REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Advertisements

Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Česká republika – demokratický stát
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Soustava veřejných rozpočtů II.
Studijní obor: Sociální činnost
Národnosti Jazyky.
Současní ministři ČR Od 13. července 2010.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Naše vlast – Česká republika
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300
Státní správa.
Renata Trojanová, Filip Vrba a Lukáš Veselý
VY_20_INOVACE_SVF33960DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
VLAST 6. ročník.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Sociální zabezpečení EU Administrativa. Administrativní komise úkoly vyřizování administrativních otázek a otázky interpretace vyplývající z tohoto nařízení.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – demokratický stát Téma: Česká republika.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
MENŠINY A JEJICH PRÁVA MGR. MICHAL OBLOUK. MENŠINY Menšina = dobře vymezená skupina osob, která se odlišuje od okolní „většinové“ společnosti Druhy menšin.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Právní základy státu.
EU_32_sada1_14_SV_Vláda_Cup
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Listina základních lidských práv a svobod
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Podpora žáků - mluvčích cizích jazyků z pohledu MŠMT
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Realizace pilotního vzdělávacího kurzu pro specialisty v oblasti prevence kriminality (PK) odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Název školy: Základní škola Městec Králové
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Politická geografie Vybrané politicko-geografické problémy obyvatelstva PedF, katedra geografie.
Veřejný ochránce práv.
LIDSKÁ PRÁVA y.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN Jáchymov 21. listopadu 2012 Lektor: Mgr. Eva Hrušková

NÁRODNOSTNÍ MENŠINA je společenství občanů České republiky, kteří žijí na území současné České republiky, se odlišují od ostatních občanů zpravidla společným etnickým původem, jazykem, kulturou a tradicemi, tvoří početní menšinu obyvatelstva, projevují vůli být považováni za národnostní menšinu za účelem společného úsilí o zachování a rozvoj vlastní svébytnosti, jazyka a kultury.

PŘÍSLUŠNÍK NÁRODNOSTNÍ MENŠINY je občan České rebubliky, který se hlásí k jiné než české národnosti a který projevuje přání být považován za příslušníka národnostní menšiny.

KLASIFIKACE NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN a) podle početnosti • menšiny, které svojí početností překračují 10 % obyvatelstva ve státě • menšiny v rozsahu 3-10 % populace příslušného státu • menšiny nepřevyšující 3 % populace příslušného státu b) podle historického kontextu • menšiny historické • menšiny novodobé

PRÁVNÍ RÁMEC NÁRODNOSTNĚ MENŠINOVÉ POLITIKY Zákon č 1/1993 Sb., ústava České republiky Zákon č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin Zákon č. 98/2002 Sb., o podmínkách a způsobu poskytování dotací ze státního rozpočtu Dále právní dokumenty OSN a Rady Evropy.

PRÁVA PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN Svobodná volba příslušnosti k národnostní menšině Právo na sdružování národnostní menšiny Právo účasti na řešení záležitostí týkajících se národnostní menšiny Právo na užívání jména a příjmení v jazyce národnostní menšiny Právo na vícejazyčné názvy a označení Právo na užívání jazyka národnostní menšiny v úředním styku a před soudy Právo na užívání jazyka národnostní menšiny ve věcech volebních Právo na vzdělávání v jazyce národnostní menšiny Právo na rozvoj kultury příslušníků národnostních menšin

RADA VLÁDY PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY Rada je poradním a iniciativním orgánem vlády pro otázky týkající se národnostních menšin a jejich příslušníků. Současná Rada je zřízena ve smyslu § 6 zákona č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšiny a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. V čele Rady stojí člen vlády, kterého na návrh předsedy vlády jmenuje vláda. Rada má dva místopředsedy, jeden za veřejnou správu a druhý za národnostní menšiny. Celkem má Rada 30 členů, které jmenuje vláda usnesením. Jsou jimi zástupci následujících orgánů a organizací:

RADA VLÁDY PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY zástupci ministerstev na úrovni náměstka ministra (Ministerstvo financí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo kultury, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo zahraničních věcí), zástupce Kanceláře prezidenta republiky, zástupce kanceláře Veřejného ochránce práv, a zmocněnec vlády pro lidská práva, zástupce Moravskoslezského kraje a zástupce odborné veřejnosti; zástupci dvanácti národnostních menšin – bulharské, chorvatské, maďarské, německé, polské, romské, rusínské, ruské, řecké, slovenské, srbské a ukrajinské (jednotlivé menšiny mají v Radě jednoho až dva zástupce).

VÝBOR PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY KARLOVARSKÉHO KRAJE Mgr. Pavel Vaculík- pracovník KK, koordinátor pro romské záležitosti, národnostní menšiny a integraci cizinců Emil Voráč- romská národnostní menšina Krista Hrubá – německá národnostní menšina Alexej Ružejnikov- běloruská národnostní menšina Ing. Le Anh Phong- vietnamská národnostní menšina aj.

POUŽITÁ LITERATURA Petráš, R. a kol. Menšiny a právo v ČR. Auditorium, Praha 2009 Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin Matoušek. O. Slovník sociální práce. Portál, Praha 2003 Říčan, P. S Romy žít budeme, jde o to jak. Portál, Praha 1998 Šišková, T. Menšiny a migranti v České republice. Portál, Praha 1998