Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, 616 69 Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Sofistikované výpočtové nástroje pro koncepční návrh spaloven a jejich praktické aplikace M. Pavlas, R. Šomplák Sekce energetických systémů a simulačních.
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
Vysoké učení technické v Brně
NÁZEV DIPLOMOVÉ NEBO BAKAlÁŘSKÉ PRÁCE
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Regionální rozvojová agentura Egrensis „Partnerství pro budoucnost“ Karlovy Vary konference 14. – 15. června 2005.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
Podpora výroby energie v zařízeních na energetické využití odpadů
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Bakalářský studijní obor Stavba strojů a zařízení Obor je zaměřen zejména na dopravní a manipulační techniku a výrobní stroje. Vysoké učení technické v.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Udržitelný rozvoj služeb cestovního ruchu Zpráva o průběhu projektu v období leden – červen 2006 Valná hromada Mikroregionu Hranicko Spolufinancováno.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
JUSTÝNA Nástroj pro odhad produkce a výhřevnosti komunálních odpadů na úrovni mikroregionů 4/12/2017 just! 1 Radovan Šomplák, Lenka Zavíralová Hustopeče,
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
3. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Systém odměňování ve vybraném podniku
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Obhajoba diplomové práce
Komplexní systém hodnocení
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Praha 5. březen 2018 Milan Havel – Arnika
Odpadové hospodářství Olomouckého kraje Ing
Pracovní setkání středních škol
I. Setkání se starosty obcí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Posouzení a návrh svozových plánů odpadu
Transkript prezentace:

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO A EKOLOGICKÉHO INŽENÝRSTVÍ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Technická 2896/2, Brno Predikování budoucích nákladů za zpracování odpadů s využitím nástroje NERUDA M. Pavlas, R. Šomplák TVIP 2015, Odpadové fórum 2015, 18.3 až 20.3, Hustopeče

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Obsah Úvod a motivace Představení výpočtového nástroje NERUDA a jeho principů Ukázkové výpočty pro podporu realizace projektů na úrovni ČR, regionů, mikroregionů

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Náklady na zpracování SKO (kč/t) Zdroj: IURMO, Hodnocení nákladů na hospodaření s odpady v obcích 2014

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Náklady na zpracování KO SKO 2300 Kč/t Sklo 1500 Kč/t Papír 4500 Kč/t Plasty 7500 Kč/t Zdroj: IURMO, Hodnocení nákladů na hospodaření s odpady v obcích 2014

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno 1. Cíl, strategie  2. Podmínky  3. Realizace V jaké fázi se nachází ČR?

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Mají aktéři dostatek informací pro úspěšnou realizaci záměru? Dnes ale platím 1400 Kč/t Investor (budoucí provozovatel) Konkrétní situace Uzavírání kontraktů na zpracování odpadů Starosta (producent) Váš odpad v roce 2025 zpracujeme za 2500 Kč/t

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Predikování budoucích cen za zpracování Analýza nutná z pohledu producenta i investora Klíčové vstupy pro studie proveditelnosti (výnosnost, rizika apod.) Definování strategie vyjednávání Koho oslavit a jakou cenu nabídnout (z pohledu investora ) Dopady pasivního přístupu (z pohledu producenta ) Prezentace účelnosti svazků původců, stanovení spravedlivé ceny v rámci svazku, návrh metodiky přefakturování ( producent ) Podpora uzavírání kontraktů (parametrizace)

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno 8

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno NERUDA - Svozová (transportní) optimalizační úloha Spalovny Skládky Spoluspalování Skládkovací poplatek ? Princip transportní úlohy Geografický podklad Poplatek na bráně Cíl: dosažení minimálních nákladů na zpracování odpadu

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výpočtový postup v rámci nástroje NERUDA Kapacitní řešení: C EVO,CZE,MIN C EVO,CZE, STRED C EVO,CZE,MAX Cena v zahraničí Produkce zbytkových odpadů

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Agregovaná data (Projekt MPO-Efekt 2014) scénáře T2-I2-P2 scénáře T1-I1-P2 Histogram průměrných nákladů na zpracování 1t odpadů v zařízeních EVO (bez dopravy)

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Regionální variabilita (Projekt MPO-Efekt 2014)

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Analýza svozových oblastí a podpora přípravy kontraktů (úvod) Ilustrace problému – potenciální konkurence

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Analýza svozových oblastí a podpora přípravy kontraktů (příklad) Posuzované zařízení

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Účelnosti svazků původců, stanovení spravedlivé ceny v rámci svazku, návrh metodiky přefakturování Pro tato ORP je posuzované zařízení nejlepší variantou Pro tato ORP by byla výhodnější realizace jiného projektu

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Analýza z pohledu jediného producenta Možné varianty nakládání s SKO pro konkrétní ORP (ceny bez dopravy)

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Závěr 17

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Děkuji za pozornost a těšíme se na spolupráci s Vámi! Ing. Martin Pavlas, Ph.D. Příspěvek vznikl na základě finanční podpory poskytnuté Technologickou agenturou České republiky v rámci výzkumného projektu TAČR č. TE "Waste-to-Energy (WTE) Competence Centre" a za finančního přispění Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v rámci účelové podpory programu “Národní program udržitelnosti I“ projektu NETME CENTRE PLUS (LO1202)