Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Rozzuřená fúrie aneb Práva dětí a skautský program
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
dle Zákona č.89/2012 Sb., občanský zákoník § 23 - § 117
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
PR A PRÁVO Informace v této prezentaci nepředstavují závaznou právní poradu.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Všeobecná osobnostní práva. Zastoupení
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Specifika rozhlasu a televize
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
V Ě CNÁ LITERATURA Mgr. Michal Oblouk.  Odborná, vědecká  Literatura s převládající naučnou funkcí  Zařazuje se do ní: a)Literatura naučného typu (odborné.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Právo na informace Tereza Danielisová,
Všeobecná deklarace lidských práv
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Všeobecné osobnostní právo
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
JUDr. Jaroslav Stránský
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
Ochrana osobní integrity a soukromí na internetu Martin Škop.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Právo na informace vers. ochrana soukromí Mgr. František Korbel, Ph. D. PS P ČR,
HITRÁDIO FAKTOR  Zahájení vysílání: 1990 (tehdy na frekvenci 99,7 MHz)  Fůze: v r fůze Faktoru do společnosti MMS  Sídlo: U Tří lvů 5, České Budějovice.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zákon o ochraně osobních údajů Miroslav Jurman Svobodný přístup k informacím
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Práva a povinnosti mezi manželi
práva a povinnosti občana ČR
Autorské právo.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Umisťování staveb.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
GDPR - náhled po 133 dnech JUDr
GDPR a budoucí redakční praxe
Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
Dělá reklamu na léčiva jen výrobce nebo prodejce
Transkript prezentace:

Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se souhlasem dané fyzické osoby, zejména jde o: písemnosti osobní povahy podobizny, obrazové snímky obrazové a zvukové záznamy

Tzv. licence jako výjimka pro použití materiálů osobní povahy Licence umělecká Licence vědecká svoboda umělecké tvorby a vědeckého bádání (Listina zákl. práv a svobod, čl.15) Licence zpravodajská pro tiskové, filmové, rozhlasové a TV zpravodajství ale: použití nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy dané osoby Licence úřední k úředním účelům na základě zákona

Při posuzování vhodnosti a oprávněnosti je důležitý kontext Ptáme se: jaké je veřejné postavení prezentované osoby (kritérium personální) A jaká je forma a obsah prezentovaného materiálu (kritérium věcné) kdo, v jaké situaci, spolu s jakými dalšími materiály či texty prostředí, kt. není veřejně přístupné (domov) prostředí veřejně přístupné (např. bez použití techniky)

Paparazzi a reklama -Programové narušování soukromí veřejně známých osob tento způsob získávání materiálů osobnostní povahy má mj. vliv na to, že ochrana oprávněných zájmů a přiměřených způsobů získávání materiálů, které by mohly být posuzovány podle licencí, je předmětem zvýšeného zájmu, podobně jako při - Zneužití známých osobností v marketingových komunikací (zejména v reklamě)