OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veselí nad Lužnicí – České Velenice
Advertisements

Nicola Tesla století.
 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Číslo v digitálním archivu školy
František Křižík.
Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Doba Jaroslava Vrchlického
Christian Andreas Doppler
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: František Křižík
Významné osobnosti fyziky a chemie
František Křižík.
Antonín Dvořák – A.
VY_52_INOVACE_PRV.3.23_Lidé a technika _pracovní list
Narozen: 15. února 1831 Přeštice - † 11.března.1908 Praha
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Architekt a stavitel Přeštice – Praha
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
František Křižík.
Věda a technika konce 19.st.
Narozen: 15.února 1831 Zemřel: 11.března 1908 Vypracovali: Jakub Holub a Šárka Kočnarová.
PAMÁTKY PRAHA.
Vojtěch Hynais.
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
Olympijské hry.
František Křižík narodil se v 8. července 1847 v Plánici u Klatov
Praha.
VY_32_INOVACE_2C18 Emil Zátopek legenda atletiky.
Tomáš Garrigue Masaryk
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
ŽST Jedlová.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa města s ulicí Křižíkova: Brno, Liberec, Benešov, Krásná Lípa, Čelákovice, Jičín,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 SLAVNÍ ČEŠTÍ VYNÁLEZCI A JEJICH VYNÁLEZY VY_32_INOVACE_F16 Sada 2 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
 Průmyslová revoluce  Parní stroj  Objevy a vynálezy svět: Doprava, vědecký a technický pokrok, spalovací motory, využití elektrické energie  Objevy.
Elektrická energie Vypracoval – Jakubec M..
Tovární výroba a stroje v 19. století
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. poloviny 19. století
Soutěž: Jak se vyznáš v historii
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
AUTOR: Marcela Kaderová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_05
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
BEZPEČNOST NA KŘÍDLECH TECHNIKY
MONIKA DVOŘÁKOVÁ AŽD Praha s.r.o..
Vznik Rakouska - Uherska A život jeho obyvatel přijala habsburská říše nový název Rakousko – Uhersko se společným panovníkem Františkem Josefem.
Transkript prezentace:

OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková Karolína Erbenová Martina Boukalová

František Křižík 8.7.1847-22.1.1941 Významný český technik, průmyslník a vynálezce

Život Syn venkovského ševce z Plánice Pro nedostatek peněz neodmaturoval Během přivýdělku na studia zdokonalil železniční signalizaci – 1. uznávaný vynález Po studiích nastoupil jako železniční opravář a úředník u různých drah, od roku 1873 jako přednosta telegrafního oddělení na trati Plzeň – Chomutov

Vynálezy a podnikání Křižíka zásadně ovlivnila práce na železnic a v roce 1878 zkonstruoval blokové signalizační zařízení Navrhl zdokonalené elektrické návěstidlo, zkonstruoval ústřední stavění výhybek a vytvořil blokovací signalizační zařízení, které znatelně omezilo nebezpečí vlakových srážek

Vynálezy a podnikání V létě roku 1878 se vydal do Paříže na světovou výstavu Spatřil tam obloukovou lampu, kterou vynalezl Jabločkov a později ji Křižík zdokonalil

Vynálezy a podnikání Jeho diferenciální oblouková lampa konkurovala i Edisonově žárovce a získala ve Francii zlatou medaili Další ocenění získal v Mnichově a ve Vídni Křižíkovy obloukovky se rozšířily po celém světě a v některých přístrojích slouží dodnes

Vynálezy a podnikání Několik let připravoval další velký projekt - pouliční elektrickou dráhu v Praze Nedařilo se mu získat zakázku, protože smlouvu na pražskou dopravu měly koňské dráhy Uskutečnil svou myšlenku v rámci plánované Jubilejní výstavy

Vynálezy a podnikání Provedl osvětlení celé výstavy a vybudoval tramvajovou trať na Letné Měřila pouze 800 m, stala se však opravdovou senzací O pár let později zprovoznil hlavní část tramvajové trati Florenc-Karlín-Libeň-Vysočany, která měřila 8 km a přepravovala ročně 2 miliony lidí

Vynálezy a podnikání Křižíkova sláva prudce stoupala a vyvrcholila za pražské Jubilejní výstavy, když provedl celé její osvětlení Navrhl a zkonstruoval světelnou fontánu, která se stala legendou

Vynálezy a podnikání Křižík se také přihlásil do konkurzu na osvětlení obnoveného Národního divadla Podmínky a průběh soutěže však Křižíka donutily svou nabídku stáhnout Měl pouze propůjčit své jméno Edisonovu řešení, který by realizoval němec Bruckner Přesto následujících 30. let dohlížel na osvětlení naší první scény

Osvětlení Národního divadla

Pocty Roku 1883 mu byl udělen Řád Františka Josefa I. roku 1891 Řád železné koruny a stal se císařským radou roku 1905 byl jmenován doživotním členem Panské sněmovny a 1906 obdržel čestný doktorát technických věd.

Smrt Národ na svého „Edisona“ nezapomněl Zemřel ve věku téměř 94 let ve Stádlci u Tábora - převezen do Prahy a s poctami pohřben na Vyšehradském hřbitově. Pomník s bustou Františka Křižíka, Křižíkovy sady, Plzeň.

Po smrti Dnes je na jeho počest pojmenováno mnoho ulic v různých městech a v místě, kde stál jeho závod, i stanice pražského metra Křižíkova. V jeho rodném městě bylo zřízeno malé muzeum, které dokumentuje jeho život a práci.

Děkujeme za pozornost.