I. jednání Pracovní skupiny k rozpracování programů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Co chceme (dělat) v letech Rožmberk jako součást území Místní akční skupiny Sdružení Růže Jiří Guth, Martina Langová a Magdalena Chytrová.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Příprava programového období ČR úroveň 13. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území , Barokní refektář.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Evropské fondy v ČR v letech Konference KOUS Vysočina, Jihlava, Ing. Zdeňka Škarková – Europe Direct Jihlava, RRA Vysočina.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategické řízení Metodika přípravy veřejných strategií; Databáze strategií 12. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Aktuality z oblasti kohezní politiky
Příprava programového období 2014 – 2020
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

I. jednání Pracovní skupiny k rozpracování programů 2014 - 2020 Příprava programového období 2014 – 2020 po schválení programů 2014 – 2020 vládou I. jednání Pracovní skupiny k rozpracování programů 2014 - 2020 MMR, 18. 12. 2012

Úvod

Informace o Podkladu pro přípravu Dohody o partnerství pro programové období 2014–2020

Podklad pro přípravu Dohody o partnerství Projednáno vládou dne 28.11.2012 → usnesení č. 867/2012 Usnesení: I. bere na vědomí Podklad pro přípravu Dohody o partnerství II. schvaluje postup přípravy programů a vymezení operačních programů pro cíle Investice pro růst a zaměstnanost, Evropská územní spolupráce a Programu rozvoje venkova a OP Rybářství

Programy pro Dohodu o partnerství Vymezení programů Programy pro Dohodu o partnerství EFRR+ESF+FS EZFRV ENRF Program rozvoje venkova OP Rybářství Cíl Investice pro růst a zaměstnanost OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Výzkum,vývoj a vzdělávání OP Doprava OP Životní prostředí OP Zaměstnanost Integrovaný regionální operační program OP Praha - pól růstu ČR OP Technická pomoc Cíl EÚS OP ČR - Polsko OP Svobodný stát Sasko - ČR OP Svobodný stát Bavorsko - ČR OP Rakousko - ČR OP Slovensko - ČR OP Nadnárodní spolupráce OP Meziregionální spolupráce

Postup přípravy programů Časové období Aktivita Závazný harmonogram 03/2013 Předložení návrhu programů pro fondy SSR ze strany řídících orgánů ministerstvu pro místní rozvoj 05/2013 Předložení informace o stavu přípravy programů fondů SSR ze strany MMR na vládu Předložení návrhu PRV a OPR ze strany MZe na vládu 12/2012 – 05/2013 Příprava návrhu Dohody o partnerství – vyjednávání s Evropskou komisí Příprava návrhů programů (ve vazbě na přípravu Dohody o partnerství) Indikativní harmonogram závislý na vývoji jednání na Radě EU 06/2013 – 12/2013 Dopracování návrhů programů a vyjednávání s Evropskou komisí Dopracování Dohody o partnerství vyjednávání s Evropskou komisí 11/2013 – 12/2013 Přijetí/schválení programů Evropskou komisí Přijetí Dohody o partnerství Evropskou komisí 2014 Zahájení realizace programů v programovém období 2014-2020

Podklad pro přípravu Dohody o partnerství Usnesení dále: III.1. ukládá MMR: koordinovat vypracování návrhů programů a vypracování souvisejících metodických dokumentů, zpracovat ve spolupráci s partnery a vládě do 31. května 2013 předložit návrh Dohody o partnerství, zajistit při vypracování návrhů jednotnost metodického přístupu, zajistit odpovídající promítnutí územní a urbánní dimenze do návrhů dokumentů zpracovat a vládě do 30. dubna 2013 předložit návrh systému pro zajištění efektivního řízení a koordinace naplňování cílů Dohody o partnerství předložit vládě do 31. května 2013 informaci o stavu přípravy programů připravovat ve spolupráci s odpovědnými orgány a do 31. března 2013 zpracovat informaci o stavu a dalším harmonogramu příprav programů

