Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Prezentace (hodnocení dle zadaných podmínek hodnocení prezentace učitelem) 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Ve zdravém těle, zdravý duch … a ten je jen ve zdravé škole!!!
1 Profesní etika - PROFE Svatava Navrátilová klasifikovaný zápočet UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Kulturní dědictví, péče o krajinu a komunitní práce v globalizovaném světě Pokročilá komunitní práce, KSP FF UK Praha PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Informační kulturní portál
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Anthony Giddens * 1938.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Řídící struktury, malé a velké organizace
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Marketingové prostředí obce
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
Model transkulturní péče
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Druhy výzkumů z hlediska času Ladislav Rabušic
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočtová a fiskální politika
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální skupiny a role
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Interní a externí pravidla, etická pravidla
Geografie Krajinná sféra
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Rozpočtová a fiskální politika
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Rozpočtová a fiskální politika
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Hodnoty a normy Svatava Navrátilová

Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností uznávané směrodatné významy, které určují jejich zaměření činnosti a vztah k ostatnímu světu hodnotové škály (pozitivní, neutrální, negativní hodnocení) hodnotové orientace uspořádané a prakticky používané hodnotové škály

Hodnotové orientace vznikají v tzv. formativním věku (mezi rokem života, podle jiných až 33. rokem) jsou v pozdějších letech relativně odolné vůči změně (European Value Study, World Value Survey) příklad výzkumu hodnotových orientací 20. stol. v českém prostředí: Prudký a kol. (2002) klíčové události a určující zážitky generací, další knihy 2009 a 2010 (Studie o hodnotách a Inventura hodnot, Tehdy a teď) při transformaci společnosti jsou změny organizační, technologické či ekonomické rychlejší než změny kulturní

Identita jako zvnitřnělé a sdílené hodnoty na úrovni (sociální jednotky) osobnosti sociální skupiny (profesní sk.) instituce sociální vrstvy, společenství společnosti (státní, (nad)národní součást ducha doby přijetí hodnot je základem zpřesnění cílů a perspektiv a stanovení pravidel a norem při jejich sledování

Hodnotové struktury ovlivňují motivaci, chování, vztahy Celou strukturu společnosti i součásti této struktury jsou charakteristické pro určité historické období, generaci jsou zdrojem změn (stagnace) ve společnosti, při kulturních změnách dochází k dizonanci, asynchronicititě a nekoherentnosti ilustrace: Dokument ČT Tady je Šloufovo (2009). Ilustrace: soutěž Sexistické prasátečko (od r. 2009)