Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Profil HR poradce a školitele
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Kompetenční modely - Využití dat Národní soustavy povolání
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Podniková ekonomika Personální činnost.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Zavedení systému řízení pracovního výkonu provázaného do systému odměňování a vzdělávání zaměstnanců ministerstva, rozvoj manažerských dovedností Dodavatel:
KONFERENCE Vzdělávání v období snižování nákladů Eva ŽILAYOVÁ Hotel Josef, Praha 5. května 2004 CO ŠKOLIT.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Odměňování pedagogických pracovníků
Určeno rodičům žáků 6. a 7. ročníků ZŠ Úřad práce ve Žďáře nad Sázavou.
Personální plán pro podnikatelský plán
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Práce, hledání zaměstnání
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Setkání kariérových poradců
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  

Důvody pro zavedení NSP Rostou požadavky na lidský kapitál a jeho kvalitu. Vzdělávací soustava není dostatečně přizpůsobena potřebám zaměstnavatelů. Současný systém financování škol není optimálně nastaven (preference kvantity před kvalitou). Máme nedostatek zaměstnanců v určitých profesích  ohrožení konkurenceschopnosti a podnikání zaměstnavatelů. Proto sázíme na cestu dalšího profesního vzdělávání, schopnou operativně řešit disproporce na trhu práce.

Národní soustava povolání představuje Aktuální katalog prací vytvořený zaměstnavateli a komunikační nástroj pro všechny aktéry trhu práce – jednotné zadání. Nástroj pro strategické řízení lidských zdrojů ve firmách.

Národní soustava povolání přináší Definici poptávky (informace pro Úřad práce ČR a agentury práce). Podrobné informace pro Národní soustavu kvalifikací a tvorbu kvalifikačních standardů odpovídajících požadavkům trhu práce. Inspiraci pro zefektivnění personální práce.

Základním prvkem jsou - kompetence Kompetenční model NSP Základním prvkem jsou - kompetence Kompetence představují souhrn vědomostí, dovedností, schopností a postojů umožňující pracovní uplatnění a osobní rozvoj jednotlivce. Vlastnosti kompetencí: musí být sledovatelné musí být měřitelné / hodnotitelné musí být trénovatelné / přístupné změně a rozvoji

Informační systém NSP Katalog Jedná se o databázi, která obsahuje informace o povoláních, typových pozicích a menších jednotkách práce. (www.nsp.cz) Cílem je najít povolání, které nás zajímá, abychom se o něm mohli dozvědět více. To můžeme provést několika způsoby: výběr některého odborného směru použití jednoduchého hledání použití rozšířeného hledání

Informační systém NSP Katalog Jaké informace obsahuje nejdůležitější informace jsou shrnuty na tzv. „Kartě pozice“ detailní informace, rozdělené do 15 oblastí (např. charakteristika, činnosti, mzdy v regionu, příprava a certifikáty, odborné dovednosti, …) Co lze s těmito informacemi dělat prohlížet tisknout uložit jako RTF, PDF

Karta jednotky práce

Informační systém NSP Katalog Napojení na jiné informační systémy Volná místa z portálu MPSV Průměrné mzdy z ISPV Kurzy z DAT CZ Školy a vyučované obory z VIP Kariéra Jaké další funkce Katalog nabízí Zadávání připomínek – diskusní fórum Hromadný export dat Nápověda

Příklady činností dle NSP POVOLÁNÍ TYPOVÁ POZICE Vedoucí pracovník výrobní a provozních dílčích celků velkých organizací Provozní ředitel Technický ředitel Výrobní ředitel Kouč x Lektor dalšího vzdělávání Pedagog v zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Pedagog volného času Personalista specialista Specialita hodnocení a odměňování zaměstnanců Specialista náboru pracovních sil Specialista vzdělávání a rozvoje zaměstnanců Specialista pracovně právních vztahů

Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) zavedl Český statistický úřad podle § 19 odst. 2 zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů účinnost od 1. ledna 2008 podle mezinárodní statistické klasifikace ekonomických činností Klasifikace CZ-NACE zohledňuje technologický rozvoj a strukturální změny hospodářství za posledních 15 let

Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) nahrazuje Odvětvovou klasifikaci ekonomických činností (OKEČ) je dobře srovnatelná s jinými mezinárodními klasifikacemi metodická část, systematická část, vysvětlivky ke klasifikaci i převodník stávající OKEČ na CZ-NACE více informací na internetových stránkách Českého statistického úřadu na www.czso.cz

Příklady činností dle CZ -NACE NÁZEV KÓD CZ-NACE Činnost vedení podniků 70.1 Poradenství v oblasti řízení 70.2 Činnosti agentur zprostředkujících zaměstnání 78.1 Ostatní poskytování lidských zdrojů 78.3 Administrativní a kancelářské činnosti 82.1 Postsekundární vzdělávání 85.4 Podpůrné činnosti ve vzdělávání 85.6