Strukturální fondy a Komunitární programy EU. 2 Strukturální fondy vs. Komunitární programy Komunitární programy Strukturální fondy Podpis smlouvy Brusel/LucemburkČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
ECVET v Programu celoživotního učení
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Komunitární programy Evropské unie Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu Dott. Martina Dlabajová Mgr. Barbora Szolonyová.
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Jihlava, 21. května 2009.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Hradec Králové, 26. února.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE
Evropská kancelář Královéhradeckého kraje v Bruselu Veletrh Komunitárních programů II Hradec Králové 21.ledna 2009.
POMOC EHP – NORSKA ČESKÉ REPUBLICE Zahraniční pomoc pro ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Obecné informace o možnostech financování z programů a fondů EU obecné podmínky.
1 Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
1 Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
FONDY EU Programové období
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
ministryně pro místní rozvoj
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Dotační projekty Vysokého Mýta
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Základní schéma systému a další možnosti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Komunitární program PROGRESS
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Strukturální fondy a Komunitární programy EU

2 Strukturální fondy vs. Komunitární programy Komunitární programy Strukturální fondy Podpis smlouvy Brusel/LucemburkČR Partnerstvíevropskénárodní Dopad výsledků celoevropskýregionální Místo hodnocení Brusel/LucemburkČR Právní rámec smlouvy Belgie/LucemburkČR

3 Finanční mechanismy Finanční mechanizmy EHP/Norska Švýcarské finanční mechanizmy

4 Základní charakter SF (2007 – 2013) Dopad výsledků:regionální, nadregionální, národní, přeshraniční, mezinárodní (zaměření na regionální rozvoj) Partnerství:ČR (výjimečně zahraniční partner) (možný zahraniční partner) Typy projektů:Národní, systémové, grantové/individuální Projekty:Investiční i neinvestiční (infrastruktura, hmotné investice, zařízení a vybavení) Jazyk podávání projektů:čeština Vyhlašování výzev (ŘO,ZS):ČR (obvykle ministerstva) Podávání žádostí,hodnocení:ČR Podpis smlouvy:ČR Právní rámec:ČR

5 Základní charakter komunitárních programů Centralizace – spravovány a řízeny přímo EK nebo zastoupeními, či delegovanými agenturami - výzvy Hodnocení probíhá v Bruselu/Lucemburku Finanční prostředky přidělovány přímo EK (Brusel, Lucemburk) Naplňování evropských politik – široké spektrum aktivit (priorit) Mezinárodní partnerská spolupráce Pokrývají území celé EU – možná spolupráce s tzv. třetími zeměmi a mimoevropskými zeměmi Evropská přidaná hodnota „Velké“ projekty – finance, rozsah prací, doba realizace Obvykle spolufinancování Každý partner má svůj rozpočet

6 Komunitární programy – přehled I. 7. Rámcový program pro výzkum a vývoj EK LLP – Lifelong Learning Programme - Celoživotní učení (Comenius, Erasmus, Leonardo, Grundtvig, Transversalní programy – ICT, Jazyky, Disseminace…, Jean Monnet) Mládež v akci Kultura 2007 Media 2007 Solidarita a řízení migračních toků (Evropský fond pro uprchlíky, Fond pro vnější hranice, Evropský fond pro integraci příslušníků třetích států, Evropský návratový fond) Bezpečnost a ochrana svobod (Prevence, připravenost a řízení následků terorismu, Prevence a boj proti zločinu) TEN - vybudování sítí dopravních, telekomunikačních a energetických, včetně ropovodů a plynovodů Marco Polo – vliv nákladní dopravy na životní prostředí Galileo – satelitní radionavigace

7 Komunitární programy – přehled II. CIP – Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace (Podnikání, ICT, Inteligentní energie pro Evropu) Customs Fiscalis Progress Life+ Základní práva a spravedlnost (Daphne, Základní práva a občanství, Trestní spravedlnost, Občanská spravedlnost) Nástroj rychlé reakce a připravenosti na významná nebezpečí Zdraví a ochrana spotřebitele Programy spolupráce s tzv. třetími zeměmi a další …. (cca 350 programů)

8 Evropská přidaná hodnota a přínos k politikám EU Nutno prokázat, že projekt nemůže být náležitě proveden a uplatněn pouze na lokální úrovni, že je zapotřebí mezinárodní spolupráce Návaznost na politiky EU a akční plány či strategické dokumenty –i2010 –Podpora MSP –Lisabonská strategie –Göteborská strategie

9 Financování komunitárních projektů Každý partner má svůj rozpočet, za který zodpovídá Čerpání projektového rozpočtu podléhá auditu Finance poskytnuty žadateli, který je rozesílá ostatním partnerům dle smlouvy – zpravidla zálohové financování a vyúčtování nákladů Téměř každý příspěvek EK předpokládá finanční spoluúčast předkladatelů projektu Finanční spoluúčast se pohybuje od 0-70% z celkového rozpočtu Kolektivní finanční i technická zodpovědnost

10 Příprava projektu Nutno začít včas – často i více než rok před vyhlášením výzvy pro podáváním projektů! – přípravné schůzky s partnery projektu Obvykle je nutné mezinárodní partnerské konsorcium Na začátku je lepší se nechat přizvat k projektu, který píše někdo jiný, tj. zahraniční partner Je možné získat finance na přípravu projektů –Technologické centrum AV ČR –CzechInvest

11 Hodnocení projektů 1-3 kola hodnocení dle typu programu –Pre-proposals (Socrates II) –Hearings (6RP – Integrované projekty, Networks of excellence) Hodnocení nezávislými experty pozvanými do Bruselu/Lucemburku Začíná se aplikovat i hodnocení na dálku – 7.RP 3-5 hodnotitelů zpracuje nezávislý posudek a pak se musí sjednotit na celkovém hodnocení při Consensus meetingu Vše pečlivě monitorováno Evropskou komisí Hodnotitelé nemají přístup k internetu a mobilním telefonům

12 Negociace Kontraktační jednání s Evropskou komisí Vede k podpisu smlouvy o přidělení finančních prostředků Projektový rozpočet je ve většině případů zkrácen Nutnost úpravy projektu dle připomínek hodnotitelů –Rozpočet –Objem a způsob práce –Alokace financí Smlouvu podepisují většinou všichni projektoví partneři – žadatel pouze zastupuje konsorcium při jednáních s EK – smlouva platná zpravidla po podpisu 3 – 5 dalších partnerů (další – accession forms)

13 Partnerské konsorcium Každý partner má práva a povinnosti vyplývající ze smlouvy s EK a z konsorciální/ partnerské smlouvy Sdílená finanční a technická zodpovědnost Expertízy partnerů se musí navzájem doplňovat (podle zaměření projektu)

14 Účastníci projektu Coodinator/Project Leader (žadatel) –Podepisuje smlouvu s EC, spojnice mezi konsorciem a EC Contractor –Podepisuje smlouvu s EC, nese společnou zodpovědnost i zodpovědnost sám za sebe +/-Assistant Contractor – Podepisuje smlouvu s EC, má omezenou zodpovědnost a práva Subcontractor –Má práva a povinnosti vůči kontraktorovi a řídí se tržními cenami – není členem partnerského konsorcia SF – žadatel, partner, dodavatel

15 Materiály pro studium a přípravu – komunitární programy Pracovní program Výzva – formulář žádosti Guidelines for proposers – Příručka pro žadatele Guidelines for evaluators – Příručka pro hodnotitele – staňte se hodnotitelem! Financial guidelines – Finanční manuál Stáhněte si vždy verzi platnou pro příslušný rok!!!

16 Materiály pro studium a přípravu – SF Programový dokument Prováděcí dokument Výzva - formuláře Příručka pro žadatele Příručka pro příjemce (Příručka pro hodnotitele)

17 Podpora pro předkladatele projektů Národní kontakt v ČR – agentura, NCP, národní kancelář ( Programme Infodesk (BRUX/LUX): 09h h00, PO-PÁ Korespondenční adresa: nemusí fyzicky existovat Informační dny – drahé x důležité pro navázání kontaktů, spolupráce, známostí! Komerční poradci – obvykle drahé agentury x x x x x x x SF – ŘO, ZS, agentury – Czechinvest, Národní vzdělávací fond, CRR, komerční agentury

18 Časová a administrativní náročnost zpracování a realizace projektu Nepřehlednost informací a jejich velký objem (obtížná orientace v dotačních titulech) Málo zkušeností s dotačním tituly EU SCHVÁLENÍM DOTACE PRÁCE NA PROJEKTU TEPRVE ZAČÍNÁ!