1 Aktuální otázky v oblasti veřejných služeb v přepravě cestujících seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 12. května 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROJEKT ŽIVÁ NÁDRAŽÍ PREZENTACE PROJEKTU INFORMACE O MOŽNOSTECH ÚČASTI
Advertisements

4. železniční balíček 1.
Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 19. května
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Projekty EOC v ČR v období
Zelená kniha – Koncepce veřejné dopravy seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 19. května
Vize spolupráce s regiony
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Smluvní zajištění Pražské integrované dopravy
Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. Dvacet let působení v regionu Tak trochu jiná dráha.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Členění území naší vlasti
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa Bílá kniha Koncepce veřejné dopravy seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Členění území naší vlasti
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
1 Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 16. května 2016.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Legislativa v dopravě ČR Ing. Tomáš Matras,
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
Setkání s hejtmanem Most, Obsah setkání – aktuální témata  Doprava v Ústeckém kraji – souběhy tratí a řešení  Cestovní ruch v Ústeckém.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa JUDr
Prohlášení o dráze Jiří Černý 11. setkání s dopravci, Praha,
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
o ochraně přírody a krajiny
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Členění území naší vlasti
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 14. května
UZAVÍRÁNÍ SMLUV O VEŘEJNÝCH SLUŽBÁCH V PŘEPRAVĚ CESTUJÍCÍCH
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Financování silnic II. a III. třídy
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

1 Aktuální otázky v oblasti veřejných služeb v přepravě cestujících seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 12. května 2013

2 Vývoj legislativy – silniční doprava Euronovela zákona o silniční dopravě (č. 119/2012 Sb., účinnost od 1. června 2012) - adaptace nařízení EP a Rady (ES) č. 1071/2009, kterým se zavádějí společná pravidla týkající se závazných podmínek pro výkon povolání podnikatele v silniční dopravě. Dopady: - 1 koncese „silniční motorová doprava“ se 4 rozsahy podnikání (osobní +/- 9 osob, nákladní +/- 3,5t) → podnikatelé s „malými“ a „velkými“ vozidly - stanoviska ke koncesi vydávají krajské úřady - lhůta pro udělení licencí se prodlužuje z 45 na 60 dní - v návaznosti na uloženou kauci je možnost zabránit v jízdě

3 Vývoj legislativy – silniční doprava Trojnovela zákona o silniční dopravě (č. 102/2013 Sb., účinnost od 1. května 2013) práva cestujících v autobusové dopravě – implementace nařízení EP a Rady (ES) č. 181/ vymezení subjektů povinností, stanovení sankcí za nesplnění ukládaných povinností a určení orgánů příslušných k jejich projednání taxislužba – provázání taxislužby a smluvní dopravy – vozidla s obsaditelností nejvýše 9 osob včetně řidiče, zvláštní odpovědnost řidičů taxislužby pracovní doba samostatně výdělečně činných řidičů – forma transpozice směrnice (ES) č. 2002/15

4 Vývoj legislativy – silniční doprava Trojnovela zákona o silniční dopravě - § 17 odst. 6 Novela vyhlášky č. 388/2000 Sb., o jízdních řádech – jednotná podoba jízdních řádů platnost do konce platnosti licence nebo do některého z vyhlášených termínů změn jízdního řádu pravidla pro autobusy na zavolání uveřejňování souhrnných a společných jízdních řádů Novela vyhlášky je připravena k zaslání do meziresortního připomínkového řízení

5 Vývoj legislativy – drážní doprava Příprava věcného záměru nového zákona o dráhách → příprava paragrafového znění zákona – termín předložení v polovině roku 2013 Tvorba nové právní úpravy provozování dráhy a provozování drážní dopravy - nezbytnost transpozice směrnice EP a Rady 2012/34/EU o vytvoření jednotného evropského železničního prostoru, např. stanovení rámce poplatků za použití dopravní cesty, zřízení nezávislého regulátora →

6 Vývoj legislativy – drážní doprava Projednávání 4. železničního balíčku v rámci orgánů EU Návrh novely směrnice 2012/34/EU institucionální oddělení správy železniční infrastruktury a poskytování dopravních služeb, kde však již existuje holding, postačí striktní záruky ochrany nezávislosti provozovatele infrastruktury → ČR s návrhem dvojího uspořádáním nesouhlasí, v EU měla by měla platit stejná pravidla. otevření trh vnitrostátní osobní železniční dopravy s možností omezit přístup na železniční infrastrukturu v případě ohrožení hospodářské vyváženosti smluv o veřejných službách – v ČR již tento segment liberalizován.

7 Vývoj legislativy – drážní doprava Projednávání 4. železničního balíčku v rámci orgánů EU Návrh novely nařízení (ES) č. 1370/2007 zavedení povinných nabídkových řízení i v oblasti železniční dopravy od prosince 2019, stávající smlouvy by měly skončit do roku 2022 – pro ČR termíny nepřijatelné, na železnici by měly být výjimky pro přímé zadání (tratě procházející modernizací, přeshraniční spoje). zúžení okruhu možných závazků veřejné služby na oblast městské aglomerace nebo venkovské oblasti – pro ČR nepřijatelné, objednává se část služeb na celostátní úrovni, což je s ohledem na geografické podmínky adekvátní.

