Online svépomocný program pro osoby závislé na internetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Advertisements

Iluze a realita virtuálních přátelství klíč k sociálním problémům PhDr. Vojtěch Bednář
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Projekt „Dokážu to“ a Cena Kiron
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Ambulance dětské a dorostové adiktologie
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Sociální patologie SCPT SCPA
Návykové látky, závislosti
Nové přístupy k léčbě závislostí
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Domácí násilí v praktické rovině
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Duševní zdraví a psychohygiena
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Deprese Diagnostika a léčba
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_AJ_CM Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Internet široký a bystrozraký Petr Novák - Computer Help.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Jana Hájková. * Obrázky určené k popisu a srovnání * Soubor otázek k diskusi na dané téma * Jednotlivé otázky s ukázkami slovní zásoby * Zadání konverzační.
Lidé na internetu: jaké jsou možné zisky a rizika?
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdraví a internet Alena Černá PSY279.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE TÉMATA JEDNOTLIVÝCH PŘEDNÁŠEK: – úvod do poradenské psychologie – poradenský proces, PSDG v PPS – poradenství.
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Think Tanks in the Czech Republic Martin Bajtler.
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
CV FHS Fakultní setkání, Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Zdraví a internet Alena Černá PSY279.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Závislost na internetu
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Filozofie ošetřovatelství
Projekt Poradenství v Libereckém kraji
Specifika léčby dospělých dětí alkoholiků
Vzor posteru autorů z PK, nastaven rozměr 80x100 cm
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
VYUŽITÍ PŘÍSTUPU EHEALTH V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Programy pro pachatele domácího násilí
Transkript prezentace:

Online svépomocný program pro osoby závislé na internetu AT konfrence 2011 Novák, P., Holcnerová, P., Nevoralová, M. Vacek, J.

Závislost na internetu Léčba závislosti na internetu Obsah prezentace Závislost na internetu Léčba závislosti na internetu Svépomocný program Online svépomocný program 12/4/17

Závislostní chování na internetu Fenomén závislostního chování na internetu poprvé popsán K. S. Young (1996). V Číně a Jižní Koreji je závislostní chování na internetu považováno za jednu z nejvážnějších hrozeb veřejného zdraví (Block, 2008). Diagnostická kritéria navržena do DSM-V, nebyla zařazena (Grohol, 2007). Stále nejednotné vymezení problému (závislost, porucha sama o sobě, symptom). Online svépomocný program 12/4/17

Vymezení pojmu Nadměrné používání internetu, které s sebou přináší do života jedince psychologické, sociální, pracovní nebo školní komplikace (Beard & Wolf, 2001). Online svépomocný program 12/4/17

Druhy závislosti na internetu Závislost na online hrách Závislost na online komunikaci Závislost na stránkách s pornografickým obsahem Online gambling (Šmahel et al., 2009) Online svépomocný program 12/4/17

Dimenze závislosti na internetu Význačnost Změny nálady Tolerance Odvykací příznaky Konflikt Relaps (Griffiths, 2000) Online svépomocný program 12/4/17

Diagnostika dle K. S. Youngové Základní příznaky: zaujetí internetem potřeba používat internet ve stále delších časových úsecích opakovaná neúspěšná snaha o kontrolu neklid nebo podrážděnost překračování původně plánovaného času připojení Zároveň alespoň jeden z následujících příznaků: riskování ztráty důležitého vztahu nebo příležitosti v kariéře lhaní členům rodiny, terapeutům nebo dalším osobám používání internetu jako způsob útěku od problémů nebo snaha zbavit se dysforické nálady (Beard & Wolf, 2001) strana 7 Online svépomocný program 12/4/17

Prevalence Zahraniční (např. Aboujaoude et al, 2006; Bakken et al., 2009; Zhang et al., 2008): 6 % až 10 % VŠ studenti 0,3 – 3% obecná populace ČR (Šmahel et al. 2009) : 3,4 % obecné populace 3,7 % ohroženo 23 % populace 12-15 let (v obou kategoriích) Online svépomocný program 12/4/17

Léčebné přístupy Farmakoterapie: - důkazy o účinnosti citalopramu, escitalopramu (Atmaca, 2007; Sattar & Ramaswany, 2004) Psychoterapie: - KBT (Young, 2007), terapie realitou (Kim, 2008) Svépomoc: - manuál pro uživatele (Young, 1998) - online svépomocná skupina www.internetaddiction.com strana 9 Online svépomocný program 12/4/17

http://poradna.adiktologie.cz/ strana 10 Online svépomocný program 12/4/17

Online svépomocný program Online program Motivační fáze Fáze změny Prevence relapsu Poradenství Online adiktologická poradna strana 11 Online svépomocný program 12/4/17

Motivační fáze Druhy závislostního chování na internetu Jak závislostní chování na internetu vypadá? Proč na internetu trávím tolik času? Co negativního může závislostní chování na internetu přinést? Co pozitivního mi změna závislosti na internetu přinese? Model procesu změny strana 12 Online svépomocný program 12/4/17

Fáze změny Jakým způsobem chci své závislostní chování změnit? Deník strana 13 Online svépomocný program 12/4/17

Prevence relapsu Co je to relaps a proč je třeba mu věnovat pozornost? Model relapsu Nerovnováha životního stylu Chyby v myšlení Vysoce rizikové situace Psychologické pasti strana 14 Online svépomocný program 12/4/17

Použitá literatura Online svépomocný program 12/4/17 Aboujaoude E., Koran L. M., Gamel N., Large M. D., & Serpe, R. T. (2006). Potential markers for problematic Internet use: a telephone survey of 2,513 adults. CNS Spectrums, 11(10), 750-53. Atmaca, M. (2007). A case of problematic internet use successfully treated with an SSRI-antipsychotic combination. Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry , 9, 961-2. Bakken I. J., Wenzel, H.G., Götestam, K. G., Johansson, A., & Øren, A., (2009). Internet addiction among Norwegian adults: A stratified probability sample study. Scandinavian Journal of Psychology, 50(2), 121-127. Beard, K. W., & Wolf, E. M. (2001). Modification in the Proposed Diagnostic Criteria for Internet Addiction. Cyberpsychology & Behavior, 4, 377 – 383. Block, J. J. (2008). Issues for DSM-IV: Internet addiction. American Journal of Psychiatry, 163, 306 – 607. Griffiths, M. (2000). Does Internet and computer „addiction“ exist? Some case study evidence. Cyberpsychology & Behavior, 3, 211-218. Grohol, J. M. (2007). Video Games No Addiction For Now [Electronic Version]. PsychCentral, 2007. Retrieved 1st November, 2008 from http://psychcentral.com/news/2007/06/26/video-games-no-addiction-for-now/ Kim, J. U. (2008). The effect of a R/T group counseling program on the Internet addiction level and self-esteem of Internet addiction university students. International Journal of Reality Therapy, 27, 4-12. Sattar, P., & Ramaswamy, S. (2004). Internet gaming addiction. Canadian Journal of Psychiatry. 49, 869-70. Šmahel, D., Vondráčková, P., Blinka, L., & Godoy-Etcheverry, S. (2009). Comparing Internet addiction in the Czech Republic, Chile and Sweden. In: G. Cardosso, A. Cheong, J. Cole. World Wide Internet: Changing Societies, Economies and Cultures. Macao: University of Macau, 2009. p. 544-582. Young, K. S. (1996). Internet addiction: The emergence of a new clinical disorder. Cyberpsychology & Behavior, 1, 237–244. Young, K. S. (1998). Caught in the Net: how to recognize the signs of Internet addiction—and a winning strategy for recovery. New York: Wiley. Young, K. S. (2007). Cognitive-Behavioral Therapy with Internet Addicts: Treatment outcomes and implications. CyberPsychology & Behavior, 10, 671-679. Zhang, L.,  Amos, C.,  & McDowell, W. C. (2008). A comparative study of Internet addiction between the United States and China. CyberPsychology & Behavior, 11, 727-729. Online svépomocný program 12/4/17

Děkuji za pozornost. PhDr. Petr Novák novak@adiktologie.cz Centrum adiktologie PK 1. LF a VFN Univerzita Karlova v Praze Ke Karlovu 11 / 120 00 Praha 2  Grantová podpora: FRVŠ č. 1631/2010 strana 16 Online svépomocný program 12/4/17