Diplomový seminář I – 3. hodina 14.10.2009 1. Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Cíle a postupy empirického výzkumu
Analytické stáže oboru VPLZ - magisterský stupeň -
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
DS Seminář Mgr KOMBI ZS 2012 Seminář pro podporu tvorby diplomových prací Katedra veřejné a sociální politiky Zpracoval: Petr Háva, Pavla Mašková
Co má obsahovat prezentace
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Empirická část práce a její struktura
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Metodologické základy výzkumu veřejného mínění
Volba tématu, výzkumné otázky, osnova Úvod do studia.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Definování cíle a hypotézy
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Prezentace projektu doktorského studia
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Přehledová studie soustřeďuje původně rozptýlené informace do jednoho zdroje zhušťuje a sumarizuje existující informace interpretuje (vysvětluje) existující.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Definování cíle a hypotézy. P ROCES PSANÍ DP Vlastní profesionální a osobní znalosti a dovednosti Odborné znalosti: - Teorie - Modely.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
Ivan Matulík Ředitel Úřadu Regionální rady Učíme se investovat VÝROČNÍ KONFERENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Přerov
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Model struktury strategického managementu
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Seminář Bakalářská práce
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Podklady pro zpracování semestrální práce
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Vzor individuální prezentace
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Obhajoba diplomové práce
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Úvod do kvalitativního výzkumu
Metodologie 2 Lekce 2 Lenka Slepičková.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek 3. Zadání domácího úkolu Cíle a výzkumné otázky Zpracovali: M.Kotrusová, P.Háva

Model výzkumu Zdroj: Punch, 2006, str. 31

Cíle výzkumu Obecné/strategické cíle (dlouhodobé a celkové) – (řešení vybraného výzkumného či poznávacího problému) Specifické/dílčí (explorace, deskripce, explanace, evaluace, predikce, vliv) – (řešení dílčích, operacionalizovaných aspektů)

Cíle výzkumu  Na cíle výzkumu a výzkumné otázky se váží volba metodologie, výběr, sběr a zpracování potřebných dat.  Různý charakter cílů výzkumu: Tak např. Newman vymezuje tyto cíle: - 1.predikce, 2. získání nových poznatků, 3. mít vliv (sociální, institucionální), 4. změřit/hodnotit změnu, 5. pochopit komplexní jev, 6. testovat nové myšlenky, 7. generovat nové myšlenky, 8. informovat, 9. prozkoumat minulost.

Příklad cílů výzkumu (podle Veselého): 1. explorace (zmapovat, získat, otevřít, formulovat hypotézy, konceptualizovat...) 2. deskripce (popsat, klasifikovat, porovnat, strukturovat, monitorovat..) 3. explanace (vysvětlit, ověřit, potvrdit, vyvrátit, odhalit, nalézt mechanismy) 4. porozumění (pochopit, interpretovat...) 5. hodnocení (evaluace) (vyhodnotit, ocenit, zjistit efektivitu...) 6. predikce (předpovědět, prognózovat, odhadnout), 7. stanovení cílů a priorit (formulovat, stanovit...) 8. definice problému (formulovat, definovat, strukturovat, vymezit...) 9. navržení řešení (navrhnout, vybrat optimální variantu, vyhodnotit varianty..) 10. metodologické vylepšení (navrhnout metodiku, ověřit, vylepšit...)

 definice, nebo vymezení problému (co je špatně nebo by mohlo být lépe?) - oblast normativních představ a ideálů,  formulace cílů a priorit v dané oblasti (co by mělo být a čeho bychom chtěli dosáhnout),  návrh řešení či opatření (co se má konkrétně dělat),  vylepšení metodologie V oblasti veřejné a sociální politiky se objevují i jiné cíle:

Výzkumné otázky V kvantitativním výzkumu: jsou specifikovány v návaznosti na výzkumný cíl (před sběrem dat) V kvalitativním výzkumu: Umožňují zjistit mnohem větší detaily, kauzality zkoumaného problému, než na základě kvantitativního přístupu Umožňují pracovat s texty (např. diskurzivní analýza), rozborem argumentace (reason analysis), zkoumat roli a odpovědnost/jednání aktérů, vztah k institucím, hodnotám

Tematické zaměření výzkumu Zdroj: Punch 2006 Nebo jiný příklad: Rozsah problému drogových závislostí v ČR (epidemiologie) Faktory působící závislosti na mikroúrovni, jedinec, rodina Sociální kontext drogových závislostí Evaluace protidrogových politik na národní a nadnárodní úrovni

Výzkumné otázky Blaikie rozlišuje 3 typy výzkumných otázek: 1. CO? (explorace, deskripce, predikce, částečně evaluace a zhodnocení dopadů), 2. PROČ? (porozumění, explanace, částečně evaluace a zhodnocení dopadů) 3: JAK? (návrhy na zlepšení)

Výzkumné otázky Obecné výzkumné otázky: - jsou obsáhlější, abstraktnější a nelze je přímo zodpovědět, protože jsou příliš obecné Specifické výzkumné otázky: - jsou přímočařejší, detailnější, konkrétnější, lze je přímo zodpovědět (ukazují na data)

Zdroj: Punch, 2006 Příklad obecných otázek

Punch, 2006 Příklad specifických otázek

Příklad z Punche“ Úspěšný návrh výzkumu“ Výzkumné téma: Faktory ovlivňující četnost sebevražd mladistvých Obecná výzkumná otázka: Jaký je vztah mezi faktory rodinného prostředí a incidencí sebevražd mladistvých? Specifická výzkumná otázka: Jaký je vztah mezi příjmem rodiny a incidencí sebevražd Jaká je četnost sebevražd u rodin s různým příjmem? KONTEXT!!

Punch 2006 Model výzkumu

Uveďte příklad na obecnou výzkumnou otázku a specifické výzkumné otázky v souvislosti s vaším tématem DP

Diplomový seminář I Domácí úkol: napsat Výzkumný cíl a výzkumné otázky související s Vašim tématem DP Termín: