Ondřej Beran, 8.J. ?  Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografie cestovního ruchu
Advertisements

Objektivní faktory.
Jan Chroust Pavel Sleza
Jak podnikat v cestovním ruchu ?
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Socioekonomická geografie
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Druhy, formy a typy cestovního ruchu, historie CR na území ČR
Služby -ekonomická činnost člověka, která poskytuje užitek -ve vyspělých zemích až 55% zaměstnaných.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Demografie je věda, která se zabývá:
stručná historie cestování
Devátá Marta Devátá Monika
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
Cestovní ruch a rekreace
SLUŽBY Nevýrobní složka hospodářství. Nejdynamičtěji se rozvíjející sektor hospodářství (za 10 let vzrostl o 15% podíl na HDP na 55%). Maloobchod, peněžnictví,
Lokalizační faktory (druhá část)
Klasifikace cestovního ruchu
Předpoklady a problémy rozvoje MAS Podklady zpracované v rámci studentské práce PřF UK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_97.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
NázevTuristický ruch Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace Prezentace na téma turistický ruch, obsahuje otázky,
CESTOVNÍ RUCH.
CESTOVNÍ RUCH.
CESTOVNÍ RUCH 2. Přednáška Vymezení, základní pojmy a podmínky CR
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
Management cestovního ruchu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CESTOVNÍ RUCH. Cestovní ruch mladé odvětví hospodářství mladé odvětví hospodářství návaznost dalších služeb - dopravy, ubytování a stravování, služby.
Cestovní ruch turismus, turistika, rekreace, rekreologie = cílené, záměrné cestování CR – možnost vycestování člověka a jeho setrvání mimo své bydliště,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Selektivní předpoklady URBANIZACE - městský způsob života X tendence návratu k přírodě, + služby, finance, volný čas, vzdělání, dosah CA a CK, dopravní.
Materiálně technické předpoklady
CESTOVNÍ RUCH Předpoklady cestovního ruchu Rozmístění cestovního ruchu
CESTOVNÍ RUCH.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA CESTOVNÍ RUCH
CESTOVNÍ RUCH.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Geografie cestovního ruchu
Předpoklady cestovního ruchu
Základy zeměpisu cestovního ruchu
- bezprostřední souvislost se změnami po roce 1989, - rok 1992
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch se projevuje v různých druzích a formách. Druhy cestovního ruchu – za základ posuzování CR bereme motivaci.
Liberec 2014 Mgr. Jan Charousek. Cestování a poznávání vzdálenějšího okolí doprovázelo i vývoj starověkých civilizací. Mnohé písemné doklady o cestování.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Číslo materiálu klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
N Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ n Číslo a název šablony n klíčové aktivity III/2 n klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Cestovní ruch. Co to je? Všechny druhy činnosti člověka, za účelem rekreace, mimo jeho bydliště Významná složka ekonomiky Druhy cestovního ruchu: krátkodobý.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
Cestovní ruch a rekreace
Klasifikace hotelů a ubytovacích zařízení
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Postavení CR v hospodářství
ZÁKLADNÍ KLASIFIKAČNÍ SCHÉMA TURISMU
Demografie je věda, která se zabývá:
ČLENĚNÍ CESTOVNÍHO RUCHU
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

Ondřej Beran, 8.J

?

 Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska či regiony, kam je cílen cestovní ruch

Orientace na skupiny problémů: 1. Vyhodnocování faktorů a podmínek obecně i v konkrétních podmínkách 2. Analýzu cestovního ruchu jako specifické formy migrace obyvatelstva 3. Vliv cestovního ruchu na změny ve struktuře a rozmístění hospodářství 4. Vyhodnocování oblastí pro různé formy cestovního ruchu

Dělení cestovního ruchu:

Dle místa realizace a) Domácí b) Zahraniční c) Vnitrostátní d) Národní e) Světový

Dle vztahu k platební bilanci a) Příjezdový (aktivní – příjezd občanů do země) b) Tranzitní (převoz občanů skrz zemi) c) Výjezdový (pasivní – výjezd občanů ze země)

Dle délky pobytu a) Krátkodobý – do 3 dnů, zahrnuje 2 přenocování b) Dlouhodobý – delší než 3 dny, ale kratší, než jeden rok

Dle rozložení cestovního ruchu během roku a) Celoroční b) Sezónní

Dle způsobu zabezpečení a) Organizovaný b) Neorganizovaný

Dle způsobu účasti a formy úhrady nákladů na účast a) Volný cestovní ruch (komerční) b) Vázaný cestovní ruch (nekomerční)

Formy a cíle cestovního ruchu:  Rekreační  Poznávací  Kulturní  Sportovně-turistický  Léčebný  Specifické formy (dobrodružství, kongresová turistika, …)

Faktory ovlivňující rozmístění a rozvoj cestovního ruchu 1) Stimulační faktory 2) Lokalizační faktory 3) Realizační faktory

Stimulační faktory  Politické faktory  Dosažená životní úroveň + míra volného času  Urbanizace  Životní prostředí  Demografická struktura

Lokalizační faktory  Klimatické poměry  Geologické poměry  Hydrologické poměry  Reliéf a morfologické poměry  Fauna a flora

Realizační faktory Faktory mající dominující postavení pro konečnou fázi uskutečňování cestovního ruchu. Realizační faktory umožňují danou oblast dosáhnout dopravními prostředky a tak využít ubytovacích a stravovacích zařízení regionu.

Význam v ekonomice:  Většinou kladný Vývojový trend dle oblastí:

Cestovní ruch v ČR

zdroje  html/ch16.html html/ch16.html  podklady/1-charakteristika-a-vyznam- cestovniho-ruchu-v-cesku/ podklady/1-charakteristika-a-vyznam- cestovniho-ruchu-v-cesku/  690f-4e9f-b559- bac7dbeed8eb/Prijezdovy-cestovni- ruch-CR-za-leden-az-brezen-2014.pdf