Podklad pro přípravu Dohody o partnerství III.2. ukládá MMR a dále MPO, MŠMT, MD, MŽP a MPSV ve spolupráci s MMR zpracovat návrhy operačních programů pro EFRR, FS a ESF podle bodu II/2 usnesení a: předložit MMR do 31. března 2013 návrhy operačních programů postupovat při přípravě programů v návaznosti na technickou a metodickou přípravu a realizaci jednotného monitorovacího systému promítnout do návrhů programů územní a urbánní dimenzi vycházet při přípravě programů z jednotného metodického prostředí a z cíle snížení administrativní zátěže III.3. ukládá MZe: zpracovat a vládě do 31. května 2013 předložit návrhy programů předložit MMR do 31. března 2013 informaci o stavu přípravy programů

Podklad pro přípravu Dohody o partnerství III.3. ukládá MZe: postupovat při přípravě programů v souladu s plněním cílů Dohody o partnerství vycházet při přípravě programů z jednotného metodického prostředí pro plnění cílů Dohody o partnerství využít pro plnění cílů Dohody o partnerství technické a metodické prostředí jednotného monitorovacího systému v gesci MMR promítnout do návrhů programů územní a urbánní dimenzi III.4. ukládá MZe, MPO, MŠMT, MD, MŽP a MPSV průběžně spolupracovat s MMR jako gestorem podle bodu III/1a usnesení a upřesňovat obsah návrhů programů v návaznosti na vývoj jednání Rady EU a jednání s EK IV. doporučuje primátorovi HMP a hejtmanům spolupracovat s MMR při vypracování návrhů podle bodu III tohoto usnesení

Platformy Součástí Podkladu pro přípravu Dohody o partnerství je návrh platforem pro přípravu i realizaci programového období 2014-2020, které vláda vzala materiálem na vědomí MMR zpracovává materiál, který tyto platformy hlouběji rozpracovává a pro každou stanovuje termín vzniku, předsedu, členy, činnosti a sekretariát – bude předloženo vládě ČR pro informaci Základní členění platforem: do fáze přípravy Dohody o partnerství a programů a do fáze jejich realizace pro účely národní přípravy a pro účely vyjednávání mezi EK a ČR s funkcí poradní a funkcí pracovní

Platformy pro fázi přípravy Rada pro fondy SSR – nadresortní zastřešující platforma s poradní funkcí – bude řešit nastavení synergií mezi fondy SSR Na pracovní úrovni se zřídí pracovní skupiny podle tematického zaměření – v čele generální sekretáři Na pracovní úrovni pro zpracování Dohody o partnerství, resp. programů - PS pro přípravu Dohody o partnerství, resp. PS k rozpracování programů 2014-2020 Další dílčí PS k průřezovým tématům

Platformy pro fázi realizace Nadále Rada pro fondy SSR, včetně její pracovní úrovně a generálních sekretářů Vznik monitorovacích výborů dle návrhu obecného nařízení Dílčí PS k projednávání průřezových témat

Pracovní skupina k rozpracování programů 2014 - 2020 Předseda: Ministerstvo pro místní rozvoj – Národní orgán pro koordinaci Členové: zástupce Ministerstva pro místní rozvoj – Národního orgánu pro koordinaci, zástupce Ministerstva financí (Platební a certifikační orgán a Auditní orgán), zástupce ŘO OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, zástupce ŘO OP Výzkum, vývoj a vzdělávání, zástupce ŘO OP Doprava, zástupce ŘO OP Životní prostředí, zástupce ŘO OP Zaměstnanost, zástupce ŘO Integrovaný regionální operační program, zástupce ŘO OP Praha - pól růstu ČR, zástupce ŘO OP Technická pomoc, zástupci ŘO k programům přeshraniční spolupráce, zástupce ŘO Programu rozvoje venkova, zástupce ŘO OP Rybářství, na přizvání další partneři

