Hydrologické poměry – podzemní vody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINERÁLNÍ VODY A PRAMENY
Advertisements

Žlázy s vnitřní sekrecí
OBEZITA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským.
Lázeňský cestovní ruch
Energie uvnitř planety Země
T Ř E B O Ň status: město kraj: Jihočeský okres: Jindřichův Hradec
Naše lázně.
Je obezita pokládána za nemoc?
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Regenerace - vodní procedury Učební text
ZEMĚPIS ZEMĚPIS LÁZEŇSTVÍ v ČR 8. ročník.
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
CESTOVNÍ RUCH: BOHATSTVÍ V JEDINEČNOSTI JESENÍKU NA DOSAH.
Hydrologické poměry – podzemní vody
Sopečné jevy.
KARLOVARSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
VODA Lucka Chytilová a Jakub Kolder. VODA -Voda, je chemická sloučenina vodíku a kyslíku -Spolu se vzduchem resp. zemskou atmosférou tvoří základní podmínky.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Anotace Žák pracuje s využitím interaktivní tabule a získává informace o lázeňství v ČR VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-49 Autor Mgr. Rita Sobková Jazyk Čeština.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_10.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
BALNEOPARK LÁZNĚ JESENÍK.
LUHAČOVICE
Aneta Kafková, Marie Strašíková
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_64.
Karlovarský kraj Nejmenší kraj – 3 okresy Příhraniční poloha –
´ ˇ ´ ˇ ´.
Hydrologické poměry - podzemní vody
PODPOVRCHOVÁ VODA Vítek Urban prima.
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Karlovarský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
ÚVOD DO KLASICKÉ MASÁŽE
Lázně v čr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
VY_32_INOVACE_CER_10 Ročník:3.,4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Průvodcovství Téma:Lázeňské služby - řešení Jméno autora:Mgr.
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_10.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_14.
Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy.
 Minerální prameny jsou vývěry podzemní vody z hlubin zemské kůry. Jedná se o přírodní léčivé zdroje, vyskytující se po celém světě. Minerály obsažené.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
 LÁZNĚ LUHAČOVICE LÁZNĚ LUHAČOVICE  LÁZNĚ LEOPOLDOV LÁZNĚ LEOPOLDOV  LÁZNĚ NEZDENICE LÁZNĚ NEZDENICE  SIRNATÉ LÁZNĚ OSTROŽSKÁ NOVÁ VES SIRNATÉ LÁZNĚ.
 Nejmladší České lázně. Lázně zahájily svůj provoz v únoru roku Lázně jsou v těsné blízkosti zámku. Jedná se o vody hypertonické studené. Lázně.
Luhačovice. Úvod Luhačovice jsou lázeňské město na jihovýchodě Moravy ve Zlínském kraj. V Luhačovicích jsou 4. největší lázně v Česku a největší na Moravě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
K ARLOVARSKÝ KRAJ – LÁZNĚ, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT VY_32_I NOVACE _11KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – PODZEMNÍ VODY
Vypracoval: Martin Půr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_283_Lázeňství na Jesenicku
Karlovarský kraj Nejmenší kraj – 3 okresy Příhraniční poloha –
Historie lázeňství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Městské slatinné lázně Třeboň
PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.
Bolestivé stavy pohybového aparátu
MARIÁNSKÉ LÁZNĚ.
O lázních Léčebné lázně Bohdaneč jsou dlouhá léta vyhledávaným místem k léčbě pohybového ústrojí. Naše péče je vhodná například pro pacienty s artrózou.
Transkript prezentace:

Hydrologické poměry – podzemní vody Tomáš Beníšek

Obsah Minerální a termální prameny Lázeňská střediska – mezinárodní CR Lázeňská střediska ČR Gejzíry

Minerální a termální prameny Termální pramen či horký pramen je speciální druh pramenu, ze kterého vystupuje ohřátá voda často obohacená o minerální složky Voda proniká puklinami do zemské kůry do značných hloubek, kde se vlivem tektonických poruch dostává do blízkosti magmatu, o který se ohřívá a vystupuje nahoru.

Lázeňská střediska – mezinárodní CR Většina lázeňských středisek slouží hlavně k potřebám vnitrostátního ruchu Relativně malý počet těchto středisek díky kvalitě svých pramenů a tradic, se vyvinul v centra mezinárodního významu Vichy (Francie), Wiesbaden, Baden-Baden(SRN), Badgastein(Rakousko), Karlovy Vary a Mariánské Lázně, Hevíz(Maďarsko)

Vichy Minerální prameny ve Vichy jsou výjimečné svým původem ve vulkanickém podloží V oblasti Vichy je napočítáno na třicet pramenů, které se však od sebe velmi liší Nejstarší využívaný i nejznámější je Celestinský pramen-studený-pouhých 22°C-voda z něj se užívá při zažívacích onemocněních Ročně se jí stočí a do celého světa distribuuje přes sedmdesát milionů lahví 

Badgastein Rakousko Termální radonové lázně 17 pramenů Známý vodopád Lyžařské středisko Pohybové ústrojí

Baden-Baden Německo Již před 2000 lety oblíbený cíl Římanů Minerální prameny s obsahem soli a radonu Teplé téměř 70 stupňů  Indikace: srdeční, cévní a oběhová onemocnění, onemocnění pohybového ústrojí, revmatická onemocnění, ženské choroby, onemocnění nervového systému

Wiesbaden Německo 26 termálních pramenů Jedno z nejstarších lázeňských měst Evropy

Hévíz Jedno s nejznámějších středisek v Maďarsku Jihozápadní cíp Balatonu Největší jezero s horkou vodou v Evropě 47 500 m2 Teplota jezera-33-34°C v létě a 26-28°C v zimě Jako koupelová kúra je voda vhodná pro léčení kloubových onemocnění, reumatických potíží, nemoci pohybového ústrojí a páteře, při gynekologických potížích Jako pitná kúra pomáhá při léčení poruch zažívacího systému a poklesu dásní.

