Rostlinná společenstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvantitativní a strukturální znaky
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Syntetické znaky fytocenóz
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Biotické podmínky života
EKOLOGIE.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Indexy floristické podobnosti
Populace, společenstva
Biologická diverzita a Indexy biodiverzity
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Biotické faktory prostředí
Obecná charakteristika živých soustav
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
Doporučená literatura Esf v ČR, TU Ostrava: Výukový program: Environmentální vzdělávání. Statistická ročenka ŽP ČR. MŽP ČR. Praha. Wittlingerová, Jonáš,
Ekologické aspekty liniových staveb
Charakteristika ekosystému
Populace.
Registrační číslo projektu:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Biocenóza Společenstvo. Biocenóza - společenstvo všechno živé na určité ploše zákonité seskupení ekotop vzájemná provázanost organismů.
Fytocenologická plocha a zápis
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Autor.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do ekologie.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
ČBL 4: Species-pool hypotéza Jedna ze základních otázek ekologie: Proč žije v různých společenstvech/v různých oblastech různý počet druhů?
Biotické podmínky života
Zařazování do klasifikačních systémů
Ekologie krajiny.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Biocenóza Společenstvo.
Neutronové účinné průřezy
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
společenstva Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
R OZŠÍŘENÍ ŽIVOČICHŮ NA Z EMI Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo:
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Vliv arbuskulární mykorhizní symbiózy (AMS) na složení rostlinného společenstva Kateřina Štajerová.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo)
Název prezentace (DUMu):
Možnosti studia změn rostlinstva
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Přírodní společenstva v České republice
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Fytocenologická plocha a zápis
Ekologické pojmy.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Ekoton rozvrstvení v prostoru
Ekologie.
prof. Alois Zlatník * Dvůr Králové nad Labem
GIS NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE JAKO NÁSTROJ PRO PODPORU
8 SYNEKOLOGIE Společenstva.
Ekosystém les. Ekosystém biotop (neživá příroda) + společenstvo ( živá příroda) voda rostlinné - lesní patra vzduch živočisné půda sluneční záření.
Podmínky pro život na Zemi
Transkript prezentace:

Rostlinná společenstva

Chytrý M. , Kučera T. a Kočí M. (2001) Katalog biotopu Ceské republiky Chytrý M., Kučera T. a Kočí M. (2001) Katalog biotopu Ceské republiky. Agentura ochrany prírody a krajiny, Praha. Chytrý M. (ed.) (2007): Vegetace České republiky 1. Travinná a keříčková vegetace. Academia, Praha, 525 pp. Neuhäuslová Z., Blažková D., Grulich V., Husová M., Chytrý M., Jeník J., Jirásek J., Kolbek J.,Kropác Z., Ložek V., Moravec J., Prach K., Rybnícek K., Rybnícková E., Sádlo J. (1998): Mapa potenciální prirozené vegetace Ceské republiky. Academia, Praha, 341 pp. J. Sádlo, P. Pokorný, P. Hájek, D. Dreslerová, V. Cílek: Krajina a revoluce. Malá skála.

Co je to rostlinné společenstvo? není to náhodné uskupení rostlin spolu se vyskytují druhy s podobnými ekologickými nároky (tj. s podobnou ekologickou nikou) definice: Společenstvo je soubor populací různých druhů, které se společně vyskytují v prostoru a čase. (Begon et al. 1997) O druhovém složení rostlinného společenstva rozhodují: flóra daného území ekologické požadavky jednotlivých druhů faktory prostředí daného místa čas, který uplynul od začátku tvorby společenstva (tzv. stáří)

Co je to fytocenologie? nauka o rostlinných společenstvech, vegetačních typech fytos – rostlina, cenóza – společenstvo zaměřena na klasifikaci vegetace a popis abiotického stanoviště zdůrazňuje druhové složení Termíny porost – konkrétní plocha, kde rostou různé rostlinné druhy rostlinné společenstvo – abstraktní pojem pro soubor druhů rostoucích společně ve stejných typech abiotického prostředí vegetace – souhrn rostlinných společenstev flóra – souhrn druhů

Co a proč se studuje Inventarizace druhů společenstva – slouží jak podklad pro studium kvantitativního zastoupení, dominance, druhové diverzity, zastoupení druhů s různě širokými ekologickými nároky, stanovení produkce a biomasy, struktury, cyklů látek, toků energie ad. Velký okruh problémů zahrnuje studium vztahů mezi biocenózou a abiotickým prostředím....vede ke klasifikaci biocenóz

Jak lze popsat společenstvo? charakteristika stanoviště + odhad velikosti populací jednotlivých druhů - zápis fytocenologického snímku zápis umožní zjistit rozdíly v bohatosti, běžnosti a vzácnosti druhů

Seznam druhů všechny cévnaté rostliny stromové patro (E3) keřové patro (E2) bylinné patro (E1) všechny terikolní mechorosty a makrolišejníky mechové patro (E0) Ne: řasy houby mikrolišejníky epifytické mechorosty a lišejníky

Odhad pokryvnosti Braun-Blanquetova stupnice Kombinovaná stupnice abundance a dominance r (–) pouze jeden jedinec, pokryvnost zanedbatelná + více jedinců, pokryvnost malá 1 pokryvnost nižší než 5 % 2 pokryvnost 5–25 % 3 pokryvnost 25–50 % 4 pokryvnost 50–75 % 5 pokryvnost 75–100 % Modifikace Westhoff & van der Maarel 2m pokryvnost kolem 5 %, vysoká abundance 2a pokryvnost 5–15 % 2b pokryvnost 15–25 %

Zápis druhového složení jednoho snímku Ranunculus aquatilis 3 Alopecurus aequalis 2a Eleocharis acicularis 2a Ranunculus sceleratus 1 Elatine hydropiper + Juncus articulatus + Rorippa palustris + Rumex maritimus juv. + Oenanthe aquatica r Persicaria lapathifolia r Veronica anagallis-aquatica r

Vlastnosti společenstev (biocenóz) Abundance a biomasa abundance – počet jedinců druhu na jednotku plochy, příp. jeho pokryvnost biomasa – hmotnost celé biocenozy v určitém okamžiku u rostlin dělíme na nadzemní a podzemní vyjadřuje se v jednotkách hmotnosti živých organismů, sušiny, obsahem N, P, K... dominance – zastoupení jednotlivých populací v celkovém počtu jedinců. vypočítá se jako počet jedinců určitého druhu/počet všech jedinců společenstva x 100

Vlastnosti společenstev (biocenóz) Frekvence, konstance, fidelita frekvence – četnost výskytu určitého druhu v sérii vzorků (fytocenologických snímků) téhož společenstva, vyjadřuje se v procentech konstance– konstantní třídy I-V, vypočítávají se z procentické frekvence; (zoologové – eukonstatní, konstantní, akcesorický, akcidentální) fidelita – věrnost, stupeň vazby určitého druhu k určitému typu biocenózy. Druhy s vysokou fidelitou k určitému vegetačnímu typu označujeme jako diagnostické pro tento vegetační typ

bez označení - konstantní druhy, tj bez označení - konstantní druhy, tj. často se vyskytující v této vegetaci ale také v jiných veg. typech dm – dominantní druh dg – diagnostický druh, tj. druh s vysokou fidelitou (věrností) k makrofytní vegetaci mělkých stojatých vod Chytrý et al.: Katalog biotopů ČR. AOPaK, Praha