Křesťanská církev v raném středověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
Románská kultura.
Umění raného středověku
Kultura raného středověku
Rytířské řády.
Patří k nejvýznamnějším poutním místům Itálie. Zasloužil se o to místní rodák Giovanni Battista Bernardone syn bohatého kupce. ASSISI Itálie Neklikej.
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
VATIKÁN.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Křesťanství vznik a podstata.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Gotická kultura.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Franská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dějepis Raný středověk 2.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Spytihněv II..
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Česká románská kultura
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
KŘESŤANSTVÍ.
Monte Cassino Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Praha Andy Poláková.
Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Románská kultura.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Svatá říše římská, Rusko
Dějepis Románský sloh.
Církev ve středověku.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_171_O klášterech TÉMA: STŘEDOVĚK.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
V ERONIKA H LUBINKOVÁ Velehrad je všeobecně známý jako poutní místo, které nese odkaz Cyrila a Metoděje. Ze sdělovacích prostředků se dovídáme o.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Kulturní vývoj – Románská kultura TÉMATICKÝ.
Templáři a jiné rytířské řády
Hmotná kultura a každodenní život III
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Moderní škola
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Význam křesťanství ve středověku
Transkript prezentace:

Křesťanská církev v raném středověku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Císař Konstantin úředně povolil křesťanství v říši římské (313) Císař Gratianus prohlásil křesťanství za jediné státem uznávané náboženství (380)

Baptisterium u baziliky Organizace církve: papež - papežové propagovali ve středověku myšlenku, že duchovní moc (moc církve) je nadřazena moci světské arcibiskupové – podřízení papeže, spravovali území zvaná arcidiecéze biskupové – spravovali oblasti zvané diecéze faráři – spravovali farnosti; farář se staral o věřící, kteří patřili k jeho kostelu Baptisterium u baziliky v Římě užívané ke křtům – legitimizace křesťanství přivedla do církve množství nových věřících

Papež - Svatý otec, je hlava římskokatolické církve a dalších církví sjednocených s Římem. Podle katolického učení je papež náměstkem Ježíše Krista na Zemi a nástupcem svatého apoštola Petra a je neodvolatelný. Současný papež Benedikt XVI. Papežský znak

s rybami, lodníků, trosečníků atd. Apoštol Petr (původním jménem Šimon) byl jeden z dvanácti apoštolů – učedníků Ježíše Krista. Je považován za prvního papeže (cca 30 – 64/67 Řím). Sv. Petr je patronem papežů, církve, řezníků, sklářů, truhlářů, hodinářů, zámečníků, kovářů, hrnčířů, zedníků, cihlářů, motorkářů, rybářů, obchodníků s rybami, lodníků, trosečníků atd.

Ježíš s dvanácti apoštoly při Poslední večeři, obraz Simona Ušakova (1685) Kostel svatého Petra u Galilejského moře. Místo, kde se podle tradice zjevil po svém vzkříšení Ježíš Kristus svým učedníkům.

Pietro Perugino: Kristus předává Petrovi klíče od brány nebeské, Sixtinská kaple

Caravaggio: Ukřižování svatého Petra, 1600/1601 Petr byl v Římě zajat a odsouzen k smrti ukřižováním. Protože se však nepovažoval za hodna zemřít stejným způsobem jako jeho Pán, požádal, aby ho ukřižovali hlavou dolů. Jeho následovníci ho v noci sňali z kříže a pochovali u zdi na Via Cornelia. Caravaggio: Ukřižování svatého Petra, 1600/1601

Bazilika svatého Petra ve Vatikáně Původní bazilika byla postavena za císaře Konstantina I. Velikého na místě, kde byl podle tradice pohřben po svém umučení sv. Petr. 25. 12. roku 800 korunoval papež Lev III. během vánoční mše v bazilice sv. Petra franského krále Karla Velikého císařem.