Pracovní skupina k rozpracování programů 2014 - 2020 Frekvence: 1x za měsíc Činnosti: projednává rozpracování programů podle Metodiky tvorby programových dokumentů, projednává dopracování programů do konečné podoby ve všech částech dle požadavků EK na obsah programů. Sekretariát: Ministerstvo pro místní rozvoj – Národní orgán pro koordinaci

Příprava Dohody o partnerství

Základní informace o Dohodě o partnerství Zajistí strategii pro účinné a efektivní využívání všech fondů SSR (EFRR, ESF, FS, EZFRV a ENRF). Vypracování ukládá Kapitola II obecného nařízení pro fondy SSR. Vypracuje členský stát ve spolupráci s partnery a EK. Dokument vychází ze základních strategických dokumentů na národní úrovni a na úrovni EU . Gestor přípravy Dohody o partnerství – MMR. Změna oproti období 2007 – 13 týkající se zahrnutí fondů EZFRV a ENRF do Dohody zvyšuje nároky na centrálního koordinátora. Zpracování bude probíhat paralelně a provázaně se zpracováním programů.

Dohoda o partnerství - obsah Podle Čl. 14 obecného nařízení obsah Dohody tvoří: 1. Analýza rozdílů, potřeb rozvoje a růstového potenciálu s ohledem na tematické cíle, územní problémy 2. Souhrn předběžného hodnocení (Ex – ante hodnocení) programů a Dohody 3. Tematické cíle a hlavní očekávané výsledky 4. Orientační rozdělení podpory 5. Horizontální principy 6. Operační programy 7. Informace pro předběžné ověření souladu s pravidly pro adicionalitu 8. Předběžné podmínky a opatření při nesplnění předběžných podmínek 9. Metodologie a mechanismy pro zajištění konzistence fungování výkonnostního rámce v programech a fondech SSR 10. Integrovaný přístup k územnímu rozvoji a ke specifickým potřebám jednotlivých území či skupin obyvatelstva 11. Zajištění účinnosti provádění fondů SSR – posílení správní kapacity, snížení administrativní zátěže, elektronická výměna dat

Dohoda o partnerství - termíny Závazný termín pro Dohodu o partnerství daný usnesením č. 867/2012: do 31. května 2013 zpracovat ve spolupráci s partnery a vládě předložit návrh Dohody o partnerství Další předpokládané termíny pro Dohodu o partnerství: v červenci 2013 zahájení oficiálního vyjednávání Dohody o partnerství s Evropskou komisí v září 2013 předložení Dohody o partnerství ke schválení vládě ČR v říjnu 2013 předložení Dohody o partnerství Evropské komisi

Harmonogram přípravy Dohody o partnerství

Příprava programů – Metodický pokyn pro přípravu programových dokumentů

Důvody zpracování metodiky Nové prvky, které vyžadují centrální koordinaci a jednotné metodické prostředí ex-ante kondicionality posílení regionální dimenze OP závazné milníky Zohlednění zkušeností ze stávajícího programového období Zvýšení efektivity kohezní politiky větší důraz na strategické plánování zaměřené na výsledky nutnost zabezpečit potřebné územní dopady investic: regionální/územní a urbánní dimenze bude promítnuta i do sektorově orientovaných programů

Standardizace postupů při přípravě programů a jejich struktury Základem pro nastavení struktury programu články 24 a 87 návrhu obecného nařízení; Specifická nařízení k jednotlivým fondům SSR Dle článku 87 (9) návrhu obecného nařízení přijme EK prováděcí akt, ve kterém bude specifikován modelový program pro SF/FS Vzorová struktura OP – fiche 5A zpracovaná EK v listopadu 2011 – aktualizována MMR-NOK (říjen 2012)

Struktura metodického pokynu Závaznost, pojmy Systém přípravy programu vč. časového rámce Procesy a mechanismy související s přípravou programů Struktura a obsah operačního programu EFRR, ESF, FS

