Feudální systém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

Rozvitý středověk Život na vesnici.
Husitství v kostce.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Stěhování národů Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Janoštíková Tereza a Podlahová Šárka
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Struktura středověké společnosti
VY_32_INOVACE_ 03 - Feudální stát
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
Základní typy monarchií
Zánik říše západořímské
Struktura středověké společnosti
ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.třída.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
Vznik státních útvarů II.
Všeználek vypravuje o středověku.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
RANÝ STŘEDOVĚK.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ERBY Heraldika.
Středověk, gotický sloh
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Středověk Periodizace a charakteristika
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Evropské právní dějiny
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
OPAKOVÁNÍ DĚJEPIS 7. ROČNÍK.   JAK SE DĚLILA SPOLEČNOST? DĚLILA SE NA 3 VRSTVY: PANOVNÍK, DUCHOVENSTVO, PRACUJÍCÍ LIDÉ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
RANÝ STŘEDOVĚK. Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění vznik nových států.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Dějepis a společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Název školy: ZŠ Průhonice
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Janoštíková Tereza a Podlahová Šárka
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
Úvod do středověku.
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Historické počátky středověké Evropy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_02
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
9.Vrcholný a pozdní středověk
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Feudální systém

Feudalismus způsob uspořádání společnosti, společenský systém typický pro středověk léno (feudum) = půda se vším, co na ní je, tedy i s poddanými

panovník vazal (leník) vazal (leník) vazal (leník) lenní vztah

lenní pán vazal (leník) * uděluje léno * získává léno * ochraňuje * je věrný * poskytuje pomoc (nejčastěji vojenskou) vazal (leník)

feudál (vrchnost) poddaný * pracuje na půdě * odevzdává feudální dávky * ochraňuje * pracuje na půdě * odevzdává feudální dávky * slouží pánovi (hony, vojsko) poddaný

feudál = ten, kdo vlastní půdu feudál je jednotlivec (nejčastěji šlechtic) nebo instituce (nejčastěji církevní – klášter, biskupství apod.) poddaní nejsou majetkem feudála, ale ten má nad nimi velkou moc (soudí je, trestá je, určuje, jaké dávku mu odvádějí) feudál žije z feudálních dávek feudální dávky mají naturální formu (maso, obilí, vejce, zelenina, kůže,…)

otrokářský systém X feudalismus poddaný pracuje na pánově majetku vše, co vyrobí, je pánovo nemá svůj majetek prostředky k životu (obydlí, strava, oblečení, nástroje k práci) mu zajišťuje pán pracuje na pánově majetku část toho, co vyrobí, odevzdá pánovi, část si nechá má svůj majetek prostředky k životu (obydlí, strava, oblečení, nástroje k práci) si zajišťuje sám

Středověká společnost trojí lid panovník (kníže, král, císař) šlechta Ty vládni a bojuj! duchovenstvo (kněží, mniši, jeptišky) Ty se modli! poddaní Ty pracuj!

Pozor! vládnutí a vedení válek je také práce řízení církevního společenství je také práce život v klášteře zahrnoval obsahoval práci (viz řehole) do třetí skupiny k poddaným patří i obyvatelé měst, zejména řemeslníci a obchodníci; přibývalo jich, jak se rozvíjela města