patentový a známkový zástupce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
M11: Duševní a průmyslové vlastnictví a jeho ochrana
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Inovační vouchery : potenciál spolupráce s UTB
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Požadavek na řešení „problému“ Řešení vlastními prostředky/řešení s podporou Přípravná fáze před rozhodnutím o podání žádosti o podporu Zpracování a podání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ing. Dana Kreizlová patentový a známkový zástupce Od tvorby k využití Název projektu: Rozvoj CTT na UTB ve Zlíně Registrační číslo projektu: CZ.1.05./3.1.00/
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
Evropská výstavy patentů a vynálezů Konaná u příležitosti Průmyslového veletrhu Ostrava 24. –
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
MARKETINGOVÁ SITUAČNÍ ANALÝZA
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Předkládá: Ing. Dana Kreizlová Ředitelka Centra transferu technologií Patentový a známkový zástupce CENTRUM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ, Název projektu:
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
PRŮMYSLOVĚ-PRÁVNÍ STRATEGIE
Publikace versus patenty, úskalí licencování
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
CleverTech v rukou CPPT. …očima CleverTechnologies, s. r. o. R
Analýza a optimalizace tuhosti příruby osnovního válu
Citlivostní analýza a optimalizace I Zpracoval: Martin Bílek
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
SmartCamp OA Ostrava doc. Ing. Jan Nevima, Ph.D..
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
česká asociace sdílené ekonomiky
Transkript prezentace:

patentový a známkový zástupce Od vynálezu k prototypu Ing. Dana Kreizlová patentový a známkový zástupce Název projektu: Rozvoj CTT na UTB ve Zlíně Registrační číslo projektu: CZ.1.05./3.1.00/10.0205 Tento projekt je spolufinancován ERDF a státním rozpočtem České republiky.

Chráněná technická i netechnická řešení Chráněná – nová – technická (nebo designová) řešení: CO (uchopitelnost) – je třeba definovat, specifikovat rozdíl oproti vědeckému výzkumu v článku smysl a úloha tvorby nových TŘ nebo DŘ smysl a úloha jejich ochrany (skutečný x fiktivní)

Vývoj průmyslově právní ochrany výsledků VaV Etapy vývoje průmyslově právní ochrany (PPO) na VVI včetně VŠ: 0 – aktivita nízká až žádná 1 – masívní podpora PPO na VŠ (pouze kvantitativní hledisko) – smysl nastartovat zde tyto aktivity + přiblížit sféru VVI k průmyslové praxi - zde stojíme 2 – radikální omezení plošné podpory PPO výsledků VaV – vyhodnocení efektu předchozího období – dále má být výrazně preferováno hledisko UPLATNĚNÍ výsledků VaV v PRAXI

Realizace výsledků aplikovaného VaV v praxi Vynález - - - realizace: 1) vynález – možnost realizace – a) zda vůbec b) zda v aktuálním stavu 2) - pravděpodobnost realizace – a) ekonomický filtr (zvážit) b) kdo + jak na to (pozice VVI) c) co nejvíce chybí 3) - realizace – výroba a uplatnění na trhu – a) výrobce b) podmínky, vztahy c) přínosy pro VVI Design - - - realizace – 1 + 2 + 3

Potenciál uplatnění výsledku VaV v praxi Šance na realizaci – podhoubí vzniku vynálezu (designu) 1) klasická forma – výzkum se odvíjí od zaměření výuky na VŠ a končí shrnutím ve zveřejněném článku - odbornou/vědeckou publikací - uchopitelnost z hlediska PPO často obtížná, totéž pro průmyslovou praxi (obě oblasti těsně propojeny – PPO slouží průmyslové praxi) 2) smluvní výzkum (design) – vzniká „na míru“ konkrétnímu požadavku z praxe – výrazně vyšší šance na realizaci včetně PPO – max. podpora v současných podmínkách hodnocení výsledků VaV - problém vlastnictví výsledků + přínos pro VVI – sledovat zájmy stran

Možnosti transferu technologií na UTB ve Zlíně UTB ve Zlíně - potenciál transferu technologií SWOT analýza Strengths/Weaknesses, Opportunities/Threats S: - široké spektrum zaměření univerzity (technika, designy, software, ekonomika) - zkušenosti ze spolupráce s průmyslovou praxí (smluvní výzkum, společné projekty) - početné portfolio chráněných výsledků VaV (za období 2008-2013 více než 200 dok.) W: - absence středního článku transferu ve struktuře UTB (kapacity a prostředky pro dopracování výsledků VaV do finální podoby využitelné průmyslovým partnerem) - setrvačnost myšlení mnohých tvůrců výsledků VaV (zaměření pouze na ocenění ve vědeckých kruzích – odborné publikace, mnohem méně na komerční potenciál) O: - nová metodika hodnocení výsledků VaV – trend „od kvantity ke kvalitě“ - odborně soběstačné Centrum transferu technologií (integrovaní patentoví zástupci) udržitelné i v ekonomicky omezených podmínkách (rozdíl oproti ostatním VŠ) T: - negativní přístup k nové metodice hodnocení – rezignace (nelze z hlediska UTB!) - rizika spojená s aktivitami finalizace transferu technologií, nemožnost úplného odstranění, potřeba minimalizace rizik – ekonomicky značně omezené podmínky VVI

Jak dál – ANO a NE Etapa 2 a) radikální omezení plošné podpory PPO výsledků VaV Vstup = vyhodnocení efektu předchozího období (etapy 1) z hlediska UTB ve Zlíně: - nastartování procesu prům. právní ochrany – DOSAŽENO (cca 200 ochr. dok.) - přiblížení sféry působnosti UTB k průmyslové praxi – dílčí zlepšení, ale mnohem více díky smluvnímu výzkumu a společným projektům než skrze licence – důvody mnohé, ale největší překážkou se v drtivé většině případů stal STUPEŇ PŘIPRAVENOSTI řešení K REALIZACI (UTB nemá podmínky pro dopracování) 2 b) dále má být výrazně preferováno hledisko UPLATNĚNÍ výsledků VaV v PRAXI☺ Proto i téma dnešní prezentace – Od vynálezu k prototypu ☺ ☺ ☺ viz navazující krátká přednáška kolegy patentového zástupce Ing. Jana Göriga.

registrovaný patentový a známkový zástupce Evropský patentový zástupce Kontakty Ing. Dana Kreizlová registrovaný patentový a známkový zástupce Evropský patentový zástupce zastoupení před ÚPV (ČR) , EPO (země Evropské patentové dohody), OHIM (EU), WIPO mobil: +420 739 329 958 e-mail: kreizlova@uni.utb.cz Nad Ovčírnou 3685, 760 01 Zlín, dv. č. 421

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Název projektu: Rozvoj CTT na UTB ve Zlíně Registrační číslo projektu: CZ.1.05./3.1.00/10.0205 Tento projekt je spolufinancován ERDF a státním rozpočtem České republiky