EVi a.s. 1 Aktivity SVSE a jejích členů v oblasti zemního plynu Praha 8.března 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Jihomoravská plynárenská, a.s.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Kritické situace v PS ČR
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Marek Dvořák Zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu.
EVi a.s. 1 Otevření trhu od 1.dubna 2007 a změna Energetického zákona Praha 8.března 2007.
EVi a.s. 1 Vývoj postavení odběratelů na trhu s zemním plynem AEM - SVSE Praha
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
EVi a.s. 1 Aktivity a výsledky SVSE v oblasti zemního plynu Praha 14.listopad 2007.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
ZMĚNY NA TRHU S PLYNEM OD Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. březen 2005
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Transkript prezentace:

EVi a.s. 1 Aktivity SVSE a jejích členů v oblasti zemního plynu Praha 8.března 2006

EVi a.s.2 Leden 2005 – otevření trhu s plynem V první polovině ledna vzniká malá skupina oprávněných zákazníků, která není spokojena s cenami nabízenými po otevření trhu a monopolním postavením RWE- Transgas. Společně s SVSE je ustavena skupina pro řešení vzniklé situace a přizváno několik dalších významných odběratelů SVSE zadává zpracování právního rozboru podání stížnosti na ÚHOS.

EVi a.s.3 Únor 2005 – zahájení spolupráce. 9.února cca 10 oprávněných zákazníků se setkává na pracovní schůzce. Z výsledku právního rozboru vyplývá, že šance na podání stížnosti na ÚHOS a jejího řešení jsou malé. SVSE kontaktuje Teplárenské sdružení, které pověří svého zástupce pro spolupráci OZ sjednávají smlouvy jen na omezený časový úsek, maximálně 1Q anebo měsíčně U teplárenských společností nárůst ceny o více než 10%.

EVi a.s.4 Ze strany distribučních společností byly zaznamenány pouze ústupky týkající se snížení záloh a posunu splatností Navržená řešení : - jednání s ERU o podmínkách nastavení trhu - zajištění přístupu k zásobníkům - obchodní slučování odběrných míst - možnost dočasné regulace cen - vytvoření poolu – společné poptávky na velké množství plynu a následně uzavření samostatných smluv Informace – na Slovensku snaha o uzavření konkurenčního kontraktu zkrachovala.

EVi a.s.5 Březen 2005 – hledání partnerů. 23.března proběhla prezentace MND a SPP Bohemia, kde byli přítomní seznámeni s budoucí možnou spoluprací – potenciál zásobníků. Skupina pro zemní plyn obnovila svou činnost a SVSE a TS zpracovaly své připomínky Byl přijat návrh na oslovení Ing.Štěpána – ENA jako odborníka s cílem spolupráce se skupinou. Přímé jednání s ERU, nebo MPO nikdo doposud nezahájil.

EVi a.s.6 Březen 2005 – hledání partnerů. 30.března proběhla schůzka za účasti Ing.Štěpána ENA a byly nastaveny prvky dohody o spolupráci. Hlavní cíl – tlak na změnu legislativy, zejména pravidel trhu Dohoda o rozšíření členů – pozvánky obdrží další OZ Vše bude prováděno pod hlavičkou SVSE ENA nabídla individuální pomoc při jednáních s dodavateli

EVi a.s.7 Duben 2005 – navázání spolupráce. 13.dubna MVV podalo podnět na ERU – zahájení správního řízení. 21.dubna – ENA navrhuje okruh problémů a rozsah spolupráce s odběrateli. Ing.Piskač informuje o jednání pracovní komise IFIEC EUROPE pro plyn, kde vlivem jeho vystoupení a popisu situace na našem trhu Mr. Osborne přislíbil rozšíření šetření i na ČR a Slovensko.

EVi a.s.8 Květen 2005 – tlak a stížnosti. 3.května podává EVi a v témže období i další OZ podnět na ERU pro zahájení správního řízení. ERU vyzvalo Transgas k přehodnocení cen pro OZ (poprvé se objevuje možnost zavedení regulace a to buď pro TG - 10% marže, nebo konečných ceny pro odběratele. ENA a SVSE jednají s ERU a informují, že hledání cenových vzorců ze strany OZ nepřináší ovoce – TG a DS odmítají tyto pokusy.

EVi a.s.9 Červen 2005 – tlak a stížnosti pokračují. 29.června jednání zástupců SVSE a OZ s Ing.Štěpánem koordinují a vybírají hlavní témata pro další jednání s ERU. Oprávnění zákazníci vyjednávají individuálně s podporou SVSE a ENA s DS. Většina OZ nemá od dubna 2005 uzavřeny dodatky. Někteří OZ platí zálohově, někteří plnou výši. Žádná DS nepřistoupila k zastavení dodávek.

EVi a.s.10 Červenec 2005 – TG informuje. Ceny porostou i pro chráněné zákazníky. TG prodává diversifikovaný plyn a zaručuje tak vyšší bezpečnost dodávek - ? Tu ale garantují spíše zásobníky. TG tvrdí, že ve svých cenových vzorcích realizoval diferenciaci a individuální přístup ? Snad jen DS. Ceny jsou srovnatelné s cenami v Německu ? Proč když s vyjímkou ceny importu ostatní náklady jsou nižší.

EVi a.s.11 SVSE shrnuje náměty členů pro změnu legislativy, zejména pro změnu pravidel trhu s plynem : U kapacity - zvýšit toleranci alespoň na 5% - diferencovat tolerance u přepravy a distribuce - snížení sankce za překročení kapacity - snížení plateb za měsíční kapacitu U bilancování - zrušit nominační odchylku - zvýšit toleranci u bilanční odchylky U služeb - možnost překračování kapacity ( dohoda obou stran ) - sekundární obchod s odchylkami a nižší platby

EVi a.s.12 V ceníku - nahradit krokový cenový sytém u pevné kapacity pásmovým - zavést diferenciaci cen odběrů na základě skutečných nákladů V kodexu pro skladování - změnit minimální kapacitu TG - zveřejnit ( stanovit ERU ) indikativní ceny

EVi a.s.13 Setkání ERU, TG a OZ. 13.července OZ reprezentující cca 20 % odběrů ( 2 mld.m3 ) si stěžují na zhoršení situace Korekce prováděná ERU se týká pouze chráněných zákazníků Většině OZ je nesprávně stanovena základní cena Po s plným přenosem pohybu cen na zákazníky Individuální přístup ( proklamovaný TG ) se nerealizuje ERU potvrzuje, že má jiný názor na marže z prodej plynu, který mohou OZ nárokovat. Cena pro chráněné zákazníky zůstane nižší než pro OZ.

EVi a.s.14 SVSE a další záměry. Spolupracovat s TS a IFIEC EUROPE při šetření na Evropském trhu s energiemi. Koordinovat spolupráci ENA a OZ Zpracovat podklady od OZ k cenám v zahraničí Účastnit se v komisi při ERU pro stanovování regulovaných cen v plynárenství. RWE bude vyzváno k jednání před podáním stížnosti k Evropské komisi.

EVi a.s.15 Srpen 2005 – podání na ÚHOS. 15.srpna MVV Energie CZ podala podnět na ÚHOS k zahájení řízení o možném porušení zákona o hospodářské soutěže. Z jednání na ERU vyplývá : - korekce zisku prováděná ERU za IV Q 2004 byla promítnuta jen chráněným zákazníkům, - plyn vytěžený ze zásobníků byl pro CHZ prodán za ceny 2004, pro OZ za ceny OZ je nesprávně stanovena cena za kapacitu - důsledek neuzavřené smlouvy mezi DS a OZ

EVi a.s srpna je OZ schváleno vypracování společného dopisu společností ENA na RWE a ERU, přičemž SVSE zpracuje všechny přípomínky k navrženým tématům do ucelené formy. Bude vytvořen společný dopis na Evropskou komisi – odloženo do doby vyčerpání možností jednání s RWE, ERU a TG. MVV zpracovalo návrh společné tiskové zprávy – odsouhlasena a předána médiím. TG uznává nárok na vrácení 48 mil.Kč, ale chce aby ERU zvýšil ceny CHZ. Tato podmínka není adekvátní a upírá OZ oprávněný nárok. Otevřen zůstává problém cca 350 mil.Kč jako rozdíl ceny uskladněného plynu.

EVi a.s.17 Říjen 2005 – požadavky na ERU. 30.září jednání skupiny přijímá tyto návrhy - požádat ERU o zavedení zpětné regulace pro rok zavedení regulace pro rok 2006 formou maximálních cen - požádat písemně o vrácení přeplatku v minulé roce a to včetně uskladněného plynu OZ stále nemají uzavřeny smlouvy Dopis zpracovaný ENA je odeslán 13.října 2005.

EVi a.s.18 Listopad 2005 – reakce UHOS. 21.listopadu UHOS sděluje zahájení správního řízení SVSE zasílá návrh metodického pokynu ERU k rezervaci kapacity, zveřejněn na stránkách ERU s tím,že do 30.listopadu si mohou OZ rezervovat kapacitu zásobníků. (jedna z možností – rezervovat si kapacitu a tu pak svěřit zpět do péče TG) ERU ceny budou regulované

EVi a.s.19 prosinec 2005 – SVSE a TG. 9.prosince se uskutečnilo jednání s těmito závěry : RWE zdůvodňuje proč má být stejná cena u nás jako v SRN Dotazy : Stát vybere za zvýšené ceny energií vyšší DPH o cca 20,0 mld.Kč a od roku 2008 vyšší spotřební daně – není čas přehodnotit daňovou politiku státu. Bude stát podporovat přerušitelné kontrakty. Regulace cen podporuje i RWE, který by jinak dodal o cca 1 mld.m3 plynu méně. Proč roste cena za kapacitu. Zpevňování kurzu koruny zdražuje cenu ZP, budeme mít ZP dražší než SRN?

EVi a.s.20 Leden 2006 – regulovaný trh. 25.ledna schůzka OZ řešila problematiku 16,08 Kč /MWh plynu ? Náklady na znovuotevření trhu nebo hedging TG Přístup k zásobníkům není prakticky žádný vlivem schválených Řádů provozovatelů zásobníků. Otázka bezpečnosti dodávek plynu Jednostranná penalizace jen od dodavatelů plynu, při nedodání plynu odmítají sankce – riziko pro odběratele. Od 1.ledna 2006 je dalších cca 140 tis. Odběratelů v kategorii OZ

EVi a.s.21. Otázky pro rok ) Vysoké ceny plynu 2) Vznik konkurence 3) Pravidla trhu s plynem

EVi a.s.22. Děkuji za pozornost.