Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lázně v čr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lázně v čr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 Lázně v čr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Motivační křížovka: 1. 2. 3. 4. 5. ZAPIŠTE DO KŘÍŽOVKY PODLE LEGENDY:
1. Nejčastější geometrický tvar sopky. 2. Název pro magma, které se dostane na povrch. 3. Pramen, starší název pro vřídlo. 4. Doprovodný jev sopečné erupce − prudce teče „bahno“. 5. Geologický děj, který měříme Richterovou stupnicí.

3 ŘEŠENÍ KŘÍŽOVKY: K U Ž E L Á V A Z Ř Í D O B H N T M Ě S 1. 2. 3. 4.
5. M Ě S

4 Historie lázeňství v česku:
Lázně vznikaly v místech bohatých na termální prameny, jejichž léčivého účinku se zde využívá. Podle starého zvyku se vhozením mincí do léčivých pramenů děkovalo za uzdravení. Množství římských a keltských mincí nalezených v termálních pramenech v Teplicích dokazuje, že se historie českého lázeňství začala psát už před 2000 lety. Slavný alchymista, astrolog a lékař Paracelsus (15. století) zařadil lázně Teplice mezi 10 nejlepších v Evropě. České lázně mají na svém kontě také několik světových historických prvenství:  V lázních Jeseník založil roku 1822 Vincenz Priessnitz první vodoléčebný ústav na světě. V roce 1906 v Jáchymově vznikly první radonové lázně na světě. První lázeňská certifikovaná společnost v Evropě se stala společnost Anenské slatinné lázně Bělohrad.

5 Přehled lázní a léčebných indikací:
Název lázní Léčebné indikace: Bechyně Bludov Darkov − Karviná Dubí Františkovy Lázně Hodonín Nemoci pohybového ústrojí Poruchy metabolismu (děti a dorost), nemoci dýchacího ústrojí (děti a dorost), nemoci močových cest a ledvin (děti a dorost), nemoci pohybového ústrojí (děti a dorost + dospělí) Nemoci pohybového ústrojí, vysoká specializace na časnou pooperační rehabilitaci kloubních náhrad; nemoci nervového ústrojí, časná neurologická rehabilitace; nemoci oběhového ústrojí; nemoci kožní − stavy po popáleninách Neurologické onemocnění a poruchy pohybového aparátu Nemoci srdce a oběhového ústrojí, nemoci pohybového ústrojí, nemoci gynekologické včetně neplodnosti, následná onkologická péče Nemoci pohybového ústrojí, nemoci nervové, nemoci oběhového systému

6 Přehled lázní a léčebných indikací:
Název lázní Léčebné indikace: Jáchymov Janské Lázně Jeseník Nemoci pohybového aparátu a neurologická onemocnění: nemoci periferního nervového systému, choroby metabolické, CNS onemocnění, choroby kožní, pooperační a posttraumatické stavy, osteoporóza Léčba dospělých: nemoci pohybového ústrojí, nemoci nervové a kožní Léčba dětí: nemoci nervové, nemoci pohybového ústrojí a kožní, respirační onemocnění a onkologická onemocnění Nemoci horních i dolních cest dýchacích, oběhového ústrojí, poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí, nemoci pohybového ústrojí, duševní poruchy, nemoci kožní a ženské, v posledních letech převážně preventivní relaxačně rehabilitační a ozdravné pobyty pro načerpání fyzických i duševních sil

7 Přehled lázní a léčebných indikací:
Název lázní Léčebné indikace: Karlova Studánka Karlovy Vary Klimkovice Konstanti-novy Lázně Kostelec u Zlína Lázně Bělohrad Nemoci onkologické, nemoci dýchacího ústrojí, nemoci pohybového ústrojí, nemoci oběhového ústrojí Nemoci onkologické, nemoci trávicího ústrojí, nemoci z poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí, nemoci pohybového ústrojí a nemoci dýchacích cest Pro děti i dospělé: nemoci nervové, nemoci pohybového ústrojí, nemoci gynekologické. Pro děti: nemoci oběhového ústrojí Zejména kardiovaskulární systém, mezi vedlejší indikace pak patří choroby pohybového systému, výměny látkové (diabetes mellitus) a dýchacího ústrojí Nemoci pohybového ústrojí a nemoci kožní Nemoci pohybového ústrojí, nemoci neurologické, nemoci gynekologické a nemoci kožní

