Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Vymezení a pojetí sociální práce
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Pojetí lidského kapitálu a jeho formování
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Projekt Rovné šance – Možnost informované volby je finančně podpořen z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Komunitní a otevřená škola
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
ZÁMĚRY VÝZEV OP VVV IMPLEMENTACE MAP I MAP II
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Bc. Magdalena Zábranská
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Tisková konference
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Rozvoj inovací v EU.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Aktuální informace o projektu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
11. září 2018 Místní akční plán vzdělávání pro Bruntálsko II
Transkript prezentace:

Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR

Zajištění spravedlivého přístupu ústředním tématem vzdělávacích politik Právo na vzdělávání je jedním ze základních lidských práv a je zakotveno ve většině ústav vyspělých zemí. Přístup k naplnění tohoto práva by měl být pro všechny občany stejný. Plné využití potenciálu každého jedince vede k vyšší ekonomické produktivitě celé společnosti. Péče o vzdělání všech přináší nemalé finanční úspory na sociálních dávkách, sociálních službách, zdravotních výdajích, snížené kriminalitě. Nedostatečná integrace menšin a zvyšující se migrace ohrožují soudržnost společností, spravedlivé vzdělání je jedním z klíčových nástrojů pro řešení tohoto problému.

Spravedlnost a inkluzivita Každému je umožněno rozvinout maximálně svůj potenciál. Žádné společenské skupiny nejsou v přístupu ke vzdělávání znevýhodněny, vzdělávací příležitosti jsou co možná nejméně ovlivněny takovými faktory, jako je pohlaví, socio-ekonomický status, národnost, apod., které jedinec nemůže ovlivnit. Každý občan získává základní vědomosti a dovednosti, které zaručí, že mu cesta ke vzdělávání bude otevřena v průběhu celého života.

Spravedlivé vzdělávání se nejlépe realizuje prostřednictvím společného vzdělávání všech dětí Země, které nerozdělují děti, mají v průměru lepší výsledky než země, které tak činí. Výzkumy ukazují, že rozdělování dětí do výběrových a nevýběrových škol škodí slabším žákům, a poskytují rozporuplné výsledky ve vztahu k žákům nadaným. Výzkumy ukazují, že vzdělanější a movitější rodiče si vždy jsou schopni zajistit pro své děti lepší vzdělávací příležitosti bez ohledu na jejich nadání Společné vzdělávání posiluje soudržnost společnosti a odbourává předsudky a stereotypy.

Klíčové aspekty inkluzívního vzdělávání Předškolní péče Diferenciace Výběr školy Opakování ročníku Výukové metody Podpůrné služby Struktura systému vyššího středního vzdělávání Financování Monitoring Podpora menšin a přistěhovalců

Situace v ČR Národní program rozvoje vzdělávání v ČR (2001) si klade za prvořadý cíl umožnit maximální rozvoj různorodých schopností všech jedinců v souladu s principem spravedlivosti Navrhuje řadu opatření, která vedou na společné vzdělávání: –Zrušení zvláštních škol –Postupný útlum víceletých gymnázií –Sbližování programů středních odborných škol a gymnázií –Individualizace vzdělávání prostřednictvím disponibilních hodin –Posílení poradenství –Zvýšení docházky děti ze sociálně a kulturně znevýhodněného prostředí do předškolního vzdělávání –Zvýšení účasti dětí ze sociálně a kulturně znevýhodněného prostředí na mimoškolních vzdělávacích aktivitách Nestanovuje však žádné indikátory a monitoring

Diferenciace (PISA 2006)

Výběr školy – důležitá úloha bydliště (PISA 2006)

ČR patří k zemím s vysokou závislostí výsledků na rodinném zázemí V PISA 2006 byla ČR zemí s nejvyšším přírůstkem výsledku s jednotkovým nárůstem hodnoty indexu sociálního a ekonomického statusu v matematice a čtenářské gramotnosti

Rozdíly ve výsledcích žáků různých typů škol v ČR (PISA 2006)

Rozdíly mezi školami v ČR (koeficient mezitřídní korelace PISA)

Zastoupení žáků na dílčích úrovních způsobilosti (PISA 2000, 2006)

Vývoj výsledků žáků ZŠ a víceletých gymnázií (čtenářská gramotnost, PISA 2000, 2006)

Co s tím? Situace je v mezinárodním srovnání extrémní Data z posledních let ukazují, že se rozdíly dále zvyšují Dále se (nekontrolovaně) zvyšuje diferenciace systému Společnost není dostatečně informována, nepovažuje tento vývoj za alarmující a obává se jednotné školy Zahraniční zkušenosti ukazují, že efektu v této oblasti je možno dosáhnout jen komplexními zásahy ???????????????