Číselné posloupnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

Přednáška 10 Určitý integrál
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Geometrická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-16  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST
Limita posloupnosti (Orientační test )
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Funkce Vlastnosti funkcí.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 04 Limity funkcí Matematika II. KIG / 1MAT2.
Mnohočleny a algebraické výrazy
Funkce.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Základní číselné množiny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_106.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
Posloupnosti a jejich vlastnosti (Orientační test )
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_743.
F U N K C E.
Číselným oborem rozumíme číselnou množinu, na které jsou definovány bez omezení početní operace sčítání a násobení, tj. číselný obor je vzhledem k těmto.
Limita posloupnosti (3.část)
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech.
Analýza 1 J.Hendl. Reálná funkce reálné proměnné Def: Nulový bod funkce je x takové, že: Def: Monotonie Funkce je rostoucí, jestliže Funkce je klesající,
3. Přednáška posloupnosti
Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)
Procvičování vlastnosti kvadratické funkce. Určete vlastnosti funkcí z minulého procvičování.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
vlastnosti lineární funkce
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
* Druhá odmocnina Matematika – 8. ročník *
* Druhá mocnina Matematika – 8. ročník *
* Třetí odmocnina Matematika – 8. ročník *
* Třetí mocnina Matematika – 8. ročník *
Limita posloupnosti (2.část) VY_32_INOVACE_
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Gottfried Wilhelm Leibniz
Vektorové prostory.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Geometrická posloupnost (1.část)
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Geometrická posloupnost (2.část)
VY_32_INOVACE_22-01 Posloupnosti.
Limita posloupnosti (1.část)
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
POSLOUPNOST Mgr.Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Aritmetická posloupnost
Matematický žebřík – posloupnosti a řady Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
Aritmetická posloupnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Václav Zemek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Reálná funkce reálné proměnné Přednáška č.1. Požadavky ke zkoušce Na Tamtéž studijní literatura.
Funkce Funkce je zobrazení z jedné číselné množiny do druhé, nejčastěji Buď A a B množiny, f zobrazení. Potom definiční obor a obor hodnot nazveme množiny:
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Funkce a jejich vlastnosti
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
KOMBINAČNÍ ČÍSLA A BINOMICKÁ VĚTA
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Repetitorium z matematiky Podzim 2011 Ivana Vaculová
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Geometrická posloupnost
1 Lineární (vektorová) algebra
Funkce a jejich vlastnosti
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

Číselné posloupnosti

Pojem posloupnosti D: Každé zobrazení N do R nazýváme číselná posloupnost. Zápis: nebo jen an; an se nazývá n-tý člen posloupnosti. Definici číselné posloupnosti lze založit i na pojmu (reálné) funkce; pak je to funkce definovaná na množině N všech přirozených čísel.

Způsoby zadání posloupnosti Číselná posloupnost bývá zadána několika prvními členy (tak, aby bylo patrné pravidlo, jak vytvářet další členy), n-tým členem nebo rekurentně.

Úloha Je dána posloupnost Určete její n-tý člen.

Úloha Příklady číselných posloupností zadaných n-tým členem: (–1)n  n Vypočtěte členy a1, a2, a3, a4.

Rekurentní definice obsahuje zpravidla 1. člen (nebo několik prvních členů) a pravidlo, jak vytvořit další člen ze členů předcházejících. Rekurentní definice aritmetické posloupnosti: a1 = a, an+1 = an + d. Rekurentní definice geometrické posloupnosti: a1 = a, an+1 = an.q (q  0, 1, –1).

Úloha Posloupnost an je zadána rekurentně takto: a1 = 1, an+1 = Vypočtěte první 3 členy posloupnosti.

Základní vlastnosti číselných posloupností D: Posloupnost se nazývá (shora, zdola) omezená  tuto vlastnost má množina všech jejích členů. Např. posloupnost 2n – 1} je zdola omezená, není omezená shora, není omezená. Posloupnost (–1)n je omezená shora i zdola, je omezená. Stacionární posloupnost c} je omezená.

D: Posloupnost a se nazývá – rostoucí  n  N platí an < an+1 – klesající  n  N platí an  an+1 – nerostoucí  n  N platí an  an+1 – neklesající  n  N platí an  an+1 Společný název pro všechny tyto druhy posloupností: posloupnosti monotonní a pro první dva druhy: posloupnosti ryze monotonní.

D: Operace s posloupnostmi jsou definovány takto: – násobení reálným číslem c: c{an = c an; – aritmetické operace (součet, rozdíl, součin, podíl): an + {bn = {an + bn, {an – {bn = {an – bn an  {bn = {an  bn, an/{bn = {an / bn (pro bn  0); – opačná posloupnost k {an je – an; – reciproká posloupnost k {an je {1/an (an  0).

Limita posloupnosti D: Říkáme, že posloupnost {an má limitu a  U(a) n0  N tak, že n  N: n  n0  an  U(a). Je-li a  R, nazývá se a vlastní limita a posloupnost {an se nazývá konvergentní pokud a = ±  , nazývá se a nevlastní limita. Neexistuje-li vlastní limita, nazývá se posloupnost {an divergentní.

Limita posloupnosti Posloupnost tedy buď konverguje nebo diverguje. V tomto druhém případě buď diverguje k + nebo k – nebo osciluje (tj. nemá limitu vlastní ani nevlastní).

Příklady 1) posloupnost je konvergentní, má limitu 1. 2) stacionární posloupnost c je konvergentní a má limitu c. 3) posloupnost je divergentní, má nevlastní limitu + 4) posloupnost qn je pro q  –1 divergentní, nemá limitu (osciluje).

Věty o limitách Každá posloupnost má nejvýše jednu limitu. Má-li posloupnost {an limitu, pak každá posloupnost {bn vybraná z posloupnosti {an má tutéž limitu. Každá konvergentní posloupnost je omezená. Z každé omezené posloupnosti lze vybrat konvergentní podposloupnost.

Nechť lim an = a, lim bn = b. Pak platí, pokud výrazy na pravých stranách mají v R smysl: 1 lim (an + bn ) = a + b, lim (an – bn ) = a – b, 2 lim (an  bn ) = a  b, 3 pro bn  0, b  0 je lim (an / bn) = a / b , 4 lim an| = |a|.

Nechť lim an = a, lim bn = b a pro nekonečně mnoho n platí an  bn Nechť lim an = a, lim bn = b a pro nekonečně mnoho n platí an  bn. Pak a  b. Nechť lim an = a, lim bn = a a nechť pro skoro všechna n je an  cn  bn. Pak lim cn = a.

Vypočítejte: a) b) c) d)