PREZENTACE FTP 21. 6. 2012 TÉMA: HULIČI A POCHLASTÁVAČI Autoři: Eliška Suchánková (PROSTOR PRO) Martin Pazlar (JAHODA)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
DATA MINING Irma Macháčová PROČ DATA MINING?
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Inovace studijních programů na Fakultě multimediálních.
Marihuana a zákon seminář PS PČR Mgr. Josef Radimecký ředitel sekretariátu Meziresortní protidrogové komise vlády ČR.
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
N N N NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA P Č R N P C S K P V.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
PRVOKONTAKT Fórum terénní práce, Tomáš Žák, Hana Viktorová, Pavla Pohlreichová, Miroslav Giljan.
..a co jste o nich nevěděli
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
PRÁVO PRO KAŽDÝ DEN PROBAČNÍ PROGRAM Žďár nad Sázavou – –
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
I. Rok 2008 Celkem dopravních nehod Zjištěný alkohol DN s hmotnou škodou DN se zraněním alkohol a DN hmotná škoda4 918 alkohol.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Legislativa X návykové látky
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Prezentace na tiskovou konferenci Srovnání vývoje a nápadu TČ, početních stavů policistů a vývoj nehodovosti na ÚO Břeclav v porovnání let 2010 a 2011.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb PROSTITUUJÍCÍ SE OSOBY Mgr. Irena Kudláčková.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
„Bagatelní trestná činnost“ z pohledu Policie ČR
„TAK NĚJAK SPOLEČNĚ“ Bc. Kamil Podzimek Mgr. Markéta Skálová.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Rizika ohrožující zdraví
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Analýza činnosti služby pořádkové policie „Léto 2014“
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Terénní programy.
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Média - jak s nimi a jak na ně?
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Drogy dnešní doby Študáci.
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Transkript prezentace:

PREZENTACE FTP TÉMA: HULIČI A POCHLASTÁVAČI Autoři: Eliška Suchánková (PROSTOR PRO) Martin Pazlar (JAHODA)

TP JAHODA Trocha statistiky na úvod, další slidy již za obě organizace CS 12 – 26, děti a mládež Praha 14 = 40 tisíc obyv., z toho 7 tisíc dětí 216 aktivních klientů – zhruba každý čtvrtý užívá marihuanu - 52 (polovina skoro každý den) Alkohol podobné číslo, mimo kontakt se službou nárůst na každého třetího Skládají se většinou (slože) Minimální postih (policie, obyvatelé), potíže více kvůli alkoholu (nevolnost, hluk)

HULIČI Nedůvěra ke službě Nic moc od služby nechtějí, nemají velkou zakázku – většinou nechtějí nic, nechtějí změnu VČ tráví jen hulením, nedaří se motivace k nějaké další aktivitě Pravidelní huliči - starší kluci z učňáku, většinou „věční“ studenti – střídají obory, někteří i kvůli problémům s NL skončili na střední škole Řízení pod vlivem – nevidí v tom problém

POCHLASTÁVAČI Pijí i mladší 15 let, 13 – 14 letý Opíjejí se každý víkend, někdy i v týdnu Pijí mladší se staršíma (u nás 18 letí s 15 letými apod.) Dá se s nimi pracovat i jinak – mají i jiné zakázky Hodně tvrdý alkohol, který smíchají dokupy+nealko, nebo míchačka s energeťákem, nebo víno+nealko V opilosti se chovají především kluci agresivně, vyvolávají konflikty, dělají výtržnosti, nebezpečné aktivity, promiskuitní, nechráněný sex Holky nejsou až tak příliš spokojené se stavem, pijí hlavně s ostatníma v partě, s přítelem X kluci nevidí rizika, berou to hlavně jako zábavu, patří to prostě k většině akcí, nebo i jen zevlování

Trestné činy spojené s konopím a alkoholem Zák. č. 40/2009 Sb. Trestní zákoník § 204 Podání alkoholu dítěti § 274 Ohrožení pod vlivem návykové látky § 283 Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy § 284 Přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu § 285 Nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku § 287 Šíření toxikomanie § 360 Opilství

Trestné činy týkající se konopí Nabídka, zprostředkování, prodej, opatření jinému, přechovávání pro jiného Přechovávání pro vlastní potřebu v množství větším než malém (v množství menším než malém se jedná o přestupek) vždy tedy nelegální Pěstování v množství větším než malém rostliny konopí (opět v menším než malém množství přestupek) Podporování, svádění k užívání NL, nebo jiné podněcování k užívání

Trestné činy týkající se konopí i alkoholu prodej a podávání alkoholu dítěti ve větší míře výkon zaměstnání nebo jiné činnosti, při které by mohl ohrozit zdraví a život lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku ve stavu vylučujícím způsobilost, kterou si přivodil vlivem návykové látky opilství – nejen u alkoholu i ostatní OPL Vyhláška o požívání alkoholu na veřejných místech - pokuty

Nepřekažení TČ § 283 – Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy Mladší 18 let – hlášení užívání NL na OSPOD

ROZDĚLENÍ DO SKUPIN 1x skupina huliči – k čemu je kontakt dobrý 1x skupina huliči – v čem jsou rizika kontaktu 1x skupina pochlastávači – k čemu je kontakt dobrý 1x skupina pochlastávači – v čem jsou rizika kontaktu 15 minut

K ČEMU JE KONTAKT DOBRÝ Toto jsou příklady pro inspiraci – výstupy jednotlivých skupin jsou uvedeny v zápisu + Oslovujeme potenciálního klienta + Nemusí mít zábrany/strach + Sdělí info, které se jinak bojí říci + Sledovat vývoj jeho užívání + Akutní zdravotní pomoc + Veřejnost vidí, že jsme na správném místě

RIZIKA KONTAKTU Toto jsou příklady pro inspiraci – výstupy jednotlivých skupin jsou uvedeny v zápisu - Nemusí si nic pamatovat, zbytečná práce - Řekne více, než by chtěl – etický kodex - Pocit, že ho sledujeme - Možný postih pracovníka při nepřekažení - Pohled veřejnosti na pracovníky

Skupiny „k čemu je kontakt dobrý“ si vyberou jednu výhodu a rozepíší, jak z této výhody vytěžit maximum, jak ji rozvíjet. Skupiny „rizika kontaktu“ si vyberou jedno riziko a rozepíší, jak ho eliminovat, minimalizovat nebo využít ve svůj prospěch. 15 minut

OTÁZKY/DILEMATA Vstupovat do kontaktu, když je uživatel pod vlivem? Stanovit pravidla X volný přístup? Jaká pravidla, míra intoxikace? Kdo rozhoduje – pracovník nebo uživatel? Co nabízíme? Využít získané info příště? Ano – jak sdělit? Jak nás může vidět veřejnost? Hrozí nějaký postih? Kam uživatel patří?

TAK JO NEBO NE ?