Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj vesmíru z hlediska fyziky
Advertisements

Sluneční soustava.
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Ekonomická gramotnost
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
VESMÍR A HVĚZDY.
Vznik vesmíru.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
Kosmologie Jiří Langer Ústav teoretické fyziky MFF UK.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Černé díry Referát na fyziku.
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Vesmír.
KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather,
Vesmír v koncích.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
Geostacionární družice
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_358
Vznik vesmíru 15 miliard let poté.
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
Vesmír Jana Střechová.
Pohled na okraj nedohledna. Arbesova metoda v kosmologii v > c V pozemské historii nejde – v>c zakázáno V kosmologii funguje – vesmír všude stejný(kosmologický.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Vesmír jako laboratoř. Helium 1868 Pierre Jansen objevil na Slunci Termonukleární reakce Tajemství tmavé hmoty: neznámý druh částic?
RF Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Metriky Mariánská 2010.
Kosmologie I. Einsteinovy rovnice R  - 1/2 R +  =T  R  = R  ( g ,  g ,   g  ) p000 0p00 00p0 000-ρ T  =
Kam zmizela antihmota.
Předgeologické období a prahory
E = m c 2 Aneb životopis jedné rovnice Karel Veselský Dalibor Skoupil.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Petra Kocábová, Petr Máj
Vznik života na Zemi.
Vesmír.
KURT GÖDEL A PROBLÉM ČASU. ČAS – NEJDÉMONIČTĚJŠÍ FILOSOFICKÁ KATEGORIE Co je vlastně čas? Kdo to může snadno a lehce vysvětlit? Kdo jej může pochopit.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
PLANETA ZEMĚ. ZEMĚ JE… …Malá planeta, která se otáčí - kolem své osy za ……..…..a v důsledku toho se střídá den a noc - kolem slunce za …………….a v důsledku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Vesmír hranice – pomezí - mezera Symposion, ± po V.T.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Země a vesmír 1 - Vesmír VY_32_INOVACE_ 43_857
Astrofyzika – dálkové studium
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
Co o velkém třesku víme.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Černé díry Není černá jako černá.
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
VESMÍR.
Hmota Částice Interakce
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Vznik Vesmíru, Země a vývoj života na Zemi
Základní filozofické otázky
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes

Velký třesk Podle teorie velkého třesku vznikl Vesmír z nekonečně malého bodu o velké hustotě Tato singularita byla jak počátkem hmoty a prostoru tak i počátkem času

Vznik hmoty Původně malý Vesmír se společně s prostorem rychle rozpínal Standartní model popisuje co se dělo v prvních třech minutách po vzniku Vesmíru asi 13,7 miliard let

DŮKAZY Teoreticky rozpracoval rozpínání Vesmíru Alexandr Fridmana Využil k tomu Einsteinových rovnic obecné teorie relativity Podle těchto rovnic není možné, aby byl Vesmír stacionární

Autor: Vendula Vodáková Třída: IX.B. Datum: Téma: Vznik Vesmíru