DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE NA SPRÁVNÉ CESTĚ 3.workshop 26.3.2013 realizace projektu 1.3.2012 – 28.02.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
DRMS forum Brno, září 2009 Mgr. Daniela Kobilková Praha, 7. září 2009.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE NA SPRÁVNÉ CESTĚ realizace projektu – Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Máme šanci tvořit svůj život rukama CZ.1.07/1.2.27/
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Klíčení Rosteme s dětmi Pionýrský program neformálního vzdělávání se zaměřením na děti se specifickými vzdělávacími potřebami.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Studentská digitální karta Institut Trhu Práce Bc. Jan Heřmánek Okresní zastoupení ITP při HK – Ústí nad Labem.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Realizace : – Všechno v mém životě.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách Seznámení s projektem Milan Podpera.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
„Okna technickým oborům dokořán“
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Šablony OP VVV a podpora nadání
Škola jako partner firmy
Představení projektu Základní informace Cíle projektu Klíčové aktivity Realizované aktivity Připravované aktivity.
Aktuální informace o stavu
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Konference primární prevence PK
Šablony II Výzva č. 02_18_063 a 02_18_064.
Š A B L O N Y II.
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Vzorový projekt pro ZŠ.
Workshop 2: Šablony pro střední a vyšší odborné školy
Kariérové poradenství a podnikavost
Vzorový projekt pro gymnázia
Systémové řešení - motivace a vzdělávání pedagogů (IKAP A)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Vzorový projekt pro ZŠ.
Rodičovské fórum kraj Vysočina
Transkript prezentace:

DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE NA SPRÁVNÉ CESTĚ 3.workshop realizace projektu –

2 STRUČNÝ OBSAH PROJEKTU Obsahem projektu je zapojení žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, včetně žáků ohrožených předčasným odchodem ze vzdělávání (CS), ze všech typů ZŠ v Olomouckém kraji do aktivit projektu takovým způsobem, abychom jim podporou a zprostředkovanými relevantními informacemi pomohli ve správném rozhodnutí při budoucí volbě povolání a obohatili je znalostmi a dovednostmi tak, aby dokázali plnit povinnosti svobodného občana v demokratické společnosti. S určitou odlišností často souvisí i jisté vyloučení, mnohdy nechápání svých práv a povinností, běžných pravidel a mantinelů, s tím zhoršené uplatnění se a následně celková demotivace k úspěšnému dostudování, zaměstnání a zapojení se do spol.

3 CÍLE PROJEKTU  podpoření 400 žáků se SVP či ohrožených předčasným odchodem ze vzdělávání  propagace vhodných oborů odpovídající jejich schopnostem, dovednostem, možnostem  vedení těchto žáků k dodržování pravidel, také návrat k úctě a ke slušnosti  vytvoření metodiky pro výchovné poradce a diagnostiky žáků  celokrajské využití všech aktivit a vytvořených prostředků

4 CÍLOVÉ SKUPINY Primární CS jsou žáci ZŠ se speciálními vzdělávacími potřebami a také ti žáci, kteří jsou ohroženi předčasným odchodem ze vzdělávání. Nejvíce se pak budeme zaměřovat na žáky :  s poruchami chování (lež, záškoláctví, krádeže, šikana);  s poruchami učení (dyslexie, dysgrafie, dysortografie);  s dlouhodobou nebo chronickou nemocí (stále častější alergie, infekční, kardiovaskulární, astma);  pocházejícími ze socio-kulturně znevýhodněného prostředí, a to jak na ZŠ běžného typu, tak i na speciálních a praktických ZŠ.

5 CÍLOVÉ SKUPINY Žáci 2. stupně základních škol, kteří se v současné době či v blízké budoucnosti budou rozhodovat o svém dalším směřování v oblasti volby povolání. Do aktivit projektu plánujeme zapojit minimálně 400 žáků z řad cílových skupin (MI). Sekundární cílovou skupinou jsou pracovníci škol a školských zařízení dlouhodobě pracující s cílovou skupinou žáků CS (MI 20). Jedná se primárně o výchovné poradce a další pedagogické pracovníky pracujících se žáky se SVP v kraji. Vaše dosavadní zkušenosti budou obohaceny o nové prvky, které budou moci využít i po ukončení samotné realizace projektu.

6 PODPOROVANÉ AKTIVITY KLÍČOVÁ AKTIVITA 01 - Konkrétní práce se žáky Tato klíčová aktivita bude zaměřena na konkrétní práci se žáky věnované formování osobnosti žáků CS, v následujících tématech: důsledky svého rozhodnutí, odpovědnost za své činy, příklady dobrých a špatných situací, chování. Aktivity budou realizovány prostřednictvím scének, představování rolí, besed, diskuzí apod. Den věnovaný této práci proběhne cca 1 za pololetí v každé škole a budou je vést pedagogové, kteří budou nejdříve proškoleni viz KA05. Realizace této klíčové aktivity bude probíhat v období 04-12/2012; 01-12/2013, 02/14. Plánujeme zrealizovat cca 80 dní zaměřených na rozvoj osobnosti žáků CS (samozřejmě kromě letních prázdninových měsíců). Této aktivity se zúčastní minimálně 400 žáků CS.

