Ing. Jana Vanková, Ing. Václav Komárek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průmyslové havárie Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Ing. Kateřina Blažková, Ph.D.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Prevence závažných havárií
Vnější havarijní plány Zóny havarijního plánování
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Koncepce běžeckého lyžování v Karlovarském kraji 2.etapa – Slavkovský les a zhodnocení potenciálu zbývajících částí Karlovarského kraje.
Jednotky požární ochrany
WEBOVÝ PORTÁL ÚSTECKÉHO KRAJE INVEST UK. Specializovaný webový portál Ústeckého kraje sloužící k prezentaci volných průmyslových ploch, hal a brownfieldů.
Preventivně výchovná činnost Propagační materiály k informování o základních opatřeních ochrany obyvatelstva formou letáků, skládaček a dalšího propagačního.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Prevence závažných havárií a ochrana obyvatelstva u HZS ČR
Stav zpracování ÚPD obcí pro projekt ELLA k Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou.
AKTUÁLNÍ STAV V PREVENCI ZÁVAŽNÝCH HAVÁRIÍ
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko-geologická fakulta, Institut geoinformatiky Stanovení možných dosahů závažné havárie s nebezpečnými.
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Nový zákon v prevenci závažných havárií
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Závěrečná konference k projektu
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Jana Bělohoubková „Internetizace knihoven Karlovarského kraje“
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
ICHNOS Plus – Feasibility Study Ing. Petr Pavlinec – kraj Vysočina.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pracovní jednání k problematice prevence kriminality.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Ústecký kraj, člen evropské sítě chemických regionů Ing. Petr Fiala, Zastupitel Ústeckého kraje, předseda finančního výboru Mezinárodní rok chemie 2011.
Hospodaření Jihočeského kraje. Jihočeský kraj.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Václav Novák Mikroregiony kraje Vysočina Václav Novák.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
INTEGROVANÉ BEZPEČNOSTNÍ CENTRUM krok k bezpečnému regionu Ing. Evžen Tošenovský Dr. h. c. hejtman Moravskoslezského kraje.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
mapový aplikační server
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Informační systém sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
Význam propojení chemické a zdravotnické legislativy v oblasti chemických hrozeb MUDr. Michael V í t, PhD Centrum hygieny práce a pracovního lékařství.
Aktualizace ZÚR PK Krajský úřad Plzeňského kraje
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Ing. Jana Vanková, Ing. Václav Komárek Přístup k zákonu o prevenci závažných havárií v podmínkách Moravskoslezského kraje Ing. Jana Vanková, Ing. Václav Komárek

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje Osnova: Bezpečnostní dokumentace Informování obyvatelstva Informace o závažných haváriích Kontroly Vazba na územní a stavební řízení Zóny havarijního plánování Vnější havarijní plány

skupina A skupina B Zařazení dle PZH: 12 x skupina A 13 x skupina B Počty v MSK:

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 1. Bezpečnostní dokumentace Skupina A Bezpečnostní program (nově posudek) Plán fyzické ochrany Skupina B Bezpečnostní zpráva (nově posudek) Podklady pro stanovení ZHP a vnějšího havarijního plánu Vnitřní havarijní plán Plán fyzické ochrany Lhůta pro posudek 60 dnů, může být prodlouženo o 30 dní ve slož. Přip. KÚ rozhodne do 45 dnů Veřejné projednání – 15 dní na zveřejnění, 30 dní přístupné veřejnosti Vyjádření dotčených orgánů 60 dní Posouzení rizik – posudek na 2x???? AKTUALIZACE Stávající provozovatelé – do 1 roku Provozovatelé, u kterých se změní podmínky – návrh na zařazení a posouzení rizik do 1 roku, bezpečnostní dokumentace do 2 let

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 2. Informování obyvatelstva KÚ ve spolupráci s HZSK a provozovatelem zpracuje pro objekty A i B informaci a tu zpřístupní dálkově (internet KÚ, HZSK) Pro objekty B vydáván a distribuován leták (1 x za 5 let) Přístupný rovněž na internetu KÚ a HZSK

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 3. Informace veřejnosti o vzniku a dopadech závažné havárie Po závažné havárii - informace o vzniku, dopadech a nápravných opatřeních – KÚ zpracuje, projedná v bezpečnostní radě kraje a zpřístupní dálkově „KÚ ve spolupráci s HZSK zpracuje doporučení pro provozovatele týkající se budoucích preventivních opatření, která nejsou uvedena v konečné zprávě o vzniku a dopadech závažné havárie, a která mohou vést ke zlepšení prevence závažné havárie.“ Vazba na specifické zákony (např. zákon o požární ochraně, zákoník práce, trestní řád) a spolupráce mezi KÚ a ostatními orgány, např. s Policií ČR,  hasičským záchranným sborem, českou inspekcí životního prostředí a inspektorátem práce Konečná zpráva o vzniku a dopadech ZH – do 3 měsíců KÚ 30 dní (správní řád) na vydání rozhodnutí o schválení konečné zprávy

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 4. Kontroly Česká inspekce životního prostředí společně s orgány integrované inspekce (OIP, ČBÚ, KHS, HZS, KÚ) Objekty B – 1 x za rok Objekty A – 1 x za 3 roky ČIŽP může stanovit četnost kontrol odchylně – roční plán kontrol na základě systematického posuzování nebezpečí závažné havárie u jednotlivých objektů (zohlední informace z výsledků předešlých kontrol) Bez lhůt, trvá jen posudek

