kyseliny akrylové a esterů. Minimální objem alkalického roztoku (vodný roztok hydroxidu sodného nebo draselného o koncentraci max. 5% hmot.) pro zastavení polymerace je 0,08 – 0,1 kg/kg esterů kyseliny akrylové, destilačních zbytků a odpadů s obsahem kyseliny akrylové a esterů.

Minimální objem nástřiku požární vody Dle uvedených minimálních objemů nástřiku požární vody bude řízeno skladování daných produktů z hlediska udržení minimálního volného objemu ve skladovacích zásobnících pro havarijní přímý nástřik požární vody.

Havarijní nástřik požární vody Náklady instalace uvedeného potrubního rozvodu pro nástřik požární (chladící) vody do uvedených skladovacích nádob jsou ve výši 1 101 973 CZK nebo 58 121 USD.

Havarijní nástřik požární vody Děkuji za pozornost! Otázky?