8 Kontrola – účinnost nového zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) !!! postup při kontrole činnosti orgánů moci výkonné, orgánů územních samosprávných celků, jiných orgánů, právnických a fyzických osob postup při kontrole výkonu státní správy a při kontrole činnosti právnických osob založených nebo zřízených státem nebo územním samosprávným celkem, nejde-li o kontrolu činnosti těchto právnických osob podle předpisů soukromého práva. Kontrolní orgán při kontrole zjišťuje, jak kontrolovaná osoba plní povinnosti, které jí vyplývají z jiných právních předpisů nebo které jí byly uloženy na základě těchto předpisů.

9 Financování veřejných služeb Podmínkou pro úspěšný rozvoj veřejné dopravy je jeho stabilní finanční zajištění. Doposud je finanční rámec stanoven prostřednictvím usnesení vlády ČR č ze dne Prostřednictvím státního rozpočtu poskytnout krajům v roce 2010 dotace v souhrnné výši 2,649 mld. Kč na úhradu kompenzací ve veřejné železniční osobní dopravě. V devíti následujících letech ( ) dotace navyšovat o odpovídající přírůstek průměrného ročního indexu spotřebitelských cen v předcházejícím období. rok bez inflačního navýšení rok snížení úrovně kompenzace o 50 mil. Kč rok bez inflačního navýšení.

10 Financování veřejných služeb Výkyvy finančních prostředků určených na platbu kompenzace v čase vedou k závažným důsledkům: výpadky veřejných služeb, negativní vliv na chování obyvatelstva omezení možností dopravců investovat do vozidlového parku Z pohledu Ministerstva dopravy je nestabilita nepřijatelná a)hrozí riziko ztráty systémového charakteru objednávané dopravy b)v případě víceletých smluvních vztahů s dopravci se fakticky jedná o mandatorní výdaje na zajištění dopravní obslužnosti → doplnění finančních prostředků nebo redukce rozsahu dopravy

11 Financování veřejných služeb Předpokládaná výše dotace v roce 2013 Jihočeský kraj ,00 Jihomoravský kraj ,00 Karlovarský kraj ,00 Kraj Praha ,00 Kraj Vysočina ,00 Královéhradecký kraj ,00 Liberecký kraj ,00 Moravskoslezský kraj ,00 Olomoucký kraj ,00 Pardubický kraj ,00 Plzeňský kraj ,00 Středočeský kraj ,00 Ústecký kraj ,00 Zlínský kraj ,00 Celkem ,00

12 Financování veřejných služeb V současné době probíhá diskuze o převedení finančních prostředků z účelových dotací pro kraje do rozpočtového určení daní (RUD). Plusy: jde o čisté řešení (odpovědnost/stanovení rozsahu objednávané dopravy = rozsah financování) dojde k odstranění nestabilního systému účelových dotací Mínusy: zmizí účelová vázanost prostředků na regionální drážní dopravu - stávající smluvní závazky jsou platné většinou do roku 2019 není shoda na určení výše celkové částky, která bude alokována v rámci RUD

13 Financování veřejných služeb Výše dotací při celkovém snížení o 300 mil. Kč Nominální hodnota snížení dotací Výše dotací při celkovém snížení o 600 mil. Kč Nominální hodnota snížení dotací (rovnoměrné snížení o 11, %) (rovnoměrné snížení o 22, %) Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Kraj Praha Kraj Vysočina Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Celkem

14 Financování veřejných služeb Dálková a nadregionální železniční doprava – rok 2013 Finanční rozsah – stejně jako v roce 2012 částka 4,073 mld. Kč (bez inflačního navýšení). Bylo složité najít řešení rozsahu dopravy z hlediska finančních možností MD a požadavků ČD – dodatek smlouvy pro období platnosti jízdního řádu 2012/2013 předběžně dojednán, avšak ještě není podepsán. Finanční rámec + vývojové trendy v nákladové položce železniční dopravy → redukce vlaků dálkové dopravy ještě v průběhu platnosti jízdního řádu 2012/2013 (k 1.červenci 2013 ) → zásadní dopady do provázanosti s regionální dopravou.