8 Přehled lázní a léčebných indikací:
Název lázní Léčebné indikace: Lázně Bohdaneč Lázně Kundratice Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lázně Toušeň Lipová − Lázně Luhačovice Nemoci pohybového ústrojí Nemoci pohybového ústrojí, nemoci nervové Nemoci dýchacího ústrojí, nemoci kožní, nemoci ledvin a cest močových, obezity Onemocnění srdce a kardiovaskulárního systému, onemocnění pohybového ústrojí, nervová onemocnění Nemoci z poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (mj. obezita, cukrovka, stavy po operaci štítné žlázy), nemoci pohybového ústrojí, nemoci kožní Onemocnění dýchacího ústrojí, nemoci trávícího ústrojí, nemoci z poruch výměny látkové, poruchy pohybového aparátu, nemoci oběhového ústrojí, nemoci onkologické

9 Přehled lázní a léčebných indikací:
Název lázní Léčebné indikace: Mariánské Lázně Mšené − Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Nemoci dýchacího ústrojí, nemoci pohybového ústrojí, nemoci ledvin a močových cest, nemoci oběhového ústrojí, nemoci trávicího ústrojí, nemoci z poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí, gynekologická onemocnění Nemoci nervové, nemoci pohybového ústrojí. Nemoci pohybového aparátu, nemoci kožní Nemoci oběhového ústrojí, nemoci z poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí − diabetes mellitus, vč. obezity, nemoci pohybového ústrojí Nemoci pohybového ústrojí, bolesti zad, páteře a kloubů, pooperační stavy, poúrazové stavy, artrózu a osteoporózu Nemoci pohybového ústrojí, nemoci cévní, nervové

10 Přehled lázní a léčebných indikací:
Název lázní Léčebné indikace: Teplice nad Bečvou Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž Dospělí: nemoci oběhového ústrojí, nemoci pohybového ústrojí. Děti a dorost: nemoci oběhového a pohybového ústrojí, nemoci kožní Nemoci pohybového ústrojí Nemoci nervové, nemoci pohybového ústrojí Nemoci pohybového aparátu, nervové a nemoci respirační Nemoci pohybového ústrojí, nemoci nervové DÁLE MÁTE V PREZENTACI PŘEHLED NEJVÝZNAMĚJŠÍCH LÁZNÍ V ČESKÉ REPUBLICE 

11 Karlovy vary Jsou to naše největší a nejznámější lázně. Byly založeny v roce českým králem a římským císařem Karlem IV. Za svoji neobyčejnou popularitu Karlovy Vary v mnohém vděčí slavné Becherovce − bylinnému likéru, často s nadsázkou nazývanému 13. pramen, minerální vodě Mattoni, karlovarským oplatkám, filmovému festivalu a Moserovu křišťálu. Nachází se zde 12 teplých minerálních pramenů (od 30 °C do 72 °C), nejznámější je Vřídlo.

12 Mariánské lázně Na území lázeňské zóny bylo objeveno okolo 100 studených pramenů minerální vody s vysokým obsahem oxidu uhličitého. Některé z nich se používaly už na počátku 16. století. Skutečnou perlou mezi městskými stavbami, postavenými v neoklasicistním stylu, je kolonáda z roku 1889, která byla v roce 2010 zařazena na seznam národních kulturních památek. Dominantou lázeňské zóny je tzv. Zpívající fontána, která láká nádhernou hrou světel a zvuků (úkol: najděte na internetu video fontány).

13 Františkovy lázně Malebné lázeňské městečko, založené v roce 1793, se nachází na západě Česka. Léčí se zde nemoci srdce a oběhové soustavy, nemoci pohybové soustavy, nemoci gynekologické včetně neplodnosti, následná onkologická péče. V parku je velmi známá socha Františka opředená známou legendou…

14 luhačovice Jsou čtvrté největší a jedny z nejkrásnějších lázní v České republice i v Evropě. Na území Luhačovic vyvěrá 16 jedinečným léčivých pramenů s vysokým obsahem minerálních látek. Nejznámějším pramenem je Vincentka.

15 teplice Lázně Teplice jsou nejstarší lázně ve střední Evropě, historie těchto lázní se datuje již od roku 762, kdy měl pasáček vepřů vladyky Kolostuje objevit horké léčivé prameny. V 18. a 19. století byly Teplice nazývány malou Paříží či salonem Evropy, jehož nejvýznamnějšími návštěvníky byli: car Petr I., švédský král Gustav IV., pruský král Bedřich Vilém III., Ludwig van Beethoven, Johann Wolfgang Goethe, Richard Wagner, Frederick Chopin a Franz Liszt.

16 poděbrady Zdejší lázně byly založeny už v 17. století. Léčí se zde nemoci oběhové soustavy (hlavně srdce), nemoci z poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí − diabetes mellitus (cukrovka), včetně obezity, nemoci pohybové soustavy. Kdo je na koni?

