Buffet AL. Buffett o tom, proč akcie vždycky přehrají zlato i dluhopisy Akcie a investice do produktivních aktiv budou vždy vítězit nad dluhopisy a zlatem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

Hospodaření s penězi Milena Tichá
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Kdo by nechtěl boty od Blahnika?
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Investiční produkty pro opatrné nebo začínající investory.
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
Zadlužení, inflace, demografie
Poptávka po penězích.
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
INFLACE Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
DEFINICE CÍLŮ A PRIORIT KALKULACE ZDROJŮ INVESTOVÁNÍ SPOŘENÍ INFLACE-KUPNÍ SÍLA PENĚZ TYPICKÉ CÍLE FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ RIZIKA Finanční plánování – cesta.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Investiční riziko a jak se mu bránit. Tři pohledy na investici VÝNOS RIZIKOLIKVIDITA Každá investice v sobě zahrnuje všechna tři hlediska klient by si.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Průměrné vážené náklady kapitálu
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Nominální a reálná úroková sazba
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Měnový kurz.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční gramotnost: Peníze a jejich časová hodnota.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Investice.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Raiffeisen investiční společností
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
DUM - Digitální Učební Materiál
Domácnosti na úvěrovém trhu
Transkript prezentace:

Buffet AL

Buffett o tom, proč akcie vždycky přehrají zlato i dluhopisy Akcie a investice do produktivních aktiv budou vždy vítězit nad dluhopisy a zlatem a to po jakkoli dlouhé období.dluhopisy Co je ještě důležitější, takové investice budou také zdaleka nejbezpečnější. Tvrdí to věhlasný investor Warren Buffett ve svém zamyšlení pro časopis Fortune. Buffett si jde celý život svou vlastní cestou. A ta mu zjevně vychází.

Na investování je běžně nahlíženo jako na proces rozložení peněz v očekávání vyššího příjmu v budoucnu, Warren Buffett je však v tomto ohledu náročnější – za investicí je podle něj třeba vidět „transfer současné kupní síly“, který by měl, zcela logicky, zajistit větší kupní sílu v budoucnu, tj. i po zaplacení daní. Stručně řečeno, investování je odložení dnešní spotřeby za účelem možnosti vyšší spotřeby v budoucnu.

Ztotožňovat riziko s volatilitou není přesné; aktivum může být navzdory své silně volatilní ceně bez rizika, pokud s vysokou mírou jistoty přispěje do budoucna ke zvýšení kupní síly. A na druhou stranu, stabilní cena aktiva není zárukou, že není zatíženo velkou mírou rizika, argumentuje investor přezdívaný „věštec z Omahy“.

Buffett rozděluje všechny investice do tří základních kategorií. První skupina zahrnuje investice denominované v určité měně, kam spadají peněžní fondy, dluhopisy, hypotéky, bankovní depozita atd. „Většina těchto instrumentů je považována za bezpečné.dluhopisy Pravdou ale je, že patří mezi nejnebezpečnější aktiva vůbec. Jejich beta může být nula, jejich riziko přesto obrovské,“ říká Buffett. Problémem těchto aktiv je, že odjakživa ničí kupní sílu investora, ačkoli mu vynášejí pravidelné splátky včetně úroků, a to se v budoucnu nezmění. „Hodnotu peněz v důsledku určují vlády, které čas od času zavádějí politiky nesoucí s sebou inflaci.úrokůinflaci

Jako příklad Buffett uvádí americký dolar, jeho hodnota propadla od roku 1965 o ohromujících 86 procent. Pro představu, to co člověk před 47 lety koupil za jeden dolar, nyní nepořídí za méně než 7 dolarů.dolar dolarů K udržení kupní síly v tomto časovém období by tak například u investice do dluhopisu bylo zapotřebí ročního úroku 4,3 %, a to hypoteticky platí pro instituci, která je osvobozena od daní. Manažeři takové investiční společnosti by přitom jen s hodně velkou dávkou humoru mohli jakoukoli část připsaného úroku považovat za „zisk“, poznamenává Buffett

Pro běžného, daně platícího investora, se však situace zdá být mnohem horší. Pokud ten plynule investoval do amerického vládního dluhopisu, zdánlivě ročně vydělal 5,7 procenta. Vezme-li ale v úvahu v průměru 25procentní daň z příjmu, jeho výnos se v reálném měřítku jaksi rozplyne.výnos Zatímco tato „viditelná“ zátěž v podobě daně z příjmu mu z výnosu srazí 1,4 procenta, o celý zbytek domnělého zisku ho připraví „neviditelná daň“ v podobě inflace.inflace Je přitom zajímavé, že implicitní inflační „daň“ je proti skutečné dani odváděné do vládní pokladny, kterou investor považuje za hlavní břemeno svého počínání, více než trojnásobná. „Možná máme na svých bankovkách napsáno ‘In God We Trust‘, ovšem ruka,inflační

„Samozřejmě, že vysoké úrokové sazby mohou toto inflační riziko spojené s ‘měnově-založenými investicemi‘ kompenzovat, a na začátku 80. let se to skutečně dařilo. sazbyinflační Současná úroveň sazeb však nemůže investorům ani zdaleka vynahradit rizika, která podstupují. V dnešní době by měly být dluhopisy dodávány s varovným štítkem,“ říká šéf investiční společnosti Berkshire Hathawaysazebdluhopisy

Navzdory jeho silným výhradám k investicím do dluhopisů přiznává, že Berkshire jich drží ve svém portfoliu poměrně dost (v průměrném objemu 20 miliard dolarů), a to především těch krátkodobých. Důvod je prostý – pro Berkshire je stále hlavní prioritou likvidita. „Vzhledem k tomuto požadavku držíme primárně pokladniční poukázky americké vlády, které jsou jedinou investicí, na níž lze, co se likvidity týče, i v tom nejchaotičtějším hospodářském prostředí plně spoléhat.“ Mimo tento rámec je Berkshire ochotna investovat do uvedených instrumentů pouze v případě možnosti

Jak Buffett poznamenává, dnes by se hodilo zopakovat komentář investičního bankéře z Wall Street Shelbyho C. Davise, který, ač pronesen před dávnou dobou, je dnes překvapivě trefný: „Dluhopis, považovaný za bezrizikovou investici nesoucí výnos, je dnes oceněn jako bezvýnosová investice nesoucí riziko.“výnos