Systém přípravy programu ČR se přihlásila k naplňování strategie Evropa 2020 Pro dosažení cílů v podmínkách ČR vytvořen Národní program reforem Zpracovány rozvojové priority (UV 650/2012), vymezeny programy (UV 867/2012) a zpracovány tematické okruhy Návrhy programů a jejich implementace musí splňovat řadu pravidel, které během jednání s členskými státy v rámci Rady EU vymezila Evropská komise Příprava programů probíhá souběžně na úrovni EU a na národní úrovni

Harmonogram přípravy programů Fáze Aktivita 1. Do konce března 2013 připraveny první návrhy programů spolufinancovaných z EFRR, ESF a FS, a předloženy MMR MMR předložena informace o stavu přípravy programů spolufinancovaných z EZFRV a ENRF Do konce května 2013 připraveny první návrhy programů spolufinancovaných z EZFRV a ENRF a předloženy vládě ČR informace vládě ČR o stavu přípravy programů spolufinancovaných z EFRR, ESF, FS, EZFRV a ENRF 2. Červen – říjen 2013 programy kompletně dopracovány a postoupeny vládě k projednání 3. Listopad – prosinec 2013 programy předloženy Komisi ke schválení

Požadavky na ŘO Fáze 1 – rozpracování programů identifikace potřeb, zpracování analytické části programu, popis prioritních os/priorit Unie vč. indikativního finančního plánu formou vah přiřazených jednotlivým prioritní osám, zdůvodnění příslušné části strategie programu, základní návrhy integrovaných přístupů, návrhy možností způsobu využití a uchopení problematiky integrovaných přístupů v rámci programu, identifikace předběžných podmínek, návrh řešení problematiky horizontálních principů, návrh řízení a implementace programu

Požadavky na ŘO Fáze 2 - dopracování programů zpřesněno vymezení indikátorů a provedena kvantifikace indikátorů, včetně milníků a cílových hodnot bude zpřesněna strategická část programu, popis prioritních os, návrh integrovaných přístupů a identifikace předběžných podmínek dopracováno předběžné hodnocení programu a posouzení jeho vlivu na životní prostředí a výsledky promítnuty do programu Fáze 3 – předložení programů vládě ČR a EK

Platformy pro přípravu programů Čl. 5 návrhu nařízení - partnerství Na centrální úrovni: Pracovní skupina k rozpracování programů 2014-2020 K průřezovým tématům budou zřízeny další dílčí pracovní skupiny: Pracovní skupina k integrovaným přístupům a regionální dimenzi Pracovní skupina jednotný monitorovací systém Meziresortní expertní poradní skupina Oponentní skupina Úroveň programu: platforma pro přípravu programu/ gestoři/ PS

Procesy a mechanismy související s přípravou programu Klíčové oblasti: Stanovení cíle a definování typů podporovaných aktivit v návaznosti na potřeby území a koherentní intervenční logiku (vnější i vnitřní) v souladu s požadavky na tematickou koncentraci Stanovení předběžných podmínek a harmonogram jejich plnění Stanovení odpovídajících indikátorů pro naplnění cílů programu Stanovení milníků pro hodnocení výkonnostního rámce Provázanost a struktura prioritních os, investičních priorit a tematických cílů Výběr vhodných nástrojů a postupů pro naplnění regionální dimenze programu

Strategické programování - vnější

Strategické programování Na úrovni přípravy programů je nutné: vymezit všechny strategické dokumenty s vazbou na daný program; ve spolupráci se zpracovateli strategických dokumentů stanovit způsob promítání konkrétních cílů, priorit a opatření příslušné strategie do tematických cílů, investičních priorit / priorit Unie a specifických cílů / opatření programu, jasně identifikovat synergické a komplementární vazby

Strategické plánování - vnitřní zajistit vzájemnou soudržnost a provázanost identifikovaných problémů, definovaných cílů a navrhovaných opatření, aktivit a jejich synergických vazeb. Předpoklady: správně nastavené indikátory aplikace nového logického rámce za pomoci správného stanovení tzv. teorie změny na úrovni specifického cíle/opatření Co chceme a můžeme změnit? Jak toho chceme dosáhnout? Jak ověříme, že jsme byli úspěšní?

Tematická koncentrace Čl. 9 návrhu nařízení 11 Tematických cílů specifická nařízení k fondům SSR - investiční priority/ Priority Unie Požadavky na tematickou koncentraci – specifická nařízení k fondům SSR

Struktura programů Úroveň OP spolufinancované z EFRR, ESF a FS OP Rybářství Program rozvoje venkova 1. Operační program Program 2. Prioritní osa Priorita Unie 3. Investiční priorita Specifický cíl Prioritní oblast 4. Opatření 5. – Podopatření 6. Záměr 7. Projekt Projekt / nárokové opatření

Předběžné podmínky Obecné a tematické předběžné podmínky ŘO každého programu v návaznosti na stanovení vazeb svých prioritních os/priorit Unie na tematické cíle a investiční priority/priority Unie vydefinuje ex-ante kondicionality, které jsou pro priority daného programu relevantní. V případě jejich nesplnění do data předložení programu – budou definována opatření a harmonogram plnění – do 31.12.2016

Výkonnostní rámec 5 % ze zdrojů každého fondu SSR s výjimkou zdrojů přidělených na cíl EÚS milníky finanční, indikátory výstupů, příp. výsledků ŘO stanoví milníky na úrovni prioritních os/ Priorit Unie pro roky 2016/2018/2022 přiměřené a jasně zdůvodněné v souladu se strategií programu, Dohody o partnerství a udělenou alokací

Regionální dimenze Strategie regionálního rozvoje Typologie území: Rozvojová území (dále jen „RU“) Stabilizovaná území (dále jen „SU“) Periferní území (dále jen „PU“) Státem podporované regiony (dále jen „SPR“). Nástroje integrovaného řešení – ITI, CLLD, IPRÚ, JAP ŘO stanoví přístup k promítnutí regionální dimenze do návrhů zaměření programu vč. vhodných nástrojů a koordinačních mechanismů – věcná, územní, časová provázanost

Další části programu Finanční nástroje – ex-ante analýza, indikativní částka na úrovni prioritní osy (EFRR, ESF, FS) Velké projekty – seznam v příloze (EFRR, ESF, FS) – nepodléhá schvalování EK Opatření pro snižování administrativní zátěže pro příjemce (vyhodnocení, přijatá a plánovaná opatření) Horizontální principy a jejich naplňování v programu Řízení a implementace programu

Závěr Dne 11.1.2013 proběhne technické jednání k nastavení intervenční logiky programu ŘO budou informovat MMR-NOK o předpokládaném harmonogramu přípravy a realizace ex-ante evaluace Do konce března 2013 budou předloženy návrhy programů rozpracovaných dle požadavků fáze 1

Podkladové materiály MMR vůči ŘO

Východiska pro přípravu Dohody a programů – strategické dokumenty Strategické dokumenty na evropské úrovni: Legislativa EU týkající se programového období 2014 - 2020 Strategie Evropa 2020 Stěžejní iniciativy Integrované hlavní směry

Východiska pro přípravu Dohody a programů – strategické dokumenty Strategické dokumenty na národní úrovni: Národní program reforem Národní rozvojové priority pro čerpání fondů EU po roce 2013 Národní strategický referenční rámec Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Platná legislativa Shrnutí makroekonomických souvislostí Tematické okruhy

Východiska pro přípravu Dohody a programů – strategické dokumenty Klíčový dokument na národní úrovni: Podklad pro přípravu Dohody o partnerství pro programové období 201-2020 – Vymezení operačních a další postup při přípravě ČR pro efektivní čerpání evropských fondů Rozpracované národní rozvojové priority do úrovně OP a návrh dalšího postupu pro efektivní čerpání - uloženo MMR UV č. 650 z 31. srpna 2011 – MMR zpracovalo – předložení vládě do konce října 2012

Další a závěr

Děkujeme za pozornost priprava2014@mmr.cz