Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZVÍŘATA VE VESMÍRU. LAJKA Před 55 lety vzlétla do vesmíru první živá bytost - fenka Lajka. Nejen psi, ale i jiná zvířata byla od počátku součástí vesmírných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZVÍŘATA VE VESMÍRU. LAJKA Před 55 lety vzlétla do vesmíru první živá bytost - fenka Lajka. Nejen psi, ale i jiná zvířata byla od počátku součástí vesmírných."— Transkript prezentace:

1 ZVÍŘATA VE VESMÍRU

2 LAJKA Před 55 lety vzlétla do vesmíru první živá bytost - fenka Lajka. Nejen psi, ale i jiná zvířata byla od počátku součástí vesmírných programů. Z kosmodromu Bajkonur byl 3. listopadu 1957, vyslán na palubě sovětské družice Sputnik-2 do vesmíru první živý tvor, zhruba dvouletá toulavá fenka Lajka. Spolu s ní se k historicky prvnímu letu připravovaly ještě dvě další - Albina a Mucha. Historky o tom, proč byla vybrána právě Lajka, se různí: podle některých na ni padl los proto, že byla hezká.

3 ALBERT A BAKER Opičák Albert se vydal do vesmíru v roce 1949. Albert se dostal do výšky 134 kilometrů v hlavici rakety V-2. Bohužel parašutistický systém selhal a tak opičák Albert pád dolů nepřežil. Dalším, kdo navštívil vesmír, byla americká opička, která jako první let nejenže přežila, ale také se dožila dlouhého věku a užívala si zasloužené slávy. Její jméno bylo Slečna Baker a byla to veverčí opice, jenž byla vyslána v roce 1959.

4 ŠIMPANZ HAM Šimpanzi jsou lidem velmi podobní, takže bylo otázkou času, než se jich pár vydá do vesmíru. V roce 1961 se šimpanz jménem Ham stal prvním humanoidem, který se dostal do vesmíru. Byl vybrán z čtyřiceti různých kandidátů. Po úspěšném letu byl šimpanz pojmenován Ham po laboratoři, ve které byl na let připravován. Když se do vesmíru dostal, bylo mu pět let a na světě žil dalších dvaadvacet v národní Zoo ve Washingtonu.

5 KRTEČEK Druhým českým kosmonautem po Vladimíru Remkovi se stal Krteček. Legenda českého animovaného filmu z pera kreslíře Zdeňka Milera, letěl do vesmíru jako maskot astronauta Andrewa Feustela při posledním letu raketoplánu Endeavour.

6 ZDROJE: WIKIPEDIA, KNIHY, MOZEK DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "ZVÍŘATA VE VESMÍRU. LAJKA Před 55 lety vzlétla do vesmíru první živá bytost - fenka Lajka. Nejen psi, ale i jiná zvířata byla od počátku součástí vesmírných."

Podobné prezentace


Reklamy Google