17 jáchymov Z hlubin podzemí zde vyvěrají unikátní léčebné prameny. Nikde na světě nenajdete lázně s tak propracovanou a efektivní léčbou radonovou vodou jako v Jáchymově. Základem léčby chorob pohybového aparátu jsou koupele v termální minerální vodě s vysokým obsahem radonu. Ten je zdrojem měkkého alfa záření tiší bolesti, zlepšuje hybnost kloubů, prokrvení a hojení, stimuluje regenerační procesy v tkáních pohybového aparátu, harmonizuje vegetativní funkce, kladně ovlivňuje hodnoty krevního tlaku a posiluje obranyschopnost organismu. Který nerost se těžil v Jáchymově a která slavná vědkyně ho zkoumala?

18 Janské lázně Roku 1935 zde byla založena první evropská léčebna dětské obrny. Díky významnému léčivému zdroji − termálním uhličitým pramenům o teplotě 27 °C − a rehabilitačním metodám se staly místem, kde se zlepšilo nebo zcela navrátilo zdraví řadě lidí po nejvážnějších onemocněních pohybového, centrálního a periferního nervového aparátu.

19 jeseník Je to perla jesenických hor − v okolí vyvěrá z nitra země okolo 80 pramenů velmi kvalitní horské vody. Za svou existenci a pozdější proslulost vděčí Priessnitzovy léčebné lázně Vincenzi Priessnitzovi. Tento místní lidový léčitel, nazývaný „vodní lékař“, založil první vodoléčebné centrum a hydroterapeutický institut na světě. Díky tomu se Jeseník proslavil jako „kolébka současné balneologie“. Připravte si referát o tomto člověku, který se sám vyléčil v 16 letech ze smrtelné nemoci.

20 Lázně bělohrad O skutečné založení lázní se zasloužila roku 1885 pruská hraběnka Anna z Asseburgu, která zde provedla první úspěšné pokusy s léčivostí místní rašeliny. Odtud tedy pojmenování Anenské. Slatinná léčba, čistý horský vzduch a klidná atmosféra, to vše je zde pro úspěšné a blahodárné léčení pacientů s různými neduhy pohybového, nervového, gynekologického a kožního původu.

21 Lázně kynžvart Lázně Kynžvart mají specifické klimatické podmínky, které jsou bohatě využívány při léčbě nemocí dýchacích cest u dětí. Lázně byly založeny v polovině 19. století rodem Metternichů. V roce 1950 se při rekonvalescenci dětí postižených epidemií černého kašle potvrdil nápadný léčebný efekt místních klimatických podmínek a lázně se od té doby specializují pouze na léčbu dětí − v současné době jako jediné lázeňské zařízení v ČR, které má pouze dětskou klientelu.

22 Lázně libverda Již v průběhu 14. století byly objeveny léčivé účinky místních minerálních pramenů, jejichž voda si postupem času vysloužila název Boží voda. Lázně nabyly věhlasu především v průběhu 18. století, kdy byly také jedním z rezidenčních sídel šlechtického rodu Clam-Gallasů. Léčí se zde onemocnění srdce a kardiovaskulárního systému, onemocnění pohybového ústrojí, nervová onemocnění.

23 velichovky V roce 1897 zde byla objevena křídová slatina (peloid), která je dodnes ceněna pro své unikátní chemické ložení. To tehdy vedlo k otevření lázeňského sanatoria, které se v současnosti těší velké popularitě. Léčí se zde nemoci nervové a nemoci pohybové soustavy.

24 Fixační křížovka: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 1. Soustava, která se hlavně léčí v Teplicích a v Bechyni. 2. Říká se jí 13. pramen z Karlových Varů… 3. Je dodnes známý jako Priessnitz. 4. Známá minerálka z Karlových Varů. 5. Nejznámější pramen Luhačovic. 6. Prvek, který se využívá v lázních Jáchymov.

25 Fixační křížovka: 1. P O H Y B V Á 2. E CH R K A 3. Z L 4. M T N I 5.
6. D

26 Použité zdroje: http://www.ceskelazenstvi.cz/Lazne.aspx
[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < SCHUBERT, Richard. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < MANECKE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < HARKE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < PALOCH, David. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _colonnade.jpg> RAWAC. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

27 Použité zdroje: WOWOVR2. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < AZENION. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < PRAZAK. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < HUBICKA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < EDWTIE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Oberlack, G. Hans. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

28 Použité zdroje: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < PRAZAK. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < POLÁK, Jan. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < MOS810. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Lázně v čr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google