Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/34.0501 Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Advertisements

Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
ENZYMY = biokatalyzátory.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
AZ-KVÍZ
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: květen 2013
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: listopad 2013
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Citrátový cyklus Krebsův cyklus.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Klasifikace chemických reakcí
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: červen 2013
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
METABOLISMUS.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Biochemie Úvod do biochemie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Metabolismus bakterií
Krebsův a dýchací cyklus
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_537.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Průběh enzymové reakce
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – světelná fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Krebsův a dýchací cyklus
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
Lipidy ß-oxidace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Katabolické, Anabolické děje a Metabolismus
3. Vlastnosti živých soustav
Metabolizmus I Kód ITMS projektu:
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Biochemie – Citrátový cyklus
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
Metabolismus sacharidů
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření:prosinec 2013 Vzdělávací oblast:člověk a příroda Vyučovací předmět:chemie Ročník:septima, 3. Téma:dynamická biochemie – energetika dějů v živých soustavách Druh materiálu:prezentace + pracovní list Klíčová slova:redoxní děje, metabolické dráhy, anabolické, katabolické dráhy, oxidace substrátu, acetylkoenzym A, ATP, redoxní enzymy Anotace:prezentace s výkladem a aktivitou pro procvičení ev. zpětnou vazbu VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Typ interakce Dum se skládá z výkladu formou prezentace a následnou aktivitou formou pracovního listu Druh výukového zdroje Prezentace je učena pro energetiky dějů, které zajišťují metabolismus živých organismů a některých látek na nich zůčastněných Třídí jednotlivé děje a objasňuje jejich význam. Pracovní list lze použít pro procvičování učiva v hodině nebo jako domácí úkol, nebo pro zpětnou vazbu VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Typická délka využití Dum je zamýšlen na jednu vyučovací jednotku. Dle schopností žáků je aktivitu možno realizovat v hodině nebo formou domácího úkolu. Zařazení materiálu dle ŠVP Student utřídí děje probíhající v živých organismech z hlediska změn energie a popíše látky, které mají význam při přeměnách energie VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž

Energetika dějů v živých soustavách RNDr. Pavlína Kochová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž Obr.1 Metabolické dráhy Děje intermediárního metabolismu na sebe bezprostředně navazují – produkt jedné reakce se stává substrátem následující. Vytvářejí METABOLICKÉ DRÁHY Anabolické (syntetické, asimilační) – z jednoduchých látek vznikají složitější (D-glukosa – škrob) Katabolické (rozkladné, disimilační) – odbourání složitějších sloučenin na jednoduché. Amfibolické – částečná strukturní změna molekul substrátu.

Redoxní děje Základní charakter redoxních dějů je stejný jako v neživé přírodě – dochází k přenosu elektronů. U živých soustav se tyto děje projevují jako: ▫hydrogenace - přijímání vodíkových atomů ▫dehydrogenace - odebírání vodíkových atomů VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž Redoxní děje Oxidace (dehydrogenace) látek může probíhat v přítomnosti kyslíku ▫aerobní děje nebo v jeho nepřítomosti ▫anaerobí děje V živých soustavách se těchto dějů účastní ENZYMY oxidoreduktasy, jejichž KOENZYMY se v jedné rekci redukují a v jiné zpět oxidují. Jako příklad zle uvést přeměnu ethanal ethanol (viz obr.1) obr.1

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž Redoxní děje Velmi významným aspektem dějů v živých soustavách je jejich OBOUSMĚRNOST. Reakce může podle podmínek a potřeb organismu probíhat jedním nebo opačným směrem a enzymem stejně jako přenášečem vodíku je tatáž látka, která v jednom směru vodík odnímá a ve druhém uvolňuje.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž Energetika dějů v živých soustavách Děje se stejně jako u neživých soustav řídí I. a II. větou termodynamiky a dělí se do dvou skupin: EXERGONICKÉ nevyžadují dodávání volné energie (tj. energii využitelnou na práci). Energie při těchto reakcích uvolněn se může ukládat do energeticky bohatých látek. ENDERGONICKÉ potřebují dodávání volné energie prostřednictvím energeticky bohatých látek. Energeticky bohaté látky – MAKROERGICKÉ SLOUČENINY.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž Energetika dějů v živých soustavách Exergonický charakter mají reakce rozkladné – katabolické. Endergonický charakter mají reakce syntetické - anabolické Amfibolické děje nemají výrazný charakter pokud jde o změny energie.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž Energetický význam redoxních dějů Odbourávání živin je spojeno se získáváním energie a je spojeno s redukcí koenzymů oxidoreduktas, tzn, Odbourávání živin = oxidace Syntéza složitějších molekul a zásobních látek je spojeno se spotřebou energie a s oxidací koenzymů oxidoreduktas, tzn. Syntetické reakce = redukce

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž Významné látky Mezi látky mající klíčovou roli v intermediárním metabolismu patří: NAD + ATP Acetyloezym A

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ NAD + nikotinamidadenindiukleotid VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.15/Žž ATP adenosintrifosfát

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.14/Žž Acetalkoenzym A Společný meziprodukt oxidace sacharidů, lipidů a některých aminokyselin V mitochondriích se oxiduje na oxid uhličitý

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.14/Žž Enzymy Látky bílkovinné povahy Urychlují a regulují chemické reakce Mají specifický katalytický účinek SPECIFITU Specifita ▫ÚČINKOVÁ jen pro jednu reakci ▫SUBSTRÁTOVÁ jen pro jeden substrát

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.14/Žž Ovlivnění rychlosti reakcí MNOŽSTVÍM SUBSTRÁTU – rychlost roste s koncentrací substrátu dokud se neobsadí všechna aktivní centra enzymu MNOŽSTVÍM ENZYMU – rychlost roste přímoúměrně do vyčerpán substrátu pH PROSTŘEDÍ – enzymy mají pH optimum (pepsin – 1-2) TEPLOTA PROSTŘEDÍ rychlost roste s teplotou do cca 45 o C až 50 o C a pak začne prudce klesat z důvodu denaturace enzymu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.14/Žž ZPĚT

VODRÁŽKA, Zdeněk. Biochemie pro studenty středních škol a všechny, které láká tajemství živé přírody. 1. vyd. Praha: Scientia, 1998, 161 s. ISBN VY_32_INOVACE_3.3.Ch3.14/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/