Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 30. a 31. říjen 2013 Bibliotheca academica 2013 Nová témata – nové výzvy.
Kvalita a péče o seniory Milena Jabůrková a Ondřej Mátl Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova, Praha Řízení kvality dlouhodobé péče o seniory.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Školní knihovna - organizace a knihovní fond
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Univerzitní knihovna Západočeské univerzity v Plzni.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Od partitur k rybářství Můj profesní život – představujeme silné osobnosti z řad NIP Vladimíra Bendová Akademická knihovna JU Pobočka při Fakultě rybářství.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Střední škola obchodu, služeb a řemesel a jazyková škola s právem SJZ Tábor Projekt OP VK Studijní a informační centrum školy PhDr. Daniela Novotná, SŠ.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Oboroví knihovníci Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
HR MANAGEMENT VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ NA MU
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Personální plán pro podnikatelský plán
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
Odbor doplňování a zpracování fondů
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Knihovnické systémy. Knihovnické systémy Kombinovaná forma výuky PhDr. Miloslava Faitová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni tel.
Informační průmysl 2013/14 Petr Šmejkal
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Oborová informační brána Musica
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU
Elektronické informační zdroje na UP v Olomouci
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Ekonomika veřejného sektoru
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních věd UK a Filosofické fakulty UK. Ojedinělé postavení v systému knihoven UK (specifika financování a řízení) Studenti všech cyklů, pedagogové, vědečtí pracovníci i veřejnost (cca 7000 uživatelů, 180 stud.míst) Společenské a humanitní vědy v širokém spektru Roční přírůstek více než 4000 knih Náklady na knihy cca 1,8 mil.

Oborový knihovník Specialista v oboru Výběr –Aktivně vyhledává a doporučuje literaturu všech typů Věcné zpracování Informační služby Rešeršní služby „Přidělený“ pracovník knihovny Péče o část fondu Spojka mezi uživateli a knihovnou

Odborník Předpoklady –Hluboká znalost oboru doplněná přehledem o knižním trhu a elektronických zdrojích –Znalost odborné terminologie a tezaurů –Doporučuje dokumenty z oboru, je schopen je posoudit z odborného hlediska –Neřeší administrativní otázky (objednávky, fakturace, rozpočty…) –Provádí věcné zpracování

Knihovník Předpoklady –Knihovnické vzdělání a praxe –Komunikační dovednosti –Alespoň rámcový přehled o specializaci (stěžejní autoři, nakladatelé, periodika, databáze) –Administrativa ? –Zpracování dokumentů –Rešerše a informační služby v rámci možností

Víceoborová knihovna Na každý obor oborový knihovník? Personálně a finančně nemožné (v Jinonicích politologie, mezinárodní vztahy, sociologie, filosofie, antropologie, informační věda, veřejná a sociální politika, trvale udržitelný rozvoj, teritoriální studia…) Odborníci - dílčí úvazky – problém komunikace, koordinace, finančního zajištění, administrativa Knihovníci – kolik a s jakou náplní práce (Jin. 11,5 úvazku z toho 7 služby…) –4,5 rozdělit na oborové knihovníky NEBO –Klasické dělení činností (katalogizace, systémový knihovník, akvizice…)

Naše řešení Neuvažujeme o „funkci“ oborového knihovníka Vedoucí knihovny a akvizitér zastávají funkci komunikátora s pedagogy a vědeckými pracovníky a se studenty Sledování a vnímání požadavků – přehled o stěžejních tématech, autorech… Doplňování domácí literatury dle zkušeností a vlastní úvahy Zahraniční na doporučení vyučujících i studentů A naopak doporučování vhodné literatury pro vyučující (když na ni narazíme )