PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velcí spotřebitelé v ČR a výsledky spolupráce s IFIEC Europe Jelenovská 01/06 K.Šimeček.
Advertisements

Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.
Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Soutěžní právo.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Inovační marketing. Přenášení inovačních impulzů Je nutná aktivní účast obchodníků nebo marketingových pracovníků Vylepšování a inovace výrobků je možná.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Soutěžní právo III. Dominantní postavení Michal Petr.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Problémy českého a evropského trhu s energiemi Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha,
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Úřad a Vy Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
Právo hospodářské soutěže
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Právo hospodářské soutěže
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Otevřené trhy v elektroenergetice a jejich nepřátelé
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Martin Pecina 2 Struktura prezentace Situace v kontextu Evropské unie Šetření komise Významné případy v oblasti HS Situace v České republice Vlivy ohrožující volnou soutěž Emisní povolenky Dotační tituly v energetice

Martin Pecina 3 Šetření EK v odvětví energetiky Hlavní problémy Vysoká koncentrace trhu Kontrola fůzí Vertikální integrace dodávek, výroby a infrastruktury Pokračování unbundlingu Nekalé praktiky dominantních hráčů Přísnější posuzování ZDP

Martin Pecina 4 Úroveň koncentrace Francie a Španělsko

Martin Pecina 5 Šetření EK v odvětví energetiky Hlavní problémy Vysoká koncentrace trhu Kontrola fůzí Vertikální integrace dodávek, výroby a infrastruktury Pokračování unbundlingu Nekalé praktiky dominantních hráčů Přísnější posuzování ZDP

Martin Pecina 6 Pokračování unbundlingu Na pořadu je vlastnické oddělování Prvním krokem by mělo být převedení služeb spojených s provozováním sítí na vlastnicky oddělené společnosti Samotné vlastnictví infrastruktury má prozatím zůstat v dnešním stavu

Martin Pecina 7 Šetření EK v odvětví energetiky Hlavní problémy Vysoká koncentrace trhu Kontrola fůzí Vertikální integrace dodávek, výroby a infrastruktury Pokračování unbundlingu Nekalé praktiky dominantních hráčů Přísnější posuzování ZDP

Martin Pecina 8 Přísnější posuzování ZDP Případ ENI – zastavení přípravy nového plynovodu V případě ČR bychom mohli začít posuzovat zda ČEZ nezneužívá DP tím, že příliš pomalu obnovuje své kapacity a tím zvyšuje nebezpečí nízké nabídky do budoucna Případ EDF – řízení kvůli dlouhodobým kontraktům V případě ČR bychom mohli začít posuzovat, zda ČEZ nezneužívá DP tím, že udržuje hladinu cen příliš nízko a tím brání vstupu konkurence na český trh

Martin Pecina 9 Významné případy v oblasti HS Spojení SUEZ a DISTRIGAS Povoleno s podmínkami Nové smlouvy s konečnými zákazníky maximálně na 5 let Nové smlouvy s obchodníky maximálně na 2 roky 65% objemu plynu dodávaného Distrigasem se musí vrátit na trh Závazky platné 4 roky Spojení GDP a EDP (Portugalsko) zakázáno !

Martin Pecina 10 Situace v České republice Hlavní problémy Nedostatečná nabídka nezávislých výrobců Posilování role importů Burza Problémy do budoucna Ubývání zdrojů (uhlí, jádro)

Martin Pecina 11 Možnost obrany před protisoutěžním jednáním Stížnost na jednání k Úřadu neformálnost, žádné předepsané formální a obsahové náležitost, zdarma podáním stížnosti není zahájeno správní řízení, stěžovatel není účastníkem řízení, ale je slyšen Možnost konzultací Možnost domáhat se svých práv z porušení soutěžního práva u civilních soudů krajské soudy porušení českého i evropského práva před nebo po vydání rozhodnutí uplatnění požadavku na zdržení se závadného jednání či na náhradu škody

Martin Pecina 12 Vlivy ohrožující volnou soutěž Emisní povolenky CO 2 Dotační tituly v energetice

Martin Pecina 13 Emisní povolenky Důsledky rozdělování mezi státy Důsledky rozdělování mezi státy Rozdělení mezi státy je nespravedlivé. Nemá nic společného ani se skutečnými potřebami, ani s Kjótskými závazkyRozdělení mezi státy je nespravedlivé. Nemá nic společného ani se skutečnými potřebami, ani s Kjótskými závazky Ve státech se špatnou strategií vyjednávání může dojít ke zbytečným škodám na konkurenčním prostředíVe státech se špatnou strategií vyjednávání může dojít ke zbytečným škodám na konkurenčním prostředí Důsledky pro podniky Důsledky pro podniky Převod výroby do jiných státůPřevod výroby do jiných států Nulová motivace podniků investovat do inovacíNulová motivace podniků investovat do inovací Absolutní pokles výroby a exportuAbsolutní pokles výroby a exportu Vytvoření protisoutěžních podmínek na trhuVytvoření protisoutěžních podmínek na trhu

Martin Pecina 14 Dotační tituly v energetice Obnovitelné zdroje – zatíženy dotací Obnovitelné zdroje – zatíženy dotací Uhlí, plyn, ropa – zatíženy povolenkami CO2 Uhlí, plyn, ropa – zatíženy povolenkami CO2 Jádro – zatíženo obstrukcí stavění nových zdrojů Jádro – zatíženo obstrukcí stavění nových zdrojů Na volném trhu bez jakýchkoli deformací zůstávají pouze velké vodní elektrárny Na volném trhu bez jakýchkoli deformací zůstávají pouze velké vodní elektrárny

Martin Pecina 15 Děkuji Vám za pozornost.