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 5. Vazba na územní řízení KÚ je dotčeným orgánem při projednávání územně plánovací dokumentace, v územním řízení, příp. ve stavebním řízení Předpoklad – KÚ bude vydávat závazné stanovisko – podklad pro vydání rozhodnutí v územním či stavebním řízení K posouzení rizik – posudek (jako k bezpečnostní dokumentaci) POZOR na průtahy v řízení Bez lhůt, trvá jen posudek

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 5. Vazba na územní řízení HZS je dotčeným orgánem v územním a stavebním řízení z hlediska ochrany obyvatelstva, HZSK k: zásadám územního rozvoje – navrhuje ochranu území před vlivy NL skladovaných na území územnímu plánu obce – navrhuje plochy, kde jsou stanoveny zóny havarijního plánování regulačnímu plánu – uplatňuje požadavky na pozemky a požadavky na jejich využití pro opatření vyplývající z určení ZHP Nejsou definovány požadavky, které mohou být na území ZHP uplatňovány

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 6. Zóny havarijního plánování „Území v okolí objektu, ve kterém jsou uplatňovány požadavky ochrany obyvatelstva a požadavky územního rozvoje z hlediska havarijního plánování formou vnějšího havarijního plánu.“ 13 provozovatelů skupiny B 8 ZHP, pro které je vypracován vnější havarijní plán Společný vnější havarijní plán více provozovatelů ZHP v areálu pro který je zpracován vnitřní havarijní plán ZHP v území bez zástavby

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 6. Zóny havarijního plánování Stanovuje KÚ ve spolupráci s HZSK Není legislativní povinnost, ale dohoda HZSK je „koncovým uživatelem“ ZHP Společnou dokumentací jsou Bezpečnostní zpráva, vč. posouzení rizik, vnitřní havarijní plán a Podklady Vnitřní havarijní plán a Podklady budou nově předkládány rovněž HZSK Důraz na grafické znázornění ZHP Zpřístupnění na krajském geoportálu

Zóna havarijního plánování BorsodChem MCHZ, s.r.o. chemický podnik, skladování a stáčení toxického amoniaku. Informační leták pro obyvatelstvo zde

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 6. Zóny havarijního plánování Podzemní zásobníky plynů Na území MSK: PZP Třanovice a PZP Štramberk Zahájena spolupráce s provozovatelem Zpracování GIS podkladů GIS podklady jako součást datového skladu HZS ČR Zapracování pro účely operačního řízení Cvičení havarijní připravenosti Bodová vrstva s atributy: Souřadnice Bezpečnostní zóna Typ armatury Odorizace Přítomnost methanolu Další atributy – vedení VN, VVN, přístupnost pro JPO, dostupnost vody

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 6. Zóny havarijního plánování ZHP pro podzemní zásobníky plynů 250 m od areálu s povrchovou technologií PZP 80 m kolem těžebních sond s tlakem do 10 MPa 150 m u těžebních sond s tlakem nad 10 MPA Vazba na energetický zákon – bezpečnostní pásmo Za zónu havarijního plánování jsou považovány všechny „kružnice“ nad jedním dobývacím prostorem

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 6. Zóny havarijního plánování

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 7. Vnější havarijní plány Zpracovává HZSK Bezpečnostní rady (BR MSK a BR ORP) projednaly způsob zpracování – určeni garanti Přístupný na internetu pro registrované uživatele KÚ zajišťuje veřejné projednání a připomínkování návrhu Schvaluje starosta ORP / hejtman KÚ

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 7. Vnější havarijní plány Provozovatel spolupracuje s HZSK, KÚ na zajištění havarijní připravenosti, informování veřejnosti a preventivně výchovné činnosti v oblasti vymezené vnějším havarijním plánem Po projednání s HZSK provozovatel pořizuje, udržuje a provozuje koncové prvky varování v ZHP Aktualizace vnějších havarijních plánů Plán varování a informování obyvatelstva Plán zásahu složek IZS Plán komunikace s veřejností a hromadnými informačními prostředky Dohody s provozovateli skupiny B Vymezen předmět spolupráce a finančního spolupodílu

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 7. Vnější havarijní plány HZSK bude mít možnost vyžadovat podklady pro vnější havarijní plán od provozovatelů Provozovatelé objektů zařazených do skupiny B, které jsou umístěny ve společném vymezeném prostoru, mohou na základě společné dohody zpracovat vnitřní havarijní plán společně

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje 7. Vnější havarijní plány Rozsáhlý dokument s řadou plánů konkrétních činností HAVARIJNÍ KARTY pro zásah složek IZS Verze pro OPIS, verze pro zasahující složky Elektronické verze i v tabletech JPO

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje Bezpečnost je náš společný zájem

Přístup k zákonu o PZH v podmínkách Moravskoslezského kraje Děkujeme za Vaši pozornost  Ing. Václav Komárek Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Tel: 950 739 243 E-mail: vaclav.komarek@hzsmsk.cz Ing. Jana Vanková Moravskoslezský kraj – Krajský úřad Tel: 595 622 689 E-mail: jana.vankova@kr-moravskoslezsky.cz