Jakub Weinstein: DRUŽICE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNEBÍ.
Advertisements

Technika,tak jak ji vidím já…
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
ZEMĚ A VESMÍR.
Způsoby přesné družicové navigace
VESMÍR A ZEMĚ SHORA Z SATELITŮ.
Výzkum kosmu současnost.
VESMÍR A HVĚZDY.
Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé.
Automatizace řízení letového provozu Jakub Kolář SPŠ Stavební Liberec.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
Vesmírný odpad (Vesmírné smetí).
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
Geostacionární družice
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Kosmonautika.
Informační technologie-prezentace
Výzkum Vesmíru pozorování pouhým okem
Vesmírná technologie 2 Její vývoj a historie..
LOKALIZACE KOSMICKÉHO SMETÍ Pavel Pokorný. Co je kosmické smetí?  Všechny člověkem vytvořené objekty na orbitě, které již nejsou používané  Členění.
Tato prezentace nesmí být použita na jiný den Země než na Zneužití je trestné Zneužití je trestné.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vypracoval: Jan Trutna Třída: 5.A.  Národní úřad pro letectví a kosmonautiku  Tato vládní agentura vznikla 29. července 1958  Zodpovídá za americký.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VY_32_INOVACE_3D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Družice Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
MĚLNICKÉ PODZEMÍ STUDNA.
Téma: Vlastnosti blesku
EKO/GISO – GPS. 2 The Global Positioning System (GPS) navigační systém pro určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu měření.
Zemětřesení a ničivá vlna tsunami v Asii
Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS
Atmosféra Adéla Hegarová.
Měsíc - - přirozená družice Země
Družicové datové přenosy. Družicové komunikační systémy jsou v dnešní době velmi důležitou součástí komunikačního řetězce. Doplňují pozemní kabelové,
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
První lety do vesmíru Vaše jméno. První let do vesmíru 4. října 1957 SSSR – kosmodrom Bajkonur raketa R-7 vynesla družici Sputnik 1.
Nejdříve musí překonat zemskou přitažlivost. K tomu musí dosáhnout určité rychlosti a směru. Oběžná rychlost pro 200km nad povrchem Země je něco přes.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.18_Mereni_vzdálenosti_ve_vesmiru_Ziskavani_.
ZVÍŘATA VE VESMÍRU. LAJKA Před 55 lety vzlétla do vesmíru první živá bytost - fenka Lajka. Nejen psi, ale i jiná zvířata byla od počátku součástí vesmírných.
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Let člověka do kosmu Jaký je přínos kosmonautiky pro dnešní život?
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
LIDÉ VE VESMÍRU Vypracovala: Dominika Lochmanová 6.C.
SLUNCE.
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
Umělá kosmická tělesa.
Fyzikální seminář - prezentace
ANNA SLAPNIČKOVÁ A JULIE LOLA KOREŠOVÁ
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Jakub Weinstein: DRUŽICE

DRUŽICE - naši každodenní pomocníci. Jsou už tak běžné, že si ani nedokážeme představit s čím vším nám pomáhají. Např. GPS, předpověď počasí, telefonování, pořizování snímků, internet a mnoho dalších jiných činností.

Krouží ale nefungují!! Kolem naší země nyní krouží okolo 3000 funkčních a 20 000 nefunkčních (mrtvých) družic či jejich úlomků. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) satelity sleduje a řídí jejich pohyb, ale ani tak nezabrání občasné srážce. Loni však ke srážce došlo! Americký fungující satelit narazil nad Sibiří do ruského vysloužilce. V tom okamžiku bylo ve vesmíru o 600 kusů více „harampádí“. Američany vyšla náhrada skoro na sto milionů dolarů.

Zkrátka chaos!

Kdo byl první? První umělou družici vypustil do vesmíru Sovětský svaz (dnešní Rusko) 4. října 1957. Jmenovala se Sputnik . Zemi oběhla za 96 minut. Sputnik 1

Kde všude létají? Satelity mohou obíhat nad Zemí v různých výškách. Některé jsou těsně nad atmosférou (250 kilometrů vysoko), jiné klidně i ve výšce nad 32 tisíc kilometrů. Minimální rychlost, kterou musí letět je 8 km/s (28 800 km/h) Nízko létající družice ke konci svého života klesají a shoří v atmosféře. Ty, které jsou výš, jenom „usnou“ a promění se v létající odpad.

ISS? ISS!! ISS je mezinárodní kosmická stanice, která obíhá kolem země od roku 1998. Její stavba začala spojením Amerického Unity (vpravo) a ruské Zarjy (vlevo). Zarja a Unity

ISS

Otázky K čemu se využívají družice? Kdo řídí a sleduje pohyb družic? Jak se jmenovala první umělá družice? Kdo ji do vesmíru vypustil? Za jak dlouho oběhla Zemi? Jaká je minimální rychlost, kterou musí družice letět aby nespadla? Jak se jmenuje mezinárodní kosmická stanice?

Zdroje Text: časopis č. 10/2010 kniha „Poznáváme Vesmír“ Autor knihy: Pavel KOUBSKÝ Obrázky: obrázky

VYROBIL: Jakub WEINSTEIN

KONEC