Hospodářský mechanismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh a jeho zákonitosti.
Advertisements

Peníze a cena Milena Tichá
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
Makroekonomie a hospodářská politika
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tržní hospodářství I. Petr Machala.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Formování trhu Základní elementy trhu.
Mechanismus hospodářské koordinace
Charakteristika tržního systému Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Úvod do marketingu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Exponenciální rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Trh Pavel Šuranský.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Trh a jeho fungování Milena Tichá
Veřejnosprávní činnost
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
VY_32_INOVACE_08/3/3 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Test z ekonomiky Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Vzájemná poloha dvou kružnic
Hospodářské cykly ekonomiky
Monetární (měnová) politika
Nezaměstnanost.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Příprava na lomené výrazy
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Obecná ekonomie 2.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Základní ekonomické systémy. K čemu slouží? Aby lidé přežili, musí spojit své síly a efektivně využívat dostupné zdroje Ekonomický systém se stále mění.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Ekonomika– národní hospodářství
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
MIKROEKONOMIKA Formování trhu Základní elementy trhu.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Volba budoucího povolání
Příprava na lomené výrazy
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název učebního materiálu
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Hyperoskulační kružnice hyperboly
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Desetinná čísla (1) Základní pojmy
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Transkript prezentace:

Hospodářský mechanismus Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Hospodářská koordinace Koordinace celého systému ekonomiky znamená uvést do souladu jednotlivé části hospodářství. Vynakládání zdrojů by mělo být vždy účelově vázané. Hospodářská koordinace znamená vyrábět výrobky k uspokojování potřeb obyvatel. Hospodářská koordinace nutí výrobce k efektivní výrobě vzhledem ke vzácnosti zdrojů a rostoucí spotřebě celé společnosti.

Vztah zdrojů a potřeb Zdroje Hospodářský mechanismus Statky Potřeby FUCHS, Kamil: Mikroekonomie. Brno : ESF, 1991. ISBN 80-210-2191-8.

Principy fungování hospodářského mechanismu Tržní systém (cenový) – je založen na vzájemném ovlivňování nabídky, poptávky a ceny = tržní mechanismus. Tržní (cenový) systém je založen na horizontální koordinaci. Subjekt rozhoduje o tom co si koupí a za kolik peněz, podle toho výrobci buď vyrábějí anebo omezí výrobu. Trh si sám reguluje efektivnost výroby směrem k potřebám jednotlivých subjektů na trhu.

Příkazový systém – je využíván v centrálně plánovaných ekonomikách, jsou prosazovány zájmy určitého okruhu lidí. Příkazový systém je založen na vertikální koordinaci Významnou roli sehrává státní forma vlastnictví – stát vlastní výrobní podniky a centrálně plánuje co se bude vyrábět, pro koho a za kolik peněz. Z výkonů lepších podniků se přerozdělují finanční zdroje pro slabší subjekty a ekonomické prostředí se stává neefektivní.

Tradiční systém – tento systém byl nejvíce využíván do období průmyslové revoluce. Výroba přechází z generace na generaci, využívají se tradiční postupy při výrobách. Tento tradiční systém výroby se u specifických výrobků využívá v ekonomikách dodnes. 6

ÚKOLY Co si představuješ pod pojmem hospodářská koordinace? Na jakém principu je založen tržní systém? Jaké nevýhody má „příkazový systém“ ekonomiky? Jak se nazývá systém, kdy se výroba předává z generace na generaci? Zamysli se, jestli znáš ze svého okolí nějakou tradiční výrobu a zda má smysl tradiční výrobu udržovat?

LITERATURA STRECKOVÁ, Yvonne; MALÝ, Ivan a kol.: Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-112-6. REKTOŘÍK, Jaroslav a kol.: Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s. r. o., 2002. ISBN 80-86119-60-2. FUCHS, Kamil: Mikroekonomie. Brno : ESF, 1991. ISBN 80-210-2191-8. FUCHS, Kamil: Pojmy a osobnosti ekonomie ve vzájemných souvislostech. Brno : Tisk OL Print, 2000. ISBN 80-210-2268-X.