Směry, které novelizace sleduje Totožné postavení všech akcionářů – změna ust. § 156b Posílení práv akcionářů : -právo na vysvětlení: vysvětlení formou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Advertisements

PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Strategické aliance HOLDING.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Výběr projektů Leader ČR 2006 (Ing. Olga Ondráčková, manažerka MAS) Logo- návrh 13ti leté studentky Konečná podoba loga MAS Konečná podoba loga MAS.
Některé problémy orgánů obchodních korporací
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Akciová společnost Nová právní úprava Od
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná
Akciová společnost.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Snížení základního kapitálu akciové společnosti – základní zásady
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Zajištění a zpřístupnění vybraných online (elektronických) knih jako součást služeb knihoven ČVUT Projekt FRVŠ č. 645/2005 Řešitel : Ing.Petr Vandrovec.
Základní pojmy a instituty:
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Elektronizace veřejného zadávání Mgr. Veronika Krajíčková Kontakt:
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Seminář k problematice úpravy Stanov spolků dle nového občanského zákoníku Jihlava 31. března 2015.
vedoucí odštěpného závodu
Zvýšení základního kapitálu
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Změna profilu zadavatele Migrace veřejných zakázek Mgr. Tomáš Motal QCM, s.r.o.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Kapitálové trhy Téma 3: Fungování kapitálových trhů 1Existence cenného papíru 2Transakce s cennými papíry.
Shromáždění delegátů 2015 Jednací řád (úpravy) Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23, Přeštice.
ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. Obchodný zákonník do upravoval tzv. „německý model hlavní akcionáři jsou zastoupení v dozorčí radě a ne v představenstvu.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Evidence akcií a náležitostí s nimi související Kocourková Petra, Bc.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Novelizace vyhlášky č. 133/2012 Sb. – vyhláškou č. 171/2015 Sb.
Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právní postavení společníků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Obchodní právo I. Akciová společnost
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Působnost valné hromady
Fúze a akvizice na kapitálovém trhu
Transkript prezentace:

Směry, které novelizace sleduje Totožné postavení všech akcionářů – změna ust. § 156b Posílení práv akcionářů : -právo na vysvětlení: vysvětlení formou souhrnné odpovědi, -režim návrhů akcionářů k pořadu jednání valné hromady, které byly uplatněny před uveřejněním pozvánky na valnou hromadu - § 180 odst. 7 -svolání valné hromady na návrh menšinových akcionářů - § 181 odst. 2 -doplnění pořadu jednání valné hromady - § 182 odst. 1 písm. a) -korespondenční hlasování - § 184 odst. 2 - výkon hlasovacích práv - § 184 odst. 6

Směry, které novelizace sleduje Využití prostředků dálkového přenosu dat: -vysvětlení na internetových stránkách společnosti - § 180 odst. 5 - účast na valných hromadách s využitím elektronických prostředků - § 184 odst. 2 Odlišná úprava pro společnosti, jejichž akcie jsou obchodovány na regulovaných trzích: -Lhůty při svolávání valné hromady na žádost akcionářů -Kogentní úprava rozhodného dne k účasti na valné hromadě - § 184 odst. 3

Změny při zastupování akcionářů -plná moc i na více valných hromad v určitém období - § 184 odst. 4, - osoby zapsané v evidenci investičních nástrojů - § 184 odst. 4 -povinnosti zmocněnců - § 184 odst. 5