Téma: Romeo, Julie a tma - J. Otčenášek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace literárního díla a jeho autor Jan Zeman I4.B.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Osnova rozboru uměleckého textu
Maturita 2015.
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_11
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
FANTASTICKÁ LITERATURA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
Maturita 2008? Společná část Profilová část.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Němá barikáda – J. Drda
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Téma: Dobytí sev. pólu - Svěrák – Smoljak
Téma: Petr a Lucie – R. Rolland
Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin
Téma: Zeď - J. P. Sartre VY_32_INOVACE_581.
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
VY_52_INOVACE_PRV.3.35 _Lidské tělo_pracovní list
Téma: Slavík a růže – O. Wilde
Téma: Šťastný princ - O. Wilde
Téma: Audience – V. Havel
Téma: Bylo nás pět – K. Poláček
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Téma: Lakomec - Molliére
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ ( Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Historická próza. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_264 Jméno autora: Mgr.
Maturity – jaro Předměty Povinně: Český jazyk a literatura Na výběr jeden z předmětů: - Cizí jazyk -Matematika Jediná úroveň Další (profilové) zkoušky.
Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Mgr. Klára Tesařová.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
UKONČOVÁNÍ STUDIA NA SŠ
VY_12_INOVACE_ , Romeo, Julie a tma
Škola Název projektu Číslo projektu Šablona Autor DUM Název DUM
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ODCHOD MELODRAM (TEXT).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Maturity – jaro 2017.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

Téma: Romeo, Julie a tma - J. Otčenášek VY_32_INOVACE_595

Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Autor: Mgr. Jarmila Krůtová Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1072 Ročník: 3., 4 Obor vzdělávání: Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Tematická oblast: Rozbory textů k MZ - práce se čtečkou el. knih Vytvořeno dne: Únor 2014 Anotace: Práce s výchozím textem, příprava ke společné části státní maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury (ústní část), vypracování jednotlivých úloh spojených s textem, u každé se nachází její řešení VY_32_INOVACE_595

Výchozí text pro práci Žáci si společně najdou ve svých čtečkách elektronických knih zadaný text. VY_32_INOVACE_595

Výchozí text Staří jsou pošetilí a ustrašení, je třeba mít s nimi trpělivost. Slyší růst trávu a v každém koutě pro ně číhá nebezpečí. Hlavně máma: To nesmíš, to nesmíš! Máme jen tebe, Pavle! Pavlíčku! … Samozřejmě: je válka! Němci ohryzali hranice a teď se rozvalují v celé zemi. Říká se tomu Protektorát für Böhmen und Mähren, ale starý Čepek důsledně jmenuje tenhle vypráskaný státeček – protentokrát. Přitáhli, odtáhnou, spojenci jim to nakonec stejně nakreslí a bude pokoj. Ale co já? Člověku je jednou osmnáct, strašně cosi chce, aniž rozezná co, je to jen jakési veliké chtění a žízeň v těle, jitřivá touha nedosti zřetelná, ale silná, až bolí. Protektorát je otrava, škola je otrava, co dělat? Jednoho dne skončily v oktávě B maturitní písemky … VY_32_INOVACE_595

Úkoly k výchozímu textu 1. Zařaď text k literárnímu druhu, lit. formě a lit. žánru. Vše na základě ukázky charakterizuj. 2. Jaké je téma díla? 3. Zařaď dílo Romeo, Julie a tma do literárně historického kontextu. 4. Popiš obecně jazykovou stránku díla. Na základě ukázky charakterizuj jazyk celého díla. 5. V textu najdi základní informace o díle (kde a kdy se příběh odehrává). VY_32_INOVACE_595

Řešení úkolů k výchozímu textu 1. Lit. druh: epika Lit. forma: próza Lit. žánr: novela 2. Téma: milostná novela na pozadí války, láska mezi mladými lidmi, válka v životě dvou mladých milenců. 3. Období 2.sv.v., protektorát Čechy a Morava 4. Jazyk mezi dvěma mladými lidmi velmi vznešený, vytříbený, využití básnických prostředků k vykreslení charakterů postav a prostředí, detailní popisy, úvahové pasáže. 5. Zákl. informace o díle: období 2.sv.v., protektorát Čechy a Morava, hl. postava Pavel – 18 let, maturant, studia na gymnáziu (třída oktáva) VY_32_INOVACE_595

Výchozí text Písemky měl za sebou, hlava dosud brněla dopoledním vypětím, v kapse zahříval lístek do kina, ale zbylo ještě dvě hodiny času. … Podíval se na hodinky na Novoměstské věži. Času dost! Zamířil do parku, odhodlávaje se v klidném soustředění vyšlukovat večerní cigaretu. A tam se potkali. Posadil se na samý okraj lavičky, uvědomuje si bez zájmu, že na druhém konci kdosi sedí. Byl v první chvíli tak zahrabaný do svých myšlenek, že ji ani nevnímal. Byla pro něj jen stín, obrys cizího těla, nic víc. Černý kufřík na klíně objímala pravou rukou, tiskla jej k hrudi, jako by se bála, aby jí ho někdo nevytrhl. V slabém šeru prosvítala její tvář pod temnými vlasy…Temné oči na něho hleděly rozevřeny nesrozumitelným strachem…všiml si dokonce, že má trochu široká ústa a pár pih na nose…. …si stačil povšimnout, že na pomačkaném kabátku je přišita jasně žlutá hvězda s černým nápisem vprostřed: JUDE. VY_32_INOVACE_595

Úkoly k výchozímu textu 1. Jaké národnosti byla dívka, kterou Pavel v parku potkal? 2. Charakterizuj postavu dívky na základě výchozího textu. 3. Kde, na jakém místě Pavel dívku potkal? Kam původně šel (kam se chystal)? VY_32_INOVACE_595

Řešení úkolů k výchozímu textu 1. Dívka byla židovského původu (JUDE). 2. Tvář pod temnými vlasy, temné oči, široká ústa a pár pih na nose 3. Pavel potkává dívku v parku, chtěl jít do kina. VY_32_INOVACE_595

Další citační údaje (ISBN knihy) nebylo možné zjistit. Zdroje OTČENÁŠEK, Jan. Romeo, Julie a tma [online]. Praha: Československý spisovatel, 1982. http://www.uloz.to/xhaTZ2W/jan-otcenasek-romeo-julie-a-tma-rar Další citační údaje (ISBN knihy) nebylo možné zjistit. VY_32_INOVACE_595