Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejdříve musí překonat zemskou přitažlivost. K tomu musí dosáhnout určité rychlosti a směru. Oběžná rychlost pro 200km nad povrchem Země je něco přes.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejdříve musí překonat zemskou přitažlivost. K tomu musí dosáhnout určité rychlosti a směru. Oběžná rychlost pro 200km nad povrchem Země je něco přes."— Transkript prezentace:

1

2

3 Nejdříve musí překonat zemskou přitažlivost. K tomu musí dosáhnout určité rychlosti a směru. Oběžná rychlost pro 200km nad povrchem Země je něco přes 8km za sekundu. Hlavní motory jsou používány jen při startu. Ve vesmíru jejich funkci přebírá manévrovací systém.

4 Raketoplán se skládá z orbitální části s třemi hlavními motory,vnější palivové nádrže a dvou nosných raket na pevné palivo. Náklad je uložený v nákladovém prostoru orbitální části raketoplánu. Palivo pro hlavní motor je přiváděno z vnější nádrže. Po každém letu se raketoplán vrací na Zemi a přistává jako kluzák po 4,5 km dlouhé přistávací dráze.

5 Zde vidíte na obrázku jen hlavní prostory raketoplánu. Vesmírné mise se může zúčastnit až osm členů posádky.

6 Do nákladového prostoru je raketoplán schopen pojmout náklad o hmotnosti 25ti tun. V nák ladovém prostoru je dálkově ovládané rameno, které manipuluje s družicemi.

7 Poté co se raketoplán dostane na oběžnou dráhu Země pracuje posádka na vesmírném úkolu. Například vypouští teleskopy, družice nebo dělá pokusy s biologickými vzorky. ZAJÍMAVOST V roce 1994 byl na běžnou dráhu Země vypuštěn Hubblův teleskop.Dodnes posílá nádherné snímky.

8 Když raketoplán dokončí svou práci na oběžné dráze připravuje se na průlet atmosférou. Přistává jako kluzák po 4,5 kilometru dlouhé přistávací dráze.

9 TUTO PREZENTACI PRO VÁS PŘIRAVIL VOJTĚCH RENDL. DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Nejdříve musí překonat zemskou přitažlivost. K tomu musí dosáhnout určité rychlosti a směru. Oběžná rychlost pro 200km nad povrchem Země je něco přes."

Podobné prezentace


Reklamy Google