7 PODPOROVANÉ AKTIVITY KLÍČOVÁ AKTIVITA 02 - Besedy ve školách Besedy na školách pro CS budou koncipovány jako volný rozhovor se žáky, struktura besed nebude striktně daná. Žákům bude představena aktuální situace na regionálním trhu práce. Na těchto besedách bude dále vštěpována žákům důležitost odpovědnosti za své činy a jednání, dodržování pravidel, nutnost pracovních návyků apod. Z těchto besed budou následně pracovníky škol vytvořeny prezentace jednotlivých vhodných profesí a s těmito materiály bude dále pracováno při výuce. Plánujeme zrealizovat min. 20 besed, v rámci této KA dojde k oslovení min. 400 žáků CS. Realizace této KA bude probíhat v měsících 03-06/2012, 09-12/2012, 01-06/2013, 09-12/2013, 02/2014. Skutečnost – 17 besed,kterých se účastnilo 219 žáků, z toho 145 chlapců a 74 dívek.

8 PODPOROVANÉ AKTIVITY KLÍČOVÁ AKTIVITA 03 - Tematické dny Přibližně v měsíčních intervalech proběhne Tematický den, který bude vždy zaměřen na určitou profesi. Tematický den proběhne na zapojených středních školách v Olomouckém kraji Žáci se budou moci seznámit s konkrétními vyučovanými obory. Akcí se zúčastní žáci CS s možností účastí rodičů. Plánujeme zrealizovat cca 20 tematických dnů v okresech Olomouckého kraje. V rámci této KA dojde k oslovení min. 400 žáků CS. Složení žáků i s celkovým počtem bude vždy projednáno mezi konkrétními školami. Realizace bude probíhat průběžně v období 03-06/2012, 09-12/2012, 01-06/2013, /2013, 02/2014 (mimo letních prázdnin). Skutečnost – 29 tematických dnů, kterých se účastnilo 390 žáků, z toho 266 chlapců a 124 dívek.

9 PODPOROVANÉ AKTIVITY KLÍČOVÁ AKTIVITA 04 - Exkurze V rámci realizace projektu plánujeme zrealizovat cca 20 exkurzí ve firmách Olomouckého kraje pro žáky. Žáci se seznámí nejen s vytýčenými obory, ale taktéž s prostředím firmy, sociálním zázemím, seznámí se s chodem firmy (důraz na BOZP), s psanými i nepsanými pravidly firmy, hierarchií. Budou mít možnost promluvit se se zaměstnanci, uvidí výrobu i hotový výrobek. Cílem této aktivity je přiblížení praktické stránky jednotlivých projektem dotčených oborů. Realizace této KA bude probíhat v měsících 03-06/2012, /2012, 01-06/2013, 09-12/2013, 02/2014. Skutečnost – 26 exkurzí, kterých se účastnilo 349 žáků, z toho 231 chlapců a 118 dívek.

10 PODPOROVANÉ AKTIVITY KLÍČOVÁ AKTIVITA 05 - Školení pro pedagogy, metodika Toto školení bude zaměřeno na vzdělávání pedagogů v oblasti formování osobnosti pozitivním směrem ve smyslu stanovení hodnot, nést odpovědnost za své činy, respektování autorit a pravidel, uvědomování si důsledků svého jednání, nastavení mantinelů, návrat ke slušnosti, úcty k druhým apod. Plánujeme zrealizovat 2 dvoudenní workshopy, kde budou pedagogy školit psycholog a další odborníci, kde v rámci řízených diskuzí budou diskutována výše zmíněná témata a jejich přenos na primární cílovou skupinu. Dále 4 jednodenní workshopy, kde by byla diskutována tato témata s propojením s praxí a již dosavadními zkušenostmi. Z těchto workshopů/školení vznikne jakýsi „vzorový školní řád“.Realizace této KA bude probíhat v období 03-05/2012, 08-09/2012, 01-02/2013, 08-09/2013, 12/2013. Dvoudenní workshopy : Hanušovice , Jeseník Jednodenní: Olomouc, Tovačov, Uničov, Olomouc

11 PODPOROVANÉ AKTIVITY KLÍČOVÁ AKTIVITA 06 - Interaktivní webový portál pro CS V rámci této klíčové aktivity dojde k vytvoření nového interaktivního webového portálu zaměřeného na CS. Na stránkách budou umístěny: 1)Informace týkající se projektu – chystané akce, výstupy jednotlivých aktivit atd. 2)Interaktivní část – zpětná vazba, diskusní fórum, soubor flash her, křížovek, zajímavosti z oborů… Portál bude mít několik úrovní přístupů (pro žáky, rodiče, pedagogy atd.). Realizace této KA bude probíhat v období 05-12/2012, /2013, /2014. Skutečnost –

12 MONITOROVACÍ indikátory Počet nově vytvořených produktů: 2, skutečnost 1. - Metodika pro výchovné poradce - Interaktivní webový portál Počet podpořených osob v počátečním vzdělávání – žáků: 400, skutečnost 833. Počet podpořených osob – pracovníků v dalším vzdělávání: 20 skutečnost 24. Počet podpořených osob – poskytovatelů služeb: 20 skutečnost 44.

13 Kontaktní údaje : Kontaktní údaje : AC Education s.r.o. Lisabonská 2394/ Praha 9 – Libeň Koordinátorka projektových aktivit: Manažerka projektu: