NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ÚVOD DO ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I VÝVOJ NEZISKOVÉHO SEKTORU V ČR.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Ekonomika a řízení neziskových organizací
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
ÚVOD Management a marketing
Soukromý sektor Občanský sektor. 2 Fáze identifikace VZ Fáze rozhodování Realizace VZ Fungující vnější kontrola – limity soukromého sektoru!
Typologie neziskových organizací v ČR
Neziskové organizace a jejich financování
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Účetnictví a rozbory ve VS úvod. Vymezení prostoru „nestátní“ sektor = nevýdělečné organizace Patří sem: – Občanská sdružení – Obecně prospěšné org. –
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Co se naučit a na co se připravit.. 1.Prostor pro působení neziskových organizací 2.Základy teorie a typologie NO 3.Historie NO 4.Mezinárodní rozměr NO.
Nestátní neziskový sektor 2.přednáška
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Typologie neziskových organizací v ČR
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Subjekty a objekty veřejných politik
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Výzva k předkládání žádostí
Úvod, základní principy a cíle
PŘEDBĚŽNÁ STRUKTURA PŘEDNÁŠEK A SEMINÁŘŮ KURZU
Nevládní neziskové organizace pro HEN
Nevládní neziskové organizace pro HEN Nevládní neziskový sektor
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Obecná část rozpočtového práva III
NNO partner pro rozvoj kraje
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM

2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru a struktury, založenými na principech dobrovolného sdružováníDána institucemi a organizacemi různého charakteru a struktury, založenými na principech dobrovolného sdružování umožňují naplňovat životní hodnoty a priorityumožňují naplňovat životní hodnoty a priority umožňují prosazení vlastních zájmů a preferencí ve veřejných politikáchumožňují prosazení vlastních zájmů a preferencí ve veřejných politikách umožňují formování názorů a hodnot jednotlivcůumožňují formování názorů a hodnot jednotlivců

3 Kategorizace institucí občanské společnosti Zprostředkující organizace Zprostředkující organizace - odbory, profesionální organizace - sociální hnutí - Organizace obyvatel prosazující společný ekonomický/sociální záměr Komunitní organizace Komunitní organizace - Aktivity aktérů jednotlivých obcí, fungujících na základě společné identity, jejichž cílem prosadit společné zájmy obcí (regionů) Soukromé dobrovolné organizace Soukromé dobrovolné organizace - nevládní neziskové organizace (lokální, regionální, národní) - nadnárodní/mezinárodní organizace - kvazi-neziskové organizace (vládní NO)

4 Nevládní neziskové organizace Nejednotná definice (NO, NNO, NGO) Nejednotná definice (NO, NNO, NGO) Hledisko postavení NO v národní ekonomice Hledisko postavení NO v národní ekonomice Právní hledisko Právní hledisko Vlastnosti/charakteristické prvky Vlastnosti/charakteristické prvky Dle předmětu činnosti organizací Dle předmětu činnosti organizací Hledisko prospěchu Hledisko prospěchu Dle funkcí/významu NO ve společnosti a v ekonomice Dle funkcí/významu NO ve společnosti a v ekonomice

5 I. NO a národní hospodářství NÁRODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ ZISKOVÝ (TRŽNÍ) SEKTOR NEZISKOVÝ SEKTOR (NETRŽNÍ) VEŘEJNÝ SEKTOR SOUKROMÝ SEKTOR TŘETÍ SEKTOR SEKTOR DOMÁCNOSTÍ

6 II. LEGISLATIVA NO NEEXISTENCE jednotného legislativního rámce v rámci EU NEEXISTENCE jednotného legislativního rámce v rámci EU Zákon o dani z příjmů, § 18/odst. 7: PO, jež nebyla založena za účelem podnikání Zákon o dani z příjmů, § 18/odst. 7: PO, jež nebyla založena za účelem podnikání Širší vymezení: zájmová sdružení, PO, občanská sdružení, odbory, politické strany a hnutí, církve a náboženské spolky, OPS, veřejné VŠ, VÚSC, organizační složky státu a ÚSC, státní fondy, subjekty o nichž to stanoví zvl. zákon Širší vymezení: zájmová sdružení, PO, občanská sdružení, odbory, politické strany a hnutí, církve a náboženské spolky, OPS, veřejné VŠ, VÚSC, organizační složky státu a ÚSC, státní fondy, subjekty o nichž to stanoví zvl. zákon Relativně komplikované, ne všechny NO dle práva skutečně NO Relativně komplikované, ne všechny NO dle práva skutečně NO

7 II. LEGISLATIVA NO NO především chápány tyto organizace (dle funkcí a vlastností): NO především chápány tyto organizace (dle funkcí a vlastností): 1. Občanská sdružení (Z. č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů) 2. Nadace a nadační fondy (Z. č. 227/1997 o nadacích a nadačních fondech) 3. Obecně prospěšné společnosti (Z. č. 248/1995 o o.p.s.) 4. Církve a církevní PO (Z. č. 3/2002 o svobodě náboženské víry a postavení církví a náb. spol.) Zákon o dobrovolnictví (2002) Zákon o dobrovolnictví (2002)

8 III. Strukturálně-operacionální vymezení NO Institucionalizace Institucionalizace Soukromá povaha Soukromá povaha Nerozdělují zisk Nerozdělují zisk Samosprávnost Samosprávnost Dobrovolnost Dobrovolnost Fragmentárnost Fragmentárnost Různorodost Různorodost Vztah k moci Vztah k moci

9 IV. Předmět činnosti aktivit NO Mezinárodní klasifikace Kultura, sport, VČ Vzdělávání, výzkum Zdravotnictví Sociální služby Přírodní a živ. prostředí Komunitní rozvoj a bydlení Občanskoprávní osvěta Dobročinnost Mezinárodní nadační aktivity Odbory a profesní spolky Náboženství a církve Odvětvová klasifickace OKEČ 92. Rekreační, kulturní a sportovní činnost 80. Školství 73. výzkum 85.1 zdravotnictví 85.3 sociální služby 75. Kolektivní a individuální sociální služby 91. Činnost společ. organizací (odbory, církve, prof. Spolky) 93. Ostatní osobní služby

10 V. Hledisko prospěchu Veřejně prospěšné organizace (charita, ekologie, zdravotnictví, vzdělávání) Veřejně prospěšné organizace (charita, ekologie, zdravotnictví, vzdělávání) Vzájemně prospěšné organizace (občanské sdružení vozíčkářů založené za účelem rozvoje kulturního a společenského života) Vzájemně prospěšné organizace (občanské sdružení vozíčkářů založené za účelem rozvoje kulturního a společenského života)

11 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce Informační funkce Participační (demokratizační) funkce Participační (demokratizační) funkce