UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní finanční výkazy
Advertisements

Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA Účetní jednotka musí na konci každého účetního období sestavit účetní závěrku. Před jejím sestavením musí proběhnout řada prací včetně.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Účetní závěrka a uzávěrka
Základní nástroje a metody vedení účetnictví pro podnikatele
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
Finanční řízení podniku
Účetnictví.
Oceňování majetku a závazků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Účetní uzávěrka Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
FINANCE 2014/2015.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závěrka ve fiktivní firmě.
Účetní uzávěrka a závěrka „23“
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Účetní zápisy a účetní knihy
Základy účetnictví 4. přednáška.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_281.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE122 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Úvod do účetnictví.
Úvod Obsahem této prezentace bude účtování o rozdělení výsledku hospodaření. Jde o každoroční účetní operaci, kdy společnost po uzavření účetnictví musí.
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
1/3 ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
Devátá přednáška z UCPO
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Základy účetnictví 3. přednáška.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Rozvahové a výsledkové účty
Jednoduché účetnictví
Finanční výkazy obchodních společností
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.19 RočníkDruhý.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová. Úkolem účetnictví je: sledovat stav a pohyb majetku a zdrojů majetku (tj. odpovídat na otázku: Jaký majetek má účetní.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – I.část
Účetní systémy 1 3. přednáška.
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová
Účetní uzávěrka a závěrka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Účetnictví Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ

Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)

Uzavírání účetního období Zahrnuje posloupnost prací, které zabezpečují 1.Správnost a úplnost údajů zaúčtovaných do účetních knih (tedy věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví) 2.Výpočet a zúčtování daně z příjmů 3.Uzavření účetních knih (deníku, hlavní knihy, knih analytických a podrozvahových účtů) 4.Vyhotovení účetních výkazů 5.Zajištění bilanční kontinuity

Ad 1) Správnost a úplnost údajů Musí být provedeno: Inventarizace, zaúčtování inventarizačních rozdílů, zaúčtování opravných položek Inventarizace, zaúčtování inventarizačních rozdílů, zaúčtování opravných položek Časové rozlišení nákladů a výnosů, příjmů a výdajů Časové rozlišení nákladů a výnosů, příjmů a výdajů Zaúčtování dohadných položek (aktivních i pasivních) Zaúčtování dohadných položek (aktivních i pasivních) Přecenění vybraných majetkových složek na reálnou hodnotu (v případě vybraných cenných papírů) Přecenění vybraných majetkových složek na reálnou hodnotu (v případě vybraných cenných papírů)

Ad 1) Správnost a úplnost údajů Zaúčtování kursových rozdílů (pohledávky, závazky, podíly, cenné papíry, ceniny a peněžní prostředky v cizích měnách se ke konci rozvahového dne přepočítávají na hodnotu odpovídající kursu ČNB; vzniknou kursové rozdíly a ty se projeví jako kursové ztráty nebo kursové zisky) Zaúčtování kursových rozdílů (pohledávky, závazky, podíly, cenné papíry, ceniny a peněžní prostředky v cizích měnách se ke konci rozvahového dne přepočítávají na hodnotu odpovídající kursu ČNB; vzniknou kursové rozdíly a ty se projeví jako kursové ztráty nebo kursové zisky)

Ad 2) Výpočet a zúčtování daně z příjmů Transformace výsledku hospodaření na daňový základ probíhá mimo systém účetnictví Transformace výsledku hospodaření na daňový základ probíhá mimo systém účetnictví Na základě daňových zákonů je stanovena daň z příjmů z běžné činnosti splatná (účet 591) a daň z příjmů z mimořádné činnosti splatná (účet 593) Na základě daňových zákonů je stanovena daň z příjmů z běžné činnosti splatná (účet 591) a daň z příjmů z mimořádné činnosti splatná (účet 593) Daň z příjmů je zaúčtována do účetního systému Daň z příjmů je zaúčtována do účetního systému

Ad 3) Uzavření účetních knih Nejdříve je třeba ověřit formální správnost účetnictví; je třeba sestavit předvahu Nejdříve je třeba ověřit formální správnost účetnictví; je třeba sestavit předvahu

Ad 3) Uzavření účetních knih Postup při uzavírání účetních knih: Zjistit obraty stran MD a D všech účtů Zjistit obraty stran MD a D všech účtů Zjistit konečné zůstatky (stavy) všech aktivních a pasivních účtů a nákladových a výnosových účtů Zjistit konečné zůstatky (stavy) všech aktivních a pasivních účtů a nákladových a výnosových účtů Uzavřít všechny účty pomocí účtů 702 a 710 Uzavřít všechny účty pomocí účtů 702 a 710 Zjistit výsledek hospodaření účetního období a zisk zúčtovat předpisem 710/702 a ztrátu 702/710 Zjistit výsledek hospodaření účetního období a zisk zúčtovat předpisem 710/702 a ztrátu 702/710

Ad 4) Vyhotovení účetních výkazů Účetní výkazy jsou Rozvaha Rozvaha Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Příloha (ta obsahuje přehled o peněžních prostředcích a o změnách vlastního kapitálu) Příloha (ta obsahuje přehled o peněžních prostředcích a o změnách vlastního kapitálu)

Ad 5) Zajištění bilanční kontinuity Mezi účetními obdobími je třeba zajistit bilanční kontinuitu: majetek a závazky přecházejí do dalšího účetního období Mezi účetními obdobími je třeba zajistit bilanční kontinuitu: majetek a závazky přecházejí do dalšího účetního období Konečné zůstatky rozvahových účtů jsou převedeny do dalšího období jako počáteční zůstatky daných účtů Konečné zůstatky rozvahových účtů jsou převedeny do dalšího období jako počáteční zůstatky daných účtů Účty hlavní knihy se v novém období otevírají pomocí účtu 701 Účty hlavní knihy se v novém období otevírají pomocí účtu 701 Výsledek hospodaření minulého účetního období je převeden na účet 431 a je předmětem rozdělení Výsledek hospodaření minulého účetního období je převeden na účet 431 a je předmětem rozdělení