Herbert Alexander Simon  Narozen 1916 v Milwaukee ve státě Wisconsin  Syn elektroinženýra (vynálezce a později patentový právník) a klavíristky  1937.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

„Dílo umělecké je výkonem zvláštního poznávání světa i pravím dále, že je to poznávání právě tak samostatné a oprávněné jako poznávání vědecké.“ T.G.M.
Byl nositel Nobelovy ceny
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Vývoj teorií řízení. Vědecké průmyslové řízení Hospodárná příprava a následné provádění výrobních a obslužných procesů A.W. Taylor, H.L. Gant, A.B. Gilbreth,
 Americký ekonom a profesor na univerzitě Berkeley  Narozen 27.září 1932, Superior, Wisconsin (USA)  Byl studentem Ronalda Coase a Herberta Simona.
Francouzský fyzik a matematik
Gottfried Wilhelm von Leibniz
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Nikola Křístek, expert projektu Unie center pro rodinu a komunitu
by Oliver Rott & David Monhart
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
Herbert A. Simon.
VY_32_INOVACE_3D.9.05 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Tomáš Garrigue Masaryk
Seminář HCI, ÚISK FF UK, HCI v kontextu kognitivní vědy.
Seminář 1. Předmět ekonomie
dotazníkové šetření na vysokých školách
„Dílo umělecké je výkonem zvláštního poznávání světa i pravím dále, že je to poznávání právě tak samostatné a oprávněné jako poznávání vědecké.“ T.G.M.
122 - Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví Teorie řízení.
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
VYBRANÉ FYZIKÁLNÍ OMYLY
Laureáti Nobelovy ceny za ekonomii. Nobelova cena za ekonomii je udělován až od roku Ragnar Frisch, Jan Tinbergen 1970 Paul A. Samuelson 1971.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Hodnoty, ideologie a sociální politika": Diskuse vybraných titulů z odborné literatury.
Nobelovu cenu za chemii dostala trojice vědců, přenesli chemii do kyberprostoru Nobelovu cenu za chemii získali ve středu podle agentury DPA tři američtí.
Marie Currie-Sklodowská
Vítejte na oslavách 50. výročí založení ÚTIA AV ČR února 2009.
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Harry M. Markowitz 126TERI Autoři: Marie Hnojská, Radovan Vnuk.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Norbert Wiener Zakladatel kybernetiky
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SCICOM – BASIC RNDr. Anna Matoušková, Ph. D.
Sociologie ?.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
Název politologie je složen z následujících slov:
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
HYPOTÉZY ● „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Goniometrie jako oblast matematiky (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Nad vědou v dějinách (I. a II.) Mgr. Pavel Rušar instruktor kurzu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Skot -P=1W -dvojčinný parní stroj -především matematik a fyzik.
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
Marie Curieová-Sklodowská
Daniel Gabriel Fahrenheit
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
T-expedice a kurzy NVD Mgr. Pavel Rušar.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_09
Tomáš garrigue masaryk
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Alexander Graham Bell
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Herbert Alexander Simon

 Narozen 1916 v Milwaukee ve státě Wisconsin  Syn elektroinženýra (vynálezce a později patentový právník) a klavíristky  1937 svatba s Dorotheou Pyeovou ( tři děti)

 Zájem o společenské vědy  Chicagská universita - vstupoval s představou, že se stane matematickým společenským vědcem  Jeden z učitelů - matematický ekonom H. Schulz

 1936 – ukončení školy  Věnuje se empirickému výzkumu městské správy ve Wisconsinu, pak na Kalifornské univerzitě  1942 – návrat do Chicaga – navštěvuje seminář tzv. Cowlesovy komise  Jeho zájem ústí do formulace důkazu Hawkinsovy-Simonovy věty

 1949 – odjíždí do Pittsburgu, zakládá zde postgraduální školu průmyslové správy  Ve světě se objevují první počítače  Začíná pracovat na postupech dynamického programování

 Výzkum rozhodovacích procesů v organizacích – 1978 – Nobelova cena

 Základní předpoklad mikroekonomické teorie  Hledání jehly v kupce sena  Princip satisfakce - Cyert a March

 Nesmírně rozsáhlý vědecký přínos  Mnoho oborů, od filozofie přes ekonomii

Herbert Alexander Simon zemřel v roce 2001