Číslo: : VY_32_INOVACE_18_09 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Advertisements

Bedřich smetana Život a dílo
Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_03 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Jméno autora: Tomáš Procházka Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Zdeněk Fibich 1850 Všebořice – 1900 Praha.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
ANTONÍN DVOŘÁK.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_857_7TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
1. Název nejznámější Dvořákovy opery. 2. Název opery, která měla premiéru při otevření Národního divadla. 3. Rodiště Bedřicha Smetany. 4. Název melodramu.
Český hudební romantismus
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název: VY_32_inovace_HV6789_03 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s rysy romantické hudby a v druhé části se zaměřuje.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_06 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Romantismus.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_08:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební klasicismus.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3423 NázevLeoš Janáček Téma hodinyŽivot a dílo Leoše Janáčka PředmětHudební.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
1. Název nejznámější Dvořákovy opery.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Název školy: Základní škola Netvořice
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY 32 INOVACE 543.
Transkript prezentace:

číslo: : VY_32_INOVACE_18_09 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zdeněk Fibich Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Hudební výchova Ročník: 8. a 9. Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Metodický list - anotace: ●Výukový materiál obsahuje základní informace o životě a díle hudebního skladatele Zdeňka Fibicha včetně obrazového materiálu.

Zdeněk Fibich - život * Všebořice u Čáslavi † Praha Český hudební skladatel romantismu. Vedle Smetany a Dvořáka byl nejvýznamnějším představitelem generace české hudby 2. poloviny 19. století. Pocházel z rodiny lesmistra. Matka ho učila hudbě a rozpoznala jeho hudební talent. Hudbu studoval v Praze, Lipsku, Paříži a Mannheimu – 1878 byl kapelníkem Prozatímního divadla. Krátkodobě (od r. 1899) působil i jako dramaturg Národního divadla v Praze. 2x ženatý.

Prozatímní divadlo v Praze

Zdeněk Fibich - zajímavosti Miloval přírodu, humor. Zajímal se o literární dějiny a malířství. Měl rád železnice. Sbíral cizokrajné motýly. Po smrti 1. manželky Růženy a 2 dětí si vzal její sestru Betty Hanušovou, toto manželství se nevydařilo. S Betty měl syna Richarda (pojmenovaného na památku Richarda Wagnera). R se seznámil s literárně nadanou Anežkou Schulzovou, která byla o 18 let mladší než Fibich. Jejich vztah a zážitky ze setkání měly velký vliv na Fibichovu hudební tvorbu. Fibich je pochován na Vyšehradském hřbitově v Praze, spolu se svojí 2. ženou Betty.

Betty Hanušová - Fibichová 2. manželka Zdeňka Fibicha.

Zdeněk Fibich a dílo Opery: Blaník. Bouře. Šárka. Pád Arkuna. Nevěsta messinská 3 symfonie Trilogie Hippodamie (Námluvy Pelopovy. Smír Tantalův. Smrt Hippodamie) – scénický melodram na text J. Vrchlického – jedno z nejvýznamnějších děl… Klavírní skladby (Nálady, dojmy a upomínky) Poem ze selanky V podvečer Komorní díla Symfonické básně (Othello. Toman a lesní panna. V podvečer, …) Předehry (Bouře. Noc na Karlštejně. Komenský ) Selanka =drobná jednovětá hudební skladba, zpravidla v jednoduché formě (obvykle ve formě písňové).

Dívčí válka. Obraz Adolfa Liebschera. Opera Šárka měla ze všech Fibichových oper u českého obecenstva největší úspěch.

Blaník je opera o 3 jednáních na libreto české básnířky Elišky Krásnohorské.

Eliška Krásnohorská Napsala libreto k opeře Blaník.

Melodram Melodram je skladba, ve které je namísto zpěvu použita recitace za doprovodu hudby. Rozdělení: 1/melodramy koncertní (např.: Romance štědrovečerní Josefa Bohuslava Foerstera) 2/ melodramy scénické (jako melodram je zpracována celá divadelní hra, např. Fibichova trilogie Hippodamie 3/ melodram je součást jiného hudebního útvaru (příkladem je opera Bohuslava Martinů Řecké pašije, jejíž součástí jsou recitační vstupy). Melodram vznikl v 18. stol., autorem 1. melodramů byl Jean-Jacques Rousseau (Pygmalion,1770). Tuto koncepci uvedl v život Jiří Antonín Benda (Ariadna na Naxu, Medea, 1775). Velký rozvoj zaznamenal tento žánr na konci 19. století díky dílu Zdeňka Fibicha.

Zdeněk Fibich a melodram Koncertní melodramy: Štědrý den. Vodník. Hakon, aj. Scénický melodram: trilogie Hippodamie (Námluvy Pelopovy. Smír Tantalův. Smrt Hippodamie) na text Jaroslava Vrchlického. Jedno z nejvýznamnějších děl české hudby. Scénický melodram je Fibichovým největším přínosem!

Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Zdeněk Fibich [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Šárka (Fibich) [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: did= Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Blaník (Fibich) [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Prozatímní divadlo [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: adlo&oldid= Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Melodram [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Betty Fibichová [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW:

Použitá literatura VRKOC ̌ OVA, Ludmila. Slovnic ̌ ek hudebnich osobnosti. 1. vyd. Praha: L. Vrkoc ̌ ova, 1999, 199 p. ISBN