Lázeňská střediska ČR

Luhačovice Jedny z největších lázní na Moravě Léčba onemocnění dýchacího a trávicího ústrojí, cukrovky, obezity, poruch pohybového aparátu a onkologických onemocnění či nemocí oběhového ústrojí Známé prameny: Vincentka,Ottovka.. Léčebné metody: pitná kúra, minerální koupele, inhalace, perličková koupel, vířivá a Hubbardova lázeň, skotský střik, parní a horkovzdušná lázeň, střídavé nožní koupele, klasické, reflexní a podvodní masáže, galvanická lázeň..

Karlovy Vary Nejznámější z přibližně 100 pramenů různé vydatnosti je 12 pramenů zachyceno, jejich teplota je 42°C až 72°C nejznámější pramen Vřídlo tryská až do výše 15 metrů Kromě minerální vody se dále využívá oxid uhličitý a rašelina z naleziště Krásno u Karlových Varů. Léčebné metody: koupele, tepelné procedury, masáže , vodoléčba, fyziatrie, léčebná tělesná výchova, pitná kúra Indikace: nemoci trávícího ústrojí, nemoci metabolické, nemoci pohybového ústrojí

Františkovy lázně Přestože jsou malé, jsou velmi krásné podstatou je užívání místních přírodních léčivých zdrojů - minerálních vod, léčebných plynů, slatiny a klimatu.   Léčebné metody: uhličité koupele, plynové uhličité koupele, plynové injekce, slatinné koupele a zábaly, perličková koupel, vířivá koupel, vodoléčba, masáže ( klasické, reflexní, podvodní), léčebná tělesná výchova, elektroterapie včetně magnetoterapie Indikace: onemocnění srdce, krevního oběhu, nemoci pohybového aparátu , gynekologická onemocnění

Jáchymov léčivé radonové vody o teplotě 29 – 36 o C Léčivé metody: Léčivé zdroje: léčivé radonové vody o teplotě 29 – 36 o C Léčivé metody: balneologické procedury (radonové aj. koupele), rehabilitace (cvičení v bazénu), fyzikální terapie (elektro-, magneto-, kryoterapie aj.), masáže (reflexní, podvodní, lymfodrenáže), vodoléčba (vířivé a perličkové masáže, skotské střiky) Indikace: nemoci pohybového aparátu (artrózy, revma, Bechtěrewova choroba), stavy po úrazech a operacích, nemoci periferního nerovového systému (neuritida, neuralgie), kloubní komplikace, dna a osteoporosa.

Jeseník známé jako Priessnitzovy léčebné lázně v blízkém okolí vyvěrá ze země na 60 registrovaných pramenů Léčebné metody: využití přírodních léčivých zdrojů, kombinovaných s nejmodernějšími léčebnými a rehabilitačními metodami. léčebný tělocvik, elektroléčba, vodoléčba a Priessnitzovy koupele , bylinkové a perličkové koupele, inhalace.. Indikace: zdejší mikroklima je velmi vhodné pro léčení horních a dolních cest dýchacích - netuberkulózních nemocí, potíží krevního oběhu, nervové soustavy a vegetativního nervstva,poruchy pohybového aparátu

Poděbrady Léčivé zdroje: Silný pramen minerální vody s velkým obsahem kysličníku uhličitého, magnesia a vápníku, mikroklima. Léčebné metody: pitná kúra, minerální koupele, koupele přísadové, plynové injekce, podvodní masáže, vodní gymnastika elektroterapie, magnetoterapie, inhalace, dietní programy Indikace: nemoci srdce a krevního oběhu, vysoký krevní tlak, nemoci látkové výměny, nemoci pohybového aparátu, diabetes, nemoci kožní

Mariánské lázně Léčebné metody:pitná kúra, inhalace, minerální koupele, suchá plynová koupel, plynové injekce, slatinný zábal, rašelinová koupel,reflexní masáže, vodoléčba: perličková koupel, podvodní masáž), elektroléčebné procedury, parafinové zábaly, relaxační cvičení Indikace: nemoci pohybového ústrojí, onemocnění ledvin a močových cest, nespecifické nemoci, dýchacího ústrojí, ženské nemoci, nemoci poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí, nemoci onkologické

Gejzíry Pro cestovní ruch jsou atraktivní lokality souvisejícími s prudkými vývěry podzemních vod-gejzíry Specifické hydrogeologické podmínky Island, Yellowstone, Severní ostrov Nového Zélandu Známo okolo 1000 gejzírů (polovina Yellowstone) Nejznámější-Old Faithful (Yellowstone), Strokkur (Island)

http://www.youtube.com/watch?v=tShhZvvIM84

Zdroje http://slovane.ic.cz/slovane/cesko/cesko_lazne.htm http://www.cestovatel.cz/clanky/ledovce-a-gejziry-islandu/ http://tourism.cz/encyklopedie/objekty1.phtml?id=113362 http://www.lecebne-lazne.cz/cs/lazne-cr http://www.spa.cz/#utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=spa