15 Financování veřejných služeb VlakZDoPůvodní omezeníNové omezení 1484Třinec 15:44Praha hl.n. 20:277zrušen 1485Praha hl.n. 15:07Třinec 19:495zrušen 750Plzeň hl.n. 6:07Cheb 7:28denněx6 [27] 766Plzeň hl.n. 22:07Cheb 23:28x7zrušen 767Cheb 20:33Plzeň hl.n. 21:55dennězrušen 1168Liberec 18:28Ústí n.L. hl.n. 20:32denněL: denně, Z: Ústí n. L. hl.n. (19:28)Liberec (21:37)denněL: denně, Z: Havlíčkův Brod 5:03Brno hl.n 6:41xzrušen 690Brno hl.n. 19:21Havlíčkův Brod 20:56x7zrušen 691Havlíčkův Brod 21:02Brno hl.n 22: Kolín 21:14Ústí n.L. západ 23:05x Ústí n.L. západ 18:47Kolín 20:40x Praha hl.n. 5:47Pardubice hl.n. 7:00x61 876Pardubice hl.n. 21:00Praha hl.n. 22:15denně67 [25] 922Jihlava 5:25Jindřichův Hradec 6:41x1 [20] 924Havlíčkův Brod 7:00Jihlava 7:23denně16 [33>>] 925České Budějovice 18:10Jindřichův Hradec 19:14denněx7 925Jindřichův Hradec 19:14Havlíčkův Brod 20:58denně57 [33] 927České Budějovice 4:10Jihlava 6:33x1 [20] 926Jihlava 19:34České Budějovice 22:01denně57 [33] 830Bohumín 5:35Brno hl.n. 7:57x6x 831Brno hl.n. 6:02Bohumín 8:30x6x 661Jihlava 18:39Brno 20:36denně Brno hl.n. 19:20Jihlava 21:19x7457

16 Financování veřejných služeb Dálková a nadregionální železniční doprava – rok 2014 Finanční rozsah – předběžně jako letos částka 4,073 mld. Kč (bez inflačního navýšení) → bude značně složitější najít řešení rozsahu dopravy z hlediska finančních možností MD a požadavků ČD. Negativní vlivy - inflační navýšení za předchozí rok - požadavek ČD na vyšší přiměřený zisk -zvýšení ceny za dopravní cestu - nárůst odpisů → při stejné výši celkové kompenzace hrozí, že MD bude nuceno přistoupit až k 15 % redukci objednaného dopravního výkonu (nepokrytí 8 % celkové platby vs. určité fixní náklady ČD).

17 Nabídková řízení v dálkové dopravě Nabídková řízení v oblasti železniční dopravy jsou fakultativní. MD - postup podle vládou schváleného harmonogramu otevírání trhu veřejných služeb v dálkové železniční dopravě (usnesení vlády č. 423 z 8. června 2011). Soutěže nejsou samoúčelným cílem, pouze prostředkem na zvýšení kvality veřejné dopravy a zvýšení transparence při vynakládání veřejných prostředků (otázka určování čistého finančního dopadu v případě přímého zadání).

18 Nabídková řízení v dálkové dopravě Požadavky na zadávací dokumentaci: zachování celistvosti veřejné dopravy – stanovení základních síťových pravidel ze strany objednatele (návaznost dopravních služeb, příp. pravidla v oblasti tarifu). výstupy střednědobého plánování (bez výhledu obtížné stanovit pravidla pro plnění zakázky (pořízení investičního majetku). rozdělení rizik mezi objednatele a dopravce (netto x brutto princip smluv). využívání výpravních budov informační základna pro tvorbu nabídek požadavky na vozidlový park problematika poskytování slev a bezplatného jízdné povinnosti soutěžitelů dle zákona o veřejných zakázkách

19 Nabídková řízení v dálkové dopravě Nabídkové řízení na lince R27 Ostrava – Opava – Krnov – Olomouc ve lhůtě pro podání nabídek doručeny dvě nabídky podnět ČD na ÚOHS – návrh na zrušení soutěže zamítnut, protože v postupu zadavatele nebyla shledána pochybení. vyloučení jednoho uchazeče z důvodu nesplnění technického kvalifikačního předpokladu zrušení soutěže, protože po posouzení nabídek zbyla k hodnocení pouze jedna nabídka nabídka vůči RegioJet k přímému zavření smlouvy v intencích původní nabídky – jednání o základních předpokladech uzavření smlouvy a o detailech provozního konceptu

20 Nabídková řízení v dálkové dopravě Další nabídková řízení – v červnu 2013 materiál pro jednání vlády ČR – probíhá meziresortní připomínkové řízení Zahájení plněníLinky zahrnuté v provozním souboru 2015/2016 R 5: Praha – Ústí n.L. – Karlovy Vary – Cheb R 20: Praha – Roudnice n. L. – Ústí n.L. – Děčín 2015/2016 R 14: Liberec – Pardubice R 15: Liberec – Ústí nad Labem 2015/2016R 16: Plzeň – Most 2016/2017 R 6: Praha – Plzeň – Klatovy R 10: Praha – Hradec Králové 2017/2018 R 9: Praha – Havlíčkův Brod – Brno R 19 (R 18): Praha – Pardubice – Česká Třebová – Brno 2018/2019 R 21: Praha – Turnov – Tanvald R 24: Praha – Kladno – Rakovník 2018/2019Ex 2 (R 18): Praha – Olomouc – Vsetín (- Slovensko) / Luhačovice

21 Děkuji za pozornost Ondřej Michalčík Ministerstvo dopravy Odbor veřejné dopravy Web: