‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Výtvarné umění v 19. století II.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0760BED
Malířské proudy a směry 20. století (Díl 2.)
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Surrealismus, Čechy 20. století. Nejznámější představitelé Jindřich Štýrský Toyen – vl. Jménem Marie Černínová Václav Tikal a Václav Zykmund /Ra Mikuláš.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Přehled nejvýznamnějších malířů
32_09_19: Kapitoly z teorie výtvarné tvorby - Surrealismus
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Obrazotvornost či představivost
Moderní umělecké směry v literatuře
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_758_SURREALISMUS TÉMA: Surrealismus ve.
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
SURREALISMUS Jana Bobčíková.
Symbolismus Název školy
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
orig. =by=Beleven= corp. 2007
Surrealismus Vznikl ve Francii
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
Poezie ve světové literatuře
Umělecké směry 20. století
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
André Breton Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Surrealismus Název školy
SURREALISMUS.
3. Kompozice ve výtvarném umění
Surrealismus.
Symbolismus.
Futurismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05C_18_Surrealismus I TEMA:Historie.
Surrealismus Charakteristika uměleckého směru ve výtvarném umění.
Pavel Volín Michal Vachoušek Markéta Fraňková Markéta Hanzlíčková.
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ POEZIE- UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Michal Oblouk. POZNÁVÁNÍ A VNÍMÁNÍ informace o světě kolem sebe získáváme prostřednictvím smyslových orgánů VNÍMÁNÍ = percepce, zachycuje to, co.
DADAISMUS, SURREALISMUS a Marcel Duchamp. vůdčí osobnosti dadaismu– básník Tristan Tzara, Hans Arp, Kurt Schwitters, Max Ernst, Man Ray, Marcel Duchamp,
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Malířské proudy a směry 20. století (Díl 2.)
Recepce a interpretace UD Vrstvy UD
Umění nakupuje u vetešníka
AVANTGARDNÍ SMĚRY.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Meziválečná poezie a drama
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SURREALISMUS © Pavel Trtílek, 2009.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Dějiny psychologie současná psychologie.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního umění. Jeho výtvarný projev těží především z obrazotvornosti snů, přeludů, podvědomí a intuice. Tento směr patří k proudu imaginativního umění. Jeho výtvarný projev těží především z obrazotvornosti snů, přeludů, podvědomí a intuice. André BRETON

Tento směr odstartoval v roce 1924 francouzský básník André Breton, když vydal ‚,První manifest surrealismu‘‘ Nadrealisté chtěli protrhnout hranice Nadrealisté chtěli protrhnout hranice mezi vnitřními a vnějšími světy. Osvobodit nevědomí a uvést ho do souladu s vědomím. Chtěli tak změnit způsob uvažování a vnímání lidí. mezi vnitřními a vnějšími světy. Osvobodit nevědomí a uvést ho do souladu s vědomím. Chtěli tak změnit způsob uvažování a vnímání lidí.

25 S.Dali, Stálost paměti

26 R. Magritte, Říše světel

27 J. Miró, Zlato na azuru oblohy

Představitelé: André MASSON Joan MIRÓ Max ERNST Yves TANGUY Salvador DALÍ René MAGRITTE v Čechách: Jindřich ŠTÝRSKÝ TOYEN