Pedagogika II 5. lekce: Nekázeň

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Advertisements

Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
ADAPTAČNÍ KURZ aneb první společný krok s novou třídou „Jsme na jedné lodi“ září v Janově nad Nisou.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Výuka chemie na ZŠ ve spolupráci se SŠ Mgr. Klára Helanová.
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
SZŠ a VOŠZ Zlín ® předkládá prezentaci Kabinet MAT Mgr. Vladimír Pančocha.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Zásady pozorování a vyjednávání
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Výstupy z Úvodního semináře
Sociální práce s rodinou 3
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Komunikace mezi generacemi
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
Charlie Chaplin klik.
Pár jde do lesa. Ona: Mám takový blbý pocit, že mě chceš přefiknout
Vztahy ve třídě, sociální klima
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Pedagogická komunikace
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Mgr. Kateřina Lojdová - nejčastější organizační forma výuky - učitel souběžně a přímo vyučuje větší skupinu žáků (třídu, skupinu,
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Didaktika geografie.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
ORGANIZACE VÝUKY PŘÍRODOPISU
1 Prezentace Přírodopis lehce a zábavně – elektronická učebnice přírodopisu pro ZŠ
S Olgou hodinu za hodinou Mgr. Renata Nogolová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Nogolová. Autor obrázků Tomasz.
Přísudek a podmět II – Shoda Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
III. TYPOLOGIE PEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY A) Diagnostika neformální – mikrodiagnostika - průběžné diagnostikování: vědomostí, dovedností, názory, představy,
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Prevence. Osnova Jak to u nás vypadá Mé hodnoty Práce s žákem Práce se třídou Celoškolní akce Práce s učiteli Práce s rodiči.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Koučink dětí a mladistvých obětí obchodování Praha
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLY
Prevence sociálně patologických jevů
Pepíčka zkouší trenér zvířat (str. 224)
Obědy ve Školní jídelně 5.A 2016/2017
Název projektu: Moderní škola
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_07_PRVOUKA
Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let.
Koučink dětí a mladistvých
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Studenti, vítejte! Jméno učitele.
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Nekázeň a rezistentní žákovské strategie
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Pedagogika II 5. lekce: Nekázeň Mgr. Kateřina Lojdová lojdova@pd.muni.cz

Kázeň Kázeň – dodržování stanovených nebo dobrovolně přijatých norem Kázeň – vynucené podřízení se nebo prostředek funkčního vyučování a vývoje žáka?

Nekázeň je když žáci….

Příčiny školní nekázně Učitelé: „Příčina je v rodině“ Žáci: „Příčinou jsou učitelé“

Příčiny nekázně biologické faktory (např. odchylky stavby a funkce nervové soustavy žáka) sociální faktory - vliv výchovného prostředí rodiny, skupinová dynamika třídy, vliv party, širší komunity, médií situační faktory - okamžitá atmosféra třídy, událost v předchozí hodině, nudný výklad učitele

Autorita Formální Neformální věcná znalost předmětu učitel umí vyučovat přístup k žákům

Analýza nevhodných řešení nekázně I Paní učitelka Horáková vysvětluje 30-ti žákům 4. třídy některá pravidla psaní velkých písmen. Když začne psát na tabuli, slyší že si někteří žáci povídají. Podívá se přes rameno a vidí Dana, Alici a Lídu, jak spolu diskutují. „Hele, vy povídalové, přestaňte mluvit a dávejte pozor“, říká a dopisuje větu. Dan, Alice a Lída si dále povídají, protože nepostřehli, co učitelka říkala, jelikož předem neupoutala jejich pozornost. Učitelka se pokračuje výkladu a po několika minutách se opět pokusí trojici utišit slovy: „Už jsem vám říkala, abyste toho povídání nechali, tentokrát to myslím vážně“. Dále pokračuje v probírání látky a děti si po chvíli opět povídají. „Už ani slovo“, řekne učitelka rázně. Učitelka Horáková pokračuje ve výkladu a děti si povídají až do konce hodiny.

Analýza nevhodných řešení nekázně Analýza nevhodných řešení nekázně II Při výuce slohu v osmé třídě rozdělil pan učitel Eger žáky do dvojic, ve kterých si vzájemně opravují slohové cvičení. Pan Eger si všimne, že Klára s Petrem pomlouvají spolužačku Františku, místo aby pracovali na zadaném úkolu. V naději, že se hovor opět stočí k zadanému tématu pan učitel nezasahuje. Za několik minut si všimne, že pomlouvání se už přeneslo k sousední lavici a nyní tráví čtyři žáci čas pomlouváním Františky, která sedí na opačné straně učebny. Kromě starostí o to, aby se žáci věnovali učební činnosti , má ještě učitel obavy, aby Františka pomluvy nezaslechla. Jeho hněv začíná stoupat. Nahlas zařve: „Většině z vás jak je vidět nezáleží na tom, abyste měli práce opravené! Takže teď je všichni odevzdáte v takovém stavu, v jakém jsou a dostanete za ně známku!“ Většina žáků nemá tušení, proč učitel takto zakročil a považuje nemožnost dokončení úkolu za nespravedlivou.

Analýza nevhodných řešení nekázně III Pan učitel Šindelář na SOU stavebním naléhá, aby mu žáci odevzdali včas výpočty do matematiky. Roman v zadní lavici sotva slyšitelně zašeptá: „Ať si to spočítá sám, kretén!“. Učitel zaslechne Romanovu poznámku a zařve na něj: „Co jsi to říkal?“ Roman mlčí a rozhlíží se po spolužácích. „Nejdřív se chceš převádět a teď nevíš co bys řekl“, pokračuje učitel. Roman sklopí hlavu a mlčí. „No tak, co jsi řekl?“. Roman se podívá na učitele a řekne: „Jsem říkal, jsem říkal, nic…“ Učitel mu odsekne: „Ani neumíš mluvit česky!“ Někteří žáci se začnou smát. Učitel je potěšen odezvou publika a usmívá se. Romanovi velmi záleží na tom, co si spolužáci myslí, proto se postaví a nahlas řekne: „Říkal jsem, že byste si to mohl spočítat sám, ale pak jsem si vzpomněl, že jste takovej idiot, že vám to musíme spočítat my!“

Takže jinak… Praktické tipy a triky jak na nekázeň

Obecné přístupy k řešení nekázně Popovídání - nedirektivní partnerský rozhovor na úrovni „dospělý – dospělý“ - kladení otázek k věci a naslouchání 2) Pohovor - rozhovor na úrovni „rodič – „dospělý“ - jasně stanovené cíle a důsledky, pokud žák chování nezmění 3) Ostrá výtka - direktivní rodičovský přístup na úrovni „rodič“ – „dítě“ - technika výslechu, opakující se otázky…

Cvičení Řešení nekázně/nespolupráce prostřednictvím popovídání, pohovoru a ostré výtky