Žila v nich uzavřená společenství mužů (nazývali se mniši, Kláštery Žila v nich uzavřená společenství mužů (nazývali se mniši, v čele opat) nebo žen ( jeptišky, v čele abatyše). Řídila se poměrně přísnými pravidly společného života = řehole. Klášter v Assisi, Itálie Klášter v Astinu, Itálie

Benediktinské opatství v Cluny (Francie) založeno v roce 910 - jedno z předních náboženských a kulturních center Evropy Počítačová rekonstrukce třetího kostela kláštera v Cluny budovaného v letech 1088-1130 Listinou z 11. září 910 založil vévoda Vilém I. Akvitánský v málo osídlené a ne příliš úrodné části Burgundska benediktinský klášter a daroval mu rozsáhlé území, které zcela vyňal ze své a jakékoli světské pravomoci. Ustanovil prvního opata Berna, ale dal mnichům právo svobodné volby dalších opatů. Cluny se tak stalo autonomním a bylo podřízeno pouze papeži. To byla významná novinka, která se rychle rozšířila a počátkem 12. století patřilo ke clunyjskému hnutí přes 1200 klášterů s 20 tisíci mnichy po celé západní Evropě.

K základním zásadám řehole patřil předpis „modli se a pracuj“. Mnišské řády Nejstarší řád na Západě, benediktini, byl založen v roce 529 v Itálii svatým Benediktem. K základním zásadám řehole patřil předpis „modli se a pracuj“. Podobnými předpisy se řídili i kartuziáni, cisterciáci, premonstráti, kteří se odštěpili od benediktinů. Nejstarší benediktinský klášter Monte Cassino; rekonstrukce stavu v 11. století

Benedikt předává svým žákům řeholi (shrnul v ní pravidla života v klášteře).

Pohled na renovovaný klášter Monte Cassino Stojí na stejnojmenné, 520 metrů vysoké hoře asi 130 km jižně od Říma, necelé 2 km západně od města Cassino

Žebravé řády hlásaly chudobu, obživu nesměly získat jinak než dary zbožných věřících. Dvěma nejvýznamnějšími žebravými řády jsou františkáni, které založil roku 1209 František z Assisi a kteří brzy přijali misijní poslání, a dominikáni, které roku 1215 založil Domingo de Guzmán. Papež Inocenc III. potvrzuje statuta františkánského řádu; Giottova freska

Nejstarším doloženým českým klášterem byl ženský klášter u svatého Jiří na Pražském hradě (založený v druhé polovině 10. století). Pražský hrad konce 10. století A. západní předhradí B. kostelík Panny Marie C. centrální část hradiště D. rotunda sv. Víta E. knížecí palác F. ženský benediktinský klášter G. východní předhradí H. rokle před dnešním 1. nádvořím

Nejstarší mužský benediktinský klášter založil roku 993 v Břevnově u Prahy biskup Vojtěch.

K významným klášterům patřil i Sázavský klášter, který byl spojený s činností sv. Prokopa.

Rytířské řády byly zvláštními formami církevních řádů Rytířské řády byly zvláštními formami církevních řádů. Šlo tedy o řeholní organizace tvořené rytíři-mnichy, které měly za úkol plnit vojenské úkoly v souvislosti s ochranou Evropy či Svaté země před nevěřícími. Nejstarší církevní rytířské řády tudíž vznikaly koncem 11. a během 12. století především v souvislosti s křížovými výpravami do Svaté země. Středověká miniatura znázorňující templáře při jejich útoku na Nábulus

Templáři Řád byl založen roku 1118 nebo 1119 jako důsledek první křížové výpravy do Svaté země (1096-1099). Zrušen byl v roce 1312. Pečeť templářů - Dva jezdci na jednom koni měli symbolizovat chudobu nebo byli interpretováni jako zobrazení dvojí role templářů - mnich/voják

Maltézští rytíři Řád vznikl v 11. století na území křesťanského Jeruzalémského království ve Svaté zemi. Jako Řád maltézských rytířů je označován od svého působení na Maltě, která mu byla věnována v roce 1530 (původní název řád špitálníků). Krak des Chevaliers (Sýrie) Dnešní oděv

Křesťanská církev v raném středověku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Beneš, Zdeněk: Dějepis pro střední odborné školy 1. SPL-Práce, Praha 2001 Beneš, Zdeněk: Dějiny středověku. SPL-Práce, Praha 1994 Čapek, Vratislav, Pátek, Jaroslav: Světové dějiny I. Fortuna, Praha 1992 Čornej, Petr a kol.: Dějepis pro střední odborné školy, SNP, Praha 2002 Sochrová , Marie: Dějepis v kostce pro střední školy, Fragment, Havlíčkův Brod 1997 http://history.blog.cz/0602/ http://www.phil.muni.cz/muzeo/ http://cs.wikipedia.org/ http://fr.wikipedia.org/ http://vulpes.zbroj.info/ http://foto.mapy.cz/ http://ao-institut.cz/texty/zivotopisy-ceskych-svetcu/