Občanské soudní řízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanské soudní řízení
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Vedení správního řízení
Jak si počínat při soudním jednání
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Organizace soudnictví v ČR
Ochrana práv ve veřejné správě
Správní činnosti.
Občanské soudní řízení II.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_OBČANSKÉ.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_8.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Právo pro podnikatele II
Trestní právo procesní II.
Státní rozpočet II. Petr Machala.
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Občanské soudní řízení
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014.
Moc soudní Pavel Šuranský.
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
Orgány právní ochrany a sankce
Souhrnná novela občanského soudního řádu
Trestní právo hmotné II.
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
VY_32_INOVACE_SVF34560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Ochrana majetku Petr Machala.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Trestní právo procesní I.
Pravomoc, příslušnost Řešení sporů o pravomoc a příslušnost.
Právní subjektivita Petr Machala.
Procesní subjekty.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Občanské právo procesní
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Právní odvětví Petr Machala.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Občanské právo procesní
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Odměna rozhodce Zákon výslovně neupravuje Nutno řešit analogiae legis Smlouva příkazní či smlouva o dílo.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Občanské právo procesní II Dokazování I :40-18:10, 18:15-19:45.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
PRÁVO PATŘÍ BYSTRÝM Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Proces předlužení 2) Parazitní model 3) Řešení 4) Rozhodčí řízení 5) Závěr.
Název vzdělávacího materiálu
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Název vzdělávacího materiálu
§ Soudní řízení § § § §.
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Právo x stavební fyzika
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Občanské soudní řízení Petr Machala

Co jsme si zapamatovali z minulé hodiny? Víte, co to jsou přestupky? (uveďte příklad) Jaké znáte způsoby řešení přestupků? Který zákon vymezuje přestupky? Kolik dnů mám na odvolání o rozhodnutí správního orgánu?

Mám pocit, že mě rozhodnutí správního orgánu poškozuje. Můžu se na někoho obrátit? ANO, na soud Občanské soudní řízení řeší i: spor o dědictví určení otcovství odpovědnost za úraz v zaměstnání apod.

Víte jak to u takového líčení probíhá? Usnesení rozhodnutí odůvodnění poučení o odvolání návrh Rozhodující skutečnosti i důkazy jsou na naší straně! Odvoláme se!! výslech účastníků výslech svědků znalecké posudky listiny zprávy od státních orgánů ohledání Žalobce (navrhovatel) Žalovaný (odpůrce)

např. majetkové spory bez soudu? Je možné vyřešit, např. majetkové spory bez soudu? ANO, tzv. rozhodčím řízením Rozhodce plnoletý svéprávný, nezaujatý jako u soudu, ale beze svědků (dobrovolní svědci ano)

líčení a vyřešte nějaký spor. Zahrajte si na soudní líčení a vyřešte nějaký spor. Například: Dědictví Neoprávněná stavba Určení otcovství Úraz v zaměstnání atd. Role svědek, soudní znalec, předseda soudu, přísedící, navrhovatel, odpůrce, advokát

Děkuji za pozornost.