ČBL 4: Species-pool hypotéza Jedna ze základních otázek ekologie: Proč žije v různých společenstvech/v různých oblastech různý počet druhů?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém.
Advertisements

Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Biotické podmínky života
EKOLOGIE.
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Skupina ekologie populací a společenstev
Biotické a abiotické faktory
Biologická diverzita a Indexy biodiverzity
Mechanismy druhové koexistence - tři “klasická“ vysvětlení
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
Základní ekologické pojmy
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
Problém využití fytocenologických znalostí v ČSSR – pokus o rozbor Syntaxonomy in Czechoslovakia – can its use be wider ? Tomáš Herben, 1986.
ORGAMISMUS A PROSTŘEDÍ
Složky krajiny a životní prostředí
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Diverzita a fungování ekosystémů Lepším fungováním myslíme: Mají větší produktivitu Jsou schopny lépe zachycovat živiny Lépe zajišťují ekosystémové funkce.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Diverzita a fungování společenstev Ondřej Mudrák.
Úvod do ekologie.
Interakce mezi organismy
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Evoluční a koevoluční procesy
Ekologie invazních druhů rostlin pracovní skupina zahrnující projekty studentů všech úrovní vysokoškolského studia propojení na další skupiny a projekty.
Rostlinná společenstva
Ekologie jako věda Obory ekologie.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Kombinace VY_32_INOVACE_M4r0108 Mgr. Jakub Němec.
Dokáže mykorhiza ovlivnit vztahy mezi rostlinami? autor: Tomáš Zíbar.
Species abundance patterns Jan Klečka. Typy modelů (nejedná se o úplný výčet) 1) Statistické modely Log-series (Fisher et al. 1943) Log-normal (Preston.
Poloparazitické rostliny a společentsva Jakub Těšitel Melampyrum nemorosum a jeho společenstvo – Čertoryje,
Ekologie krajiny.
Chudoba jako sociální problém
Ekologie živočišných společenstev
Prostorová struktura – její role ve společenstvu a vliv na interakce mezi druhy.
Populační dynamiky a kompetice u hmyzu obývajícího dočasný mikrohabitat František Sládeček.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
společenstva Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
POPULACE Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Generativní rozmnožování: dispersal, klíčení, přežívání semenáčků.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Název prezentace (DUMu):
Fuzzy-množinová QCA Karel Kouba.
Ekologie – vztahy mezi populacemi
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Vztahy mezi populacemi - negativní
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Ekologické pojmy.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Stany Řešení hlavolamu.
Ekologie živočichů
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
PREZENTACE Liberecký podnikatelský inkubátor
Ekologie živočišných populací a společenstev
5 ŽIVOTNÍ STRATEGIE.
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
Plant-soil feedback.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

ČBL 4: Species-pool hypotéza Jedna ze základních otázek ekologie: Proč žije v různých společenstvech/v různých oblastech různý počet druhů?

ČBL 4: Species-pool hypotéza Omezení první: Kaktusy v Arktidě? V různých abiotických podmínkách dokáže růst různý počet druhů z těch, které dnes máme na Zemi k dispozici. Čili fundamentální nika každého druhu má své hranice (trade-off), což omezuje druhovou diverzitu v jednotlivých územích Ale i tak: Řadu druhů lze pěstovat za stejných podmínek, a přitom je spolu v přírodě nenajdeme. Čili ve většině společenstev roste mnohem méně druhů, než by potenciálně mohlo. Proč?

ČBL 4: Species-pool hypotéza Omezení druhé: Křídlatka versus chudobka Jednotlivé druhy ve společenstvu interagují, takže jejich realizované niky jsou vlivem kompetice užší* než niky fundamentální. V praxi to znamená, že v důsledku kompetičního vyloučení se společenstvo ochuzuje. * V případě pozitivních interakcí (mutualismus, symbióza) je ovšem realizovaná nika širší než nika fundamentální a společenstvo se naopak obohacuje.

ČBL 4: Species-pool hypotéza Mechanizmy soužití druhů v porostu jsou rostlinnými ekology intenzivně studovány: Teorie kompetičního vyloučení (competitive exclusion theory): ve společenstvu nemohou žít dva druhy se stejnou nikou, přežívá silnější kompetitor (Gause 1934, kvasinky). Koncept assembly rules („pravidla spolčování“): existují obecná pravidla, jež způsobují, že určitý druh/typ rostliny se ve společenstvu nemůže vyskytovat proto, že se v něm už vyskytuje nějaký jiný druh/typ rostliny (příklad: funkční typy).

ČBL 4: Species-pool hypotéza Koncept funkčních typů (guild): soužití druhů ve společenstvu je limitováno jejich příslušností k funkčním typům (např. pro trávníky jsou běžně používány f.t. graminoid, legume, non-legume forb). Společenstvo je potom skládankou (puzzle) těchto funkčních typů, s omezeným počtem možných kombinací. Koncept stresu: kompetice je oslabována stresem; slabší kompetitoři mohou přežít, pokud odolávají stresu lépe než silnější kompetitoři (trade-off, životní strategie). Koncept časové a prostorové heterogenity prostředí: slabší kompetitoři mohou v rámci porostu přežít na jiném místě (Linum catharticum) nebo v jiném čase (efemery, efemeroidy).

ČBL 4: Species-pool hypotéza Uvedené teoretické rámce vysvětlují rozdíly v druhovém složení/bohatství skrze lokální, maloplošné procesy, tedy bottom-up. Tyto procesy fungují v ekologickém čase a můžeme je studovat např. prostřednictvím experimentů.

ČBL 4: Species-pool hypotéza druh A druh B druh C druh D kompetičně vyloučený druh E třídruhový porost Advoudruhový porost B krajina A se čtyřmi druhy BOTTOM-UP krajina B se šesti druhy (z toho dva společné s krajinou A) biogeografická oblast s osmi druhy mezidruhové interakce

ČBL 4: Species-pool hypotéza Species-pool hypotéza staví celý problém lokální diverzity na hlavu: rozdíly v druhovém složení/bohatství vysvětluje top-down, pomocí procesů fungujících na velké časové a prostorové škále (dálková migrace, evoluce).

ČBL 4: Species-pool hypotéza biogeografická oblast, pool 100 druhů Arrhentherionu a 60 druhů Calthionu krajina A se species– poolem celkem 50 druhů Arrhenatherionu a 35 druhů Calthionu porost Arrhena- therionu o 35 druzích porost Arrhena- therionu o 30 druzích porost Calthionu o 25 druzích porost Calthionu o 20 druzích migrace dispersal krajina B se species– poolem celkem 30 druhů Arrhenatherionu a 20 druhů Calthionu migrace porost Arrhena- therionu o 25 druzích porost Arrhena- therionu o 20 druzích porost Calthionu o 15 druzích porost Calthionu o 10 druzích dispersal speciacedálková migrace TOP-DOWN regionální species-pool lokální species-pool aktuální species-pool

ČBL 4: Species-pool hypotéza Jak to tedy je? Rozhodují o druhovém složení a druhovém bohatství jednotlivých porostů lokální procesy jako kompetice, nebo historické procesy jako evoluce?