Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Karel Hynek Mácha „…na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal…“
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Karel Hynek Mácha ( – ) Máj
1. řádek – Mácha 2. řádek – jaké téma je 3. řádek – co téma dělá 4. řádek – věta o čtyřech slovech shrnující napsané – slogan 5. řádek –co téma dělá (opoziční.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Poezie ve třetí etapě národního obrození II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Karel Hynek Mácha.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Název Mácha, Karel, Hynek: Máj Předmět, ročník
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Vypracovala: Lucie Hejčová Konzlutant : Mgr. Věra Chlupová
Z franc. romantique = jako v románu
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_18 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
ROMANTISMUS.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Portréty literárních osobností světové literatury.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Portréty literárních osobností světové literatury
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Procvičování českého romantismu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
český básník,jeden z největších představitelů českého romantismu,zakladatel moderní české poezie životopisci bývá popisován jako samotářský.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
KAREL HYNEK MÁCHA Mgr. Michal Oblouk
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Jan Neruda - dílo.
ROMANTISMUS.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_266_ČJ8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
Máj Karel Hynek Mácha. Něco málo o spisovateli ( ) Karel Hynek Mácha byl českým básníkem, prozaikem, představitelem českého romantismu a zakladatel.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická oblast:Český jazyk pro střední školy Ročník:2 Datum dokončení: Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s dílem Karla Hynka Máchy Jméno autora:Mgr. Erika Minaříková

Karel Hynek Mácha dílo

Mácha básník První Máchovy básně jsou psané německy, brzy však našel cestu k poezii české. Inspiroval se staršími baladickými látkami, náměty z české historie, lidovými písněmi a vlasteneckými básněmi. První Máchovy básně jsou psané německy, brzy však našel cestu k poezii české. Inspiroval se staršími baladickými látkami, náměty z české historie, lidovými písněmi a vlasteneckými básněmi. Často se zamýšlí nad smyslem života, připadá si osamělý, protože je lidmi nepochopen. Bouří se proti společnosti a utíká do samoty. Snaží se revoltovat, ale přesto si připadá osamocen. Jediná jistota je pro něj země, kterou miluje jako svou matku, jindy mu připadá jako macecha, protož se nestará o své „děti“. Hledá slavnou českou minulost, kterou nalézá ve zříceninách hradů a hrobkách. Často se zamýšlí nad smyslem života, připadá si osamělý, protože je lidmi nepochopen. Bouří se proti společnosti a utíká do samoty. Snaží se revoltovat, ale přesto si připadá osamocen. Jediná jistota je pro něj země, kterou miluje jako svou matku, jindy mu připadá jako macecha, protož se nestará o své „děti“. Hledá slavnou českou minulost, kterou nalézá ve zříceninách hradů a hrobkách. Trpí pomíjivostí lidského bytí. Trpí pomíjivostí lidského bytí.

Máj (1836) Lyricko-epická báseň, vyvrcholení Máchova básnického snažení. Lyricko-epická báseň, vyvrcholení Máchova básnického snažení. Děj je zasazen do okolí Doks. Hlavním smyslem básně jsou tři tragédie: Jarmilina a Vilémova, obecně lidská a tragédie Máchy samotného. Děj je zasazen do okolí Doks. Hlavním smyslem básně jsou tři tragédie: Jarmilina a Vilémova, obecně lidská a tragédie Máchy samotného. Děj není stěžejní, má sloužit jako východisko filosofickým myšlenkám. Děj není stěžejní, má sloužit jako východisko filosofickým myšlenkám. Jarmila je svedena Vilémovým otcem. Vilém zabíjí jejího svůdce, aniž tuší, že je to jeho vlastní otec. Za tuto otcovraždu je uvězněn a přemýšlí o smyslu života. Druhý den bude popraven. Jarmila zemře sebevraždou skokem do jezera. Jarmila je svedena Vilémovým otcem. Vilém zabíjí jejího svůdce, aniž tuší, že je to jeho vlastní otec. Za tuto otcovraždu je uvězněn a přemýšlí o smyslu života. Druhý den bude popraven. Jarmila zemře sebevraždou skokem do jezera.

Tragédie tří lidí se stala tragédií obecně lidskou. Otázky, které Mácha vyslovuje (Vilémovými ústy) jsou obžalobou společnosti. Vilém má být popraven, protože se z otcovy viny stal loupežníkem a pomstil smrt Jarmily. Tragédie tří lidí se stala tragédií obecně lidskou. Otázky, které Mácha vyslovuje (Vilémovými ústy) jsou obžalobou společnosti. Vilém má být popraven, protože se z otcovy viny stal loupežníkem a pomstil smrt Jarmily. Třetím účastníkem se stává Mácha sám, který se nakonec ztotožní s Vilémem a s tragédií všech tří hrdinů. Třetím účastníkem se stává Mácha sám, který se nakonec ztotožní s Vilémem a s tragédií všech tří hrdinů. Máchův přínos především tkví v uměleckém mistrovství díla. Nikdo před ním nedokázal tak mistrně líčit přírodu. Máchův přínos především tkví v uměleckém mistrovství díla. Nikdo před ním nedokázal tak mistrně líčit přírodu. Skladba se skládá ze tří zpěvů a dvou meziher. Skladba se skládá ze tří zpěvů a dvou meziher.

Máchova próza-Kat, Cikáni Máchova próza má plno lyrických nebo dramatických znaků. Je prokládána verši. Máchova próza má plno lyrických nebo dramatických znaků. Je prokládána verši. Velkou románovou skladbou měl být román Kat (1834), jehož čtyři části měly bát nazvané podle hradů, kde se měl odehrávat děj (Křivoklad, Valdek, Vyšehrad, Karlštejn). Z plánovaného cyklu uskutečnil Mácha pouze první díl, který nás seznamuje s králem Václavem IV., zajatcem českých pánů na Křivokladě, jeho osvobození a návrat do Prahy. Velkou románovou skladbou měl být román Kat (1834), jehož čtyři části měly bát nazvané podle hradů, kde se měl odehrávat děj (Křivoklad, Valdek, Vyšehrad, Karlštejn). Z plánovaného cyklu uskutečnil Mácha pouze první díl, který nás seznamuje s králem Václavem IV., zajatcem českých pánů na Křivokladě, jeho osvobození a návrat do Prahy. Obrazem společenských vyděděnců je román Cikáni, ve kterém se řeší májovská tématika, a to skutek domnělého cikána, který zabije svůdce své milenky. Obrazem společenských vyděděnců je román Cikáni, ve kterém se řeší májovská tématika, a to skutek domnělého cikána, který zabije svůdce své milenky.

Márinka, Pouť krkonošská Protikladem snu a skutečnosti je povídka Márinka, která nás zavádí do čtvrti na Františku. Seznamujeme se s nemocnou dívkou Márinkou, která je představou krásy a kontrastu s pomíjivostí lidského osudu. Pouť krkonošská z let patří k typu tzv. básnické prózy. Poutník putuje po krkonošských horách, přemítá o svém údělu a dostává se do starého kláštěra.

Odkazy VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Karel_Hynek_M%C3